Tussen theater, games en beeldende kunst

Interview met Nieneke Hartogsveld

Nieneke Hartogsveld, vierdejaars student Interactive Performance Design, liep tijdens het derde jaar stage bij het atelier van beeldend kunstenaar Joep van Lieshout.

"IPD bevindt zich tussen theater, games en beeldende kunst.

waar je precies in die driehoek bevindt is minder relevant. Juist die cross-over daartussen maakt het interessant. Iedereen in de klas staat er net anders in, het is superleuk dat we niet 1 ipd-er hebben maar heel veel verschillende typen"

Interactive Performance Design

'Ik ben ontzettend blij met dat ik voor de opleiding Interactive Performance Design (IPD) gekozen heb, maar de eerste twee jaar heb ik wel best gezocht naar wat voor een soort ipd’er ik ben. Ik ben meer richting de kant van beeldende kunst opgegaan en iets losser van theater gegaan. Dat had ik in het begin ook niet verwacht, dat is door de jaren heen geswitcht. Nu heb ik mezelf op mijn website omschreven als interactief conceptuele kunstenaar.

Van Tiny Home tot groot beeldend werk

'Ik wilde mezelf heel graag verdiepen in beelden en meer autonome beeldende kunst, omdat ik merkte dat ik daar behoefte aan had. Ik heb daarom bij Atelier Van Lieshout in Rotterdam stage gelopen. Joep van Lieshout is inmiddels een van de meest bekende kunstenaars van Nederland. Op de werkplaats werkten ca. 10 tot 20 werknemers en daarnaast werkten ook nog mensen op kantoor voor de planning, pr, personeel en management. Best een groot bedrijf dus.

Ik werkte als stagiair mee in de werkplaats, dan werk je in het begin aan boetseren en lampjes maken, maar bijvoorbeeld ook allerlei voorwerpen voor Tiny Homes. Zo kunnen ze een beetje kijken wat je kunt voordat je meer verantwoordelijkheden krijgt.

Daarnaast wordt er ook heel groot beeldend werk gemaakt, voor opdrachtgevers uit de hele wereld. Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan grotere projecten zoals Humanoids, een beeldenpark dat komt te staan op Miami Beach Convention Centre, maar ook aan performance installaties Hammerhouse en Domestikator op de NDSM-werf.'

Zwerfkeien

'Tijdens mijn stage werkte ik mee aan Troglodyte, een zwerfkeiengroep gemaakt van piepschuim en polyester, in Neerpelt (België). Dat was een praktische opdracht; we moesten een toilet en kleedruimte langs een kanoroute mooi in de omgeving laten passen. Dit hebben wij opgelost door grote objecten te maken in de vorm van zwerfkeien waarbinnen zich dan de toilet of kleedruimte bevindt.'

IPD-bril

'Er was altijd een grote groep stagiairs, veel internationaal uit heel Europa maar ook Canada. De meeste kwamen vanuit een Fine Art studie, behalve ik. Maar dat paste juist wel goed. Bij IPD leer je kijken vanuit het publiek of de gebruiker en aangezien de opdrachten wel heel toegepast waren sloot dat wel aan bij hoe je bij IPD leert kijken. Door bij Zwerfkeien na te denken over; hoe stap je die wc binnen of hoe zit je dan? Juist met mijn ipd-bril was ik een mooie aanvulling op het team.

Deze stage was iets langer dan gebruikelijk is, namelijk vier maanden en voor vijf dagen in de week. Maar het was wel een hele mega kans dus mijn docenten zeiden: doen! Dat is ook leuke aan ipd als je ergens behoefte aan hebt en het goed kunt beargumenteren dan is daar vaak wel ruimte voor, daar was deze stage wel een voorbeeld van.'

Vervolg

'Nu in het vierde jaar werken we het eerste deel van het afstudeerjaar in een groep voor een externe opdrachtgever, het laatste deel is individueel. Ik ben ontzettend gefascineerd door kinetische kunst (bewegende delen) dus ik denk dat mijn individuele werk die kant op gaat. Door mijn stage ben ik er achter gekomen dat ik ontzettend blij word van objecten bouwen. Het liefst groot werk, bij Van Lieshout was het werk ook vaak heel groot; als in 6 meter breed en 4 meter hoog.

Het resultaat van mijn eindexamenonderzoek zou best wel eens een groot interactief kinetisch kunstwerk kunnen worden. Maar het publiek moet er wel onderdeel van kunnen zijn en het kunnen ervaren, dus overal aan mogen zitten en er in mogen staan. En als ik afgestudeerd ben? Dan gaat er in ieder geval een sollicitatiebrief naar Atelier Van Lieshout, ik vond het zo’n gave plek!'
Interview voor HKU, november 2018