Interactive Performance DesignDe studie

Interactive Performance Design

Over de studie

Opleiding
Bachelor Theatre
Vorm
Voltijd
School
Theater
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
34860
Locatie(s)
Janskerkhof
E-mail
sz@hku.nl

Als theatermaker vertel je verhalen. Wie je publiek is en welke rol het speelt, bepaalt grotendeels hoe je je verhaal vertelt en hoe het overkomt. Steeds vaker zit het publiek als deelnemer midden in het verhaal wat een kunstenaar wil vertellen. De vierde wand verdwijnt. Theater is steeds vaker immersief en participatief.

Bij de bachelor Interactive Performance Design leren we je vanuit een interactie-ontwerp verhalen te vertellen en ervaringen te creëren. Of dat nu in de virtuele of fysieke ruimte is. En of je nu digitale of analoge technieken gebruikt. Het kan allemaal. Het belangrijkste is hoe je je publiek weet te raken en je publiek deelgenoot maakt van wat je maakt.

In het kort

  • Tijdens deze brede bacheloropleiding ga je aan de slag met het ontwerpen van interactieve publiekservaringen;
  • Hierbij staat de vraag over de rol van het publiek centraal; waarom zit het publiek daar? Wat doet het daar? De antwoorden die je probeert te formuleren bepalen uiteindelijk mede het ontwerp dat je maakt;
  • Je leert kennis en vaardigheden uit verschillende kunstdisciplines toe te passen in je werk. Zo kun je bijvoorbeeld tegelijkertijd aan de slag met vormgeving, games en tekst;
  • Gereedschappen die je gebruikt in je ontwerp kunnen zowel analoog als digitaal zijn; zo pas je bijvoorbeeld VR en AR toe in je werk, maar ook analoge technieken en materialen die je tegenkomt in bijvoorbeeld de decorwerkplaats;
  • Interactive Performance Design is uitgeroepen tot topopleiding in de Keuzegids hbo 2025.

Wanneer is Interactive Performance Design echt iets voor jou?

Je wilt je publiek interessante interactieve ervaringen bieden. Ervaringen die jíj́ hebt ontworpen en waarvoor je samenwerkt met andere disciplines. Je herkent je in deze omschrijving:

  • Je houdt ervan ervaringen te ontwerpen, omgevingen theatraal vorm te geven en hiermee verhalen te vertellen;
  • Je bent creatief, nieuwsgierig en hebt een onderzoekende houding;
  • Je denkt graag buiten de kaders en zoekt naar onverwachte mogelijkheden om nieuw werk te maken;
  • Je bent geïnteresseerd in technologie;
  • Je vindt het leuk om je te verdiepen in meerdere media en technieken en deze je eigen te maken;
  • Je hebt interesse in het onderzoeken van de rol van je publiek: is dit een toeschouwer, speler, deelnemer, mede-maker?
  • Je bent een teamspeler, maar je kunt ook je eigen project zelfstandig opzetten en afronden.

Waarom Interactive Performance Design bij HKU?

Bij Interactive Performance Design ontwikkel je een brede basis. Je leert alles over theater en games, interactiviteit, analoge en digitale media en techniek. Je duikt de theorie in en gaat zelf aan de slag. Je hebt veel vrijheid om vanuit jezelf invulling te geven aan projecten. Studenten van verschillende opleidingen werken vaak met elkaar samen aan projecten. Ook kan je als student van HKU Theater gebruikmaken van alle werkplaatsen en faciliteiten van heel HKU. Hier kan je aan projecten werken. Je vindt er alles wat je nodig hebt om jouw wereld tot leven te brengen.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Theatre scoort in vergelijking met andere opleidingen?


Ga naar Studie in Cijfers

Interactive Performance DesignWat leer je
Interactive Performance Design

Wat leer je bij ons

Bij Interactive Performance Design leer je iets actief ervaarbaar te maken voor je publiek. Dit doe je zowel in het theater als daarbuiten. Je krijgt een brede theoretische basis, met vakken als theatergeschiedenis, cultuurfilosofie en mediavergelijking. Daarnaast leer je veel verschillende technieken kennen; van digitale creatieve technologie en videobewerking tot dramaschrijven, dramaturgie en interactieregie. Je krijgt alle vrijheid om van jouw ideeën werkelijkheid te maken.

De eerste jaren van je studie werk je aan een brede basis waarin je kennis en vaardigheden van veel verschillende kunstdisciplines toepast in je werk. In de loop van je studie vragen we je steeds wie je als maker wilt zijn. Wil je bijvoorbeeld jezelf verder ontwikkelen als onderzoeker? Dan kan dat. Of ben je benieuwd hoe ver je jezelf kan ontwikkelen als techneut? Dan kan dat ook. Ook voor studenten die met hun werk groepen mensen willen verbinden, maatschappelijke impact willen maken of juist autonoom werk, is plek binnen de opleiding.

Studieverloop

  • Photoshop, Unity, Touchdesigner, video editing en bewerking, sounddesign
    Storytelling, dramaschrijven
    Dramaturgie
    Theatergeschiedenis, kunstgeschiedenis
    Visualisatie, tekenen, collages, 3D
    Interactie regie
    Performance tools
    Physical computing, Arduino, Sensoren
    Mime
    Regie
    Game-analyse
    Theatertechniek
    Mediavergelijking
    Semiotiek
    Cultuurfilosofie

Brede basis

In het eerste jaar leg je een brede basis. Je leert de basisprincipes van theater kennen. Je ontdekt verschillende technieken en maakstrategieën als ontwerper en wordt uitgedaagd op technisch en inhoudelijk vlak. Daarnaast werk je in teams aan afwisselende projecten. Zoals verschillende vormen van theater, performance en interactiviteit.

Artistieke focus

In het tweede jaar ligt de focus op individuele en groepsprojecten. Er is veel aandacht voor mixed reality. Je komt in aanraking met projecten en mensen uit de praktijk en ontwikkelt je eigen artistieke focus. Zo bereiden we je voor op de actuele beroepspraktijk

Groot project

In het derde jaar werk je met een team aan een groot project voor bijvoorbeeld een festival, museum of een gezondheidsinstelling. Dit doe je samen met studenten van andere opleidingen.

Onderzoek

Ook in het vierde jaar werk je samen aan een project voor een externe opdrachtgever. Je schrijft voor je afstuderen een eigen onderzoeksopdracht. Dit werk je uit tot een interactieve ervaring
Interactive Performance DesignWat maak je
Interactive Performance Design

Wat maak je bij ons

Als student Interactive Performance Design ontwerp je interactieve publiekservaringen. Je gaat het publiek raken, verleiden, verbazen of iets leren. Of heel simpel een waanzinnig moment laten beleven. Zo'n ervaring kan allerlei vormen hebben, afhankelijk van de rol van het publiek. Het resultaat kan een installatie, een game, een theatervoorstelling, een wandeling, publieke interventie of iets anders zijn. Het kan iets in de fysieke omgeving zijn, maar ook iets wat alleen bestaat in een virtuele ruimte, of een combinatie van beide.

Aan het werk!

Het vermogen om publiekservaringen vorm te geven komt goed van pas in tal van sectoren. Je ontwerpt voor theater, events, musea, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Onze alumni zijn actief in de wereld van theater, maar ook binnen andere kunstdisciplines en buiten de wereld van kunst en cultuur. Zo zijn er alumni die met spelvormen cultuurveranderingen veroorzaken in het bedrijfsleven en alumni die met hun werk impact maken de wereld van zorg en welzijn.

Beroepen

Geen enkele afgestudeerde van Interactive Performance Design is hetzelfde. Alumni werken dan ook aan heel verschillende projecten en komen op heel veel plekken terecht:

• Maker en digitaal ontwerper binnen het theater
• Kunstenaar die met interactieontwerp installaties maakt voor festivals en musea
• VR-kunstenaar en/of -ontwerper
• Audiovisueel kunstenaar
Interactive Performance DesignActueel
Interactive Performance Design

Wat speelt er

Interactive Performance DesignAanmelden en toelating
Interactive Performance Design

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

Wij zijn op zoek naar mensen die buiten de lijntjes denken. De avantgarde-kunstenaars, uitvinders en interactieregisseurs van de toekomst. Tijdens de toelatingsdag maken we graag kennis met je.

Toelatingsdata 2025

  • 7 maart
  • 11 april
  • 6 juni

Is er nog plek?

Je kunt je nog aanmelden voor de opleiding Interactive Performance Design voor het studiejaar 2025-2026. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Vooropleiding

Je hebt minimaal één van de volgende diploma’s:

Beoordelingscriteria

  • Je bent geïnteresseerd in kunst, vormgeven, theater, performance en interactie
  • Je bent creatief
  • Je wilt mensen nieuwe werelden laten ervaren
  • Je zit boordevol ideeën
  • Je wilt je publiek actief bij jouw verhalen betrekken
  • Je bent geïnteresseerd in technologie

Studielink

Je meldt je eerst met je DigiD aan bij Studielink.

Thuisopdrachten en portfolio

Je krijgt een aantal thuisopdrachten. Op basis van de uitvoering van de opdrachten bepaalt de toelatingscommissie of je wordt uitgenodigd voor de toelatingsdag.

Toelichten opdrachten en gesprek

Tijdens de toelating licht je je portfolio en thuisopdracht toe (mocht je dat digitaal willen doen, zorg dan zelf voor een goedwerkende laptop) en heb je een gesprek met de beoordelingscommissie van Interactive Performance Design.
Binnen drie weken hoor je of je bent toegelaten.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact