Musician 3.0De studie
Opleiding
Bachelor Music
Vorm
Voltijd
School
Utrechts Conservatorium
Graad
Bachelor of Music
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Engels|Nederlands
CROHO-code
34739
Locatie(s)
Mariaplaats
E-mail
sz@hku.nl

Musician 3.0 in het kort

  • Leidt je op tot authentiek maker en/of performer, artistiek leider en interdisciplinair kunstenaar - met muziek als uitgangspunt
  • De opleiding is vrij van genre of stijl en gaat verder dan instrumentale ontwikkeling
  • Onderwijs in groepsverband - met gebruik van reflectiemethodes
  • Regie over je eigen ontwikkeling als maker; je ontdekt en ontwikkelt jouw kwaliteiten
  • Studie in het Nederlands of Engels te volgen
  • Uitgeroepen tot topopleiding in de Keuzegids hbo 2025

Young People Know Things
Ter ere van het 12,5 jarig bestaan van Musician 3.0 is een jubileumboek verschenen met daarin interviews van docenten, foto's, teksten en beeldend werk gemaakt door de gemeenschap van Musician 3.0. Een uniek document over 12,5 jaar innovatief muziekonderwijs.

Lees het jubileumboek

Wanneer is Musician 3.0 echt iets voor jou?

Je bespeelt één of meer instrumenten en zoekt nieuwe, originele muzikale wegen. Daarnaast heb je een eigen artistieke stem die je verder wilt onderzoeken en ontwikkelen. Herken jij jezelf in de volgende punten? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.
  • Je denkt niet in hokjes maar zoekt steeds grenzen op en verlegt ze
  • Je werkt graag samen met andere kunstenaars
  • Je bent nieuwsgierig en onderzoekend
  • Je hebt een scherp oog en oor voor actuele culturele en maatschappelijke ontwikkelingen

Waarom Musician 3.0 bij HKU?

Musician 3.0 is de enige conservatoriumstudie in Nederland die niet instrument-, stijl- of genregebonden is. Je speelt zelf een grote rol in het vormgeven van je onderwijs en voert de regie over je eigen ontwikkeling. Kortom, ben jij niet voor een gat te vangen? Wil jij je eigen muziektijl ontwikkelen? Bij deze studie kun jij je hart ophalen.
Musician 3.0Wat leer je
Musician 3.0

Wat leer je bij ons

Tijdens de studie ontwikkel je je tot zelfstandig muziekprofessional. Zelf muziek creëren (componeren en improviseren) is de bron voor je ontwikkeling. Spelen, maken en communiceren zijn altijd met elkaar verbonden. Je werkt in de lessen aan improvisatie, technische vaardigheden, contextueel en conceptueel werken en reflectief handelen. Op verschillende instrumenten, in verschillende contexten en in de stijlen en genres waar jij voor kiest.

De eerste twee jaar van de studie ontwikkel je je artistieke en muzikale bouwstenen. Vanaf het derde jaar staat de toepassing centraal. Je ontwerpt op basis van je eigen leervraag zelf projecten. Zo ontwikkel je een artistieke visie, train je je artistiek leiderschap en profileer je jezelf als zelfstandig muziekprofessional.

Contextuele vakken

Je krijgt ook vakken die je samen met alle studenten van alle afdelingen volgt. Zo is er het eerstejaars koor en volg je vakken zoals musician’s health, muzieksoftware, professionele ontwikkeling en lessen ondernemerschap.

Studieverloop

Oriënteren en Ontdekken

Het eerste jaar staat in het teken van ontdekken. Je maakt je de essentiële muzikale bouwstenen eigen. Je volgt groepslessen als 'vocal playground' en 'musical embodiment' en speelt samen in de lessen LAB en Ensemble. Je krijgt individuele les op je voorkeursinstrument.

Projecten
Tijdens projectweken (HKU seminars) werk je samen met studenten van andere schools/disciplines.

LAB: Improviseren en onderzoeken
‘LAB’ staat in het teken van improviseren en onderzoeken. Je werkt samen met andere disciplines zoals dans of theater. Het experiment staat centraal. Je werkt bijvoorbeeld samen met studenten van HKU Theater in ‘De week zonder naam’.

Integrale propedeuse opdracht (IPO)
Het tweede halfjaar werk je aan je integrale propedeuse opdracht (IPO). Een performance die je zelf maakt, produceert en uitvoert. Dit vormt de afsluiting van je eerste jaar. Daarnaast maak je de balans op volgens de drie P's. Je beschrijft je Persoonlijke en Professionele ontwikkeling van het afgelopen jaar en maakt een Plan voor de toekomst.

Verdiepen

Het tweede jaar staat in het teken van verdiepen en werken aan je skills. Zo volg je vakken als compositie en performance art. En leer je muziek analyseren, begrijpen en toepassen in het vak analyse/synthese. Dit jaar sluit je je individuele lessen op je voorkeursinstument af.

Projecten
Ook doe je nieuwe ervaringen op tijdens projecten zoals de 'work in progress'-week. Je kunt opnieuw deelnemen aan de HKU seminars of aansluiten bij een conservatoriumbreed project.

Profileren

Waarin wil jíj je verder verdiepen? Vanaf jaar 3 staat jouw artistieke ontwikkeling centraal.

Je krijgt je eigen coach Artistieke Ontwikkeling. Samen met je coach formuleer je leervragen en zet je een lange lijn uit.

Bij het vak MMP (Maakprocessen voor de muzikale performance) ontwikkel je je als maker en ontwerp je performances waarin je je creatieve maakproces onderzoekt en doorloopt. Met je hele klas organiseer je een festival waarin iedereen zich laat zien en horen.

Je krijgt les in artistiek leiderschap - hier werk je aan het overdragen van jouw artistiek concept en verkrijg je inzicht in groepsdynamiek en creatieve processen.

Profileringsruimte: je hebt dit jaar ruim de tijd om zelfstandig aan je eigen kunstenaarschap te werken - en daar verdien je ook studiepunten mee!

Professionaliseren en afstuderen

In je afstudeerjaar werk je toe naar je 'proeve van bekwaamheid'. Die bestaat uit drie onderdelen: stage, artistiek onderzoek en eindperformance. Daarnaast wordt je artistieke ontwikkelingscoaching voortgezet. En net als in jaar drie heb je ruim de tijd om je eigen profileringsruimte te vullen met jouw eigen werk.

Je loopt een stage waarin je werkervaring opdoet. Dat kan van alles zijn: bij een theatergroep, concertpodium, in de reclamewereld of op een autonome of ideële werkplek.

Je doet artistiek onderzoek naar een onderwerp dat voortvloeit uit je eigen artistieke praktijk.

Je sluit je studie af met een eindperformance op een locatie die je zelf kiest. Je wordt hierbij ondersteund door een performance coach.

Artistiek Onderzoek
Op basis van onderzoek ontwikkel je een verhaal of een idee dat je kunt delen. De vorm bepaal je zelf. Van een scriptie of een website tot een 'TED-talk', performance of een workshop: alles is mogelijk.

Performance
Je geeft een performance die je zelf ontwerpt en produceert. Vanuit je artistieke visie laat je zien dat je als zelfstandig maker en speler een performance in de wereld kunt zetten. Een performancecoach helpt je voor dialoog en kritische reflectie. Een commissie die bestaat uit interne en externe professionals beoordeelt of je klaar bent om de beroepspraktijk in te gaan.

Vakken die je kunt kiezen

Vanaf jaar 2 volg je keuzevakken. Bekijk welk vak bij jou past.
  • Een greep uit de keuzevakken:
    • Ableton Live on Stage
    • Creatief schrijven
    • Marketing
    • Studeren zonder stress
  • Studieleider
    Ivar Berix

    Analyse/synthese
    Kristján Martinsson
    Ward van Woerkum

    Artistiek leiderschap
    Esmée Olthuis

    Artistiek onderzoek
    Ned McGowan
    Nina Glockner

    Artistieke ontwikkeling
    Gijs Batelaan
    Wiek Hijmans
    Tet Koffeman
    Esmée Olthuis
    Bart Soeters
    Eelco Topper
    e.a.

    Compositie
    Ned McGowan

    Creative productie en performance
    Eelco Topper

    Dynamisch kunstenaarschap
    Myra Driessen

    Ensemble
    Wiek Hijmans
    Tobias Klein
    Roosmarijn Tuenter

    Exposure
    Tet Koffeman

    Harmonische ontwikkeling
    Kristján Martinsson
    Ward van Woerkum

    Instrumentaal spel
    Basgitaar
    Bart Soeters

    Drums
    Joost Kesselaar
    Mees Siderius

    Gitaar
    Gijs Batelaan
    Wiek Hijmans

    Piano
    Nora Mulder

    Saxofoon
    Tobias Klein
    Esmée Olthuis

    Viool
    George Dumitriu

    Zang
    Kristina Fuchs
    Jeffrey Noordijk
    Marjet Spook

    Integrale propedeuse opdracht
    Esmée Olthuis

    Interdisciplinaire samenwerking
    Wiek Hijmans
    Francisca Rijken

    Laboratorium
    Jeffrey Noordijk
    Esmée Olthuis

    Maakprocessen voor de muzikale performance (MMP)
    Ard Kok
    Mees Siderius

    Musical Embodiment
    Francisca Rijken

    Muzieksoftware
    Aart de Jong

    Performance art
    Nina Glockner

    Performance coaching
    Nina Glockner

    Stage
    Myra Driessen

    Studiecoaching
    Tet Koffeman

    Vocal Playground
    Jeffrey Noordijk


    Bekijk hier de volledige docentenlijst van het Utrechts Conservatorium
Musician 3.0Wat maak je
Musician 3.0

Wat maak je bij ons

Aan het werk!

Na het afronden van de studie ben jij een muziekprofessional met makerschap als specialiteit. Je bent opgeleid tot muzikaal/artistiek leider, improvisator, interdisciplinair kunstenaar en dynamisch ondernemer. Je krijgt de graad Bachelor of Music, die je als BMus achter je naam kunt zetten. Met deze graad is van alles mogelijk. Als maker kom je op verschillende plekken terecht; als kunstenaar met herkenbare signatuur, performer, producer, workshopleider, componist, interdisciplinar maker, ondernemer, of coach. Of je creëert een nieuw beroep.

In deze praktijkgerichte studie dagen we je uit om steeds de grenzen van je comfortzone als Musician 3.0 op te zoeken en te verleggen. In je beroep ga je dat ook doen, want alleen dán blijf je groeien, leren en ontwikkelen. Je blijft dus altijd op zoek naar nieuwe muzikale wegen. Omdat de wereld om je heen dat van je vraagt en vooral omdat je dat zelf wilt.

Werkplaatsen

Voor de muziekopleiding heb je de beschikking over fantastische faciliteiten. Ontdek van welke faciliteiten jij gebruik kunt maken.
Musician 3.0Actueel
Musician 3.0

Wat speelt er

Musician 3.0Aanmelden en toelating
Musician 3.0

Aanmelden en toelating

Iets voor jou?

De studie is echt wat voor jou als je je wilt ontwikkelen als muziekprofessional maar niet alleen genre- of instrumentgericht wilt werken. Je houdt niet van hokjes en bent nieuwsgierig en houdt van experiment.

Vooropleiding

Je kunt de studie volgen als je minimaal vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma hebt. Als je niet het juiste diploma hebt kun je misschien een 18+/21+ toets doen. Lees hier meer over de 18+/21+ toets.

Belangrijke Data

Alle toelatingen voor collegejaar 2025-2026 zullen van 31 maart t/m 11 april 2025 op locatie plaatsvinden.

Is er nog plek?

Aanmelden voor het studiejaar 2025-2026 kan van 1 oktober 2024 tot 1 februari 2025.

Toelatingsexamen

  • Nadat je je hebt aangemeld via Studielink, ontvang je binnen enkele werkdagen de thuisopdracht. De thuisopdracht bestaat uit vier onderdelen:

    1. Vragenlijst
    2. Twee eigen werken/composities/tracks
    3. Motivatiebrief (maximaal 1 A4)
    4. Curriculum Vitae

  • De theorie zal live worden afgenomen op een zaterdag in maart.

    Het theoretische gedeelte van het toelatingsexamen bestaat uit een schriftelijke
    toets en een gehoortest waarin verschillende onderdelen aan bod komen.

    Je kan je op allerlei manieren voorbereiden. Er zijn cursussen algemene muziekleer
    bij culturele centra & muziekscholen. Maar er is online ook veel oefenmateriaal te
    vinden. Zoek daarvoor op music theory trainer, ear training online e.d.

    Hieronder een overzicht van de onderdelen:

    Theorie
    • Het herkennen & noteren van intervallen.
    • Het kunnen noteren van de majeur- & mineur-toonladders.
    • Het kunnen transponeren van een melodisch fragment.
    • Het herkennen & noteren van drieklanken: mineur, majeur, overmatig, verminderd. In grondligging en omkeringen.
    • Het herkennen & noteren van vierklanken; m7, 7, maj7, m7b5, dim7 in grondligging. Deze kan je ook tegenkomen in een combinatie van G- & F-sleutel.
    Gehoortest
    • Het herkennen van intervallen (die worden voorgespeeld op de piano).
    • Het herkennen van drieklanken: mineur, majeur (ook in omkeringen) overmatig & verminderd (in grondligging).
    • Er wordt een korte melodie gespeeld. Noteer de melodie, in notenschrift in G-sleutel.
    • Tijdens de gehoortest krijg je de bladmuziek van een eenvoudige melodie, in G-sleutel. De eerste noot wordt gespeeld. Als je wilt mag je nog even de bijbehorende toonladder zingen. Vervolgens probeer je de melodie zo goed mogelijk, in rustig tempo, te zingen.
    • Je krijgt ook een ritme om te tikken/zingen. Probeer dit zo te oefenen dat je met je voet of hand de tel door kunt laten lopen.
    • Daarnaast kan je gevraagd worden om een melodie na te zingen, een groove na te tikken/zingen of op een eenvoudige akkoordenprogressie zingend te improviseren.
    Hieronder een voorbeeld toelatingsexamen theorie Musician 3.0:
    Oefenexamen theorie Musician 3.0

    Nog meer oefenen? Doe dan de online nivotest: nivotest.hku.nl. Lees eerst de toelichting op de test voordat je eraan begint. In de nivotest komen alle onderwerpen voor die je kunt tegenkomen tijdens je theoretisch examen. Na afloop van de test kun je direct de juiste antwoorden zien.
  • Het praktisch toelatingsexamen zal van 31 maart t/m 11 april 2025 op locatie plaatsvinden. Het praktische toelatingsexamen bestaat uit twee rondes. Als je tijdens de eerste toelatingsdag de commissie weet te overtuigen van jouw geschiktheid voor de opleiding ontvang je een uitnodiging voor de tweede ronde.

    Voor het praktische toelatingsexamen moet je alvast iets voorbereiden.

    Hieronder de toelatingsopdracht:
    Toelatingsopdracht Musician 3.0

Meld je via Studielink aan voor de Bachelor of Music opleiding. Tijdens je aanmelding kies je de richting Musician 3.0.


Toelating

De toelating bestaat uit het uploaden van een thuisopdracht, een theoretisch- en praktisch examen.

Het praktisch toelatingsexamen vindt live plaats bij het conservatorium, van 31 maart t/m 11 april 2025. Zorg dat je deze weken vrijhoudt!

Uitslag

Na de praktijktoelating krijg je van de commissie een uitslag/advies. De officiële, definitieve uitslag van je toelatingsexamen ontvang je uiterlijk 1 mei per e-mail.

Let op: er kan een verschil zijn tussen het advies en de definitieve uitslag. Dit komt omdat er soms meer kandidaten toelaatbaar zijn dan waar we plaats voor hebben.

Er zijn drie mogelijkheden:
  • Je bent toegelaten tot de bacheloropleiding
  • Je bent toegelaten tot de basisopleiding
  • Je bent afgewezen

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Bij HKU Utrechts Conservatorium ben je naast het collegegeld ongeveer € 250,- euro per jaar kwijt voor bladmuziek, literatuur en readers. De kosten kunnen voor elk hoofdvak weer anders zijn en veel hangt af van je eigen interesses. Naast dit bedrag moet je rekening houden met kosten voor verzekeringen, concertbezoek, concertkleding en onderhoud en vernieuwing van je eigen instrument.

    Voor het aanschaffen van de laptop worden de volgende richtlijnen geboden vanuit de opleiding:
    - Apple Mac
    - Als DAW wordt over het algemeen Logic gebruikt, hoewel er ook met Ableton kan worden gewerkt
    - Er wordt gewerkt met het muzieknotatieprogramma MuseScore

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact