Basisopleiding Music and TechnologyDe studie
Vorm
Deeltijd
School
Muziek en Technologie
Duur
7 maanden
Type
Basisopleiding
Taal
Nederlands
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij de Basisopleiding Music and Technology

Overweeg je een bacheloropleiding op het grensvlak van muziek en technologie? Dan is het verstandig om de basisopleiding Music and Technology te volgen. Het maakt je bewuster van het vak waar je voor gaat kiezen.
Het doel van de basisopleiding is dan ook om kandidaten voor te bereiden op het toelatingsexamen voor de propedeuse en van de bachelorstudie bij HKU Muziek en Technologie.

Basisopleiding Music and Technology in het kort

  • Helpt bij het kiezen van de juiste studierichting op het grensvlak van muziek en technologie
  • Bereidt voor op het toelatingsexamen voor de propedeuse en de bachelorstudie
  • Van september tot en met april 2 avonden per week les
  • 10 tot 16 uur zelfstudie per week

Wanneer is de Basisopleiding Music and Technology echt iets voor jou?

Je weet al dat je iets met muziek en technologie wilt gaan doen. Maar wat? Je wilt graag een goede keuze maken. Daar helpen we je graag bij met onze vooropleiding voor muziek. Komend studiejaar zijn er ongeveer 75 lesplaatsen beschikbaar voor de Basisopleiding Music and Technology. Je kunt je voor de basisopleiding aanmelden, óf je doet toelating voor een van de bacheloropleidingen van Muziek en Technologie. De toelatingscommissie bekijkt dan of je aan de bachelor kunt starten, of eerst de basisopleiding zal volgen. Ben jij een van onze nieuwe studenten?

De Basisopleiding Music and Technology is echt iets voor jou als je:
  • Muzikaal bent en gevoel voor klank en geluid hebt
  • Erover nadenkt om een studie te kiezen waarin muziek en technologie centraal staan

Maak kennis met het vak

In deze deeltijdopleiding maak je kennis met het vak waar je voor gaat kiezen: muziek en technologie. Je ontdekt de verschillende richtingen en vakgebieden. Zo kun jij ontdekken wat jij het leukste vindt en wat het beste aansluit bij jouw talenten.

Ook is het gelijk de beste voorbereiding op het toelatingsexamen voor de propedeuse en van de bacheloropleiding bij HKU Muziek en Technologie.
Basisopleiding Music and TechnologyWat leer je
Basisopleiding Music and Technology

Wat leer je bij ons

Tijdens de deeltijd Basisopleiding Music and Technology leer je meer over het vak waar je voor gaat kiezen. Het is een vooropleiding die je helpt om jouw talenten te ontdekken en de richting te kiezen waarin jij je verder wilt ontwikkelen. En het bereidt je ook nog eens voor op het toelatingsexamen voor de bachelorstudie van de school Muziek en Technologie.

Zo ziet de basisopleiding eruit

  • De opleiding duurt 7 maanden
  • Van september tot april krijg je 2 avonden per week les
  • De lessen zijn op dinsdag- en donderdagavond van 17.45 tot 21.45 uur
  • Alle lessen worden gegeven op onze locatie aan de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht
  • Verder werk je zo’n 10 tot 16 uur per week thuis zelfstandig aan opdrachten
  • Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, ontvang je een certificaat

Studieverloop

  • Je werkt bijvoorbeeld op dinsdagavond aan een korte opdracht die dezelfde avond af moet. Voor de donderdagavond krijg je dan een opdracht mee om thuis te maken (op woensdag en/of donderdag overdag). Dat betekent dat je niet alleen ’s avonds aan de slag bent maar misschien ook overdag.
  • De basisopleiding is opgebouwd rond de hoofdvakken:

    Productietechnologie
    Klank & geluid
    Muzikale basis
    Informatica
    Contexten & repertoires
    Wiskunde-oriëntatie

    Daarnaast krijg je een aantal ontwerpopdrachten per richting waar je op school en thuis aan werkt. Tegen het einde van de basisopleiding krijg je, afhankelijk van de studierichting die je kiest, speciale lessen die je voorbereiden op de opdracht voor het toelatingsexamen.
  • Je gaat tijdens de opleiding ook naar informatiebijeenkomsten en presentaties van studenten. Zo zie je wat ze doen en maken en kun jij zelf de juiste richting kiezen.
  • Het volgen van deze cursus vergroot aanzienlijk je kans maar is geen garantie voor toelating tot de bacheloropleiding. Voor een plek in het propedeusejaar moet je namelijk ook voor het toelatingsexamen, eind maart, slagen. Als je de basisopleiding hebt gevolgd krijg je wel voorrang. Je bent dan als eerste aan de beurt in de reeks van toelatingsexamenrondes.

    Ruim 60 procent van alle basisopleidingcursisten wordt toegelaten tot de hbo-opleiding.

Basisopleiding Music and TechnologyWat maak je
Basisopleiding Music and Technology

Wat maak je bij ons?

Basisopleiding Music and TechnologyActueel
Basisopleiding Music and Technology

Wat speelt er

Basisopleiding Music and TechnologyAanmelden en toelating
Basisopleiding Music and Technology

Aanmelden en toelating

Komend studiejaar zijn er 75 lesplaatsen beschikbaar voor de basisopleiding.

Meld je nu aan!

Toelatingsdata

Er zijn verschillende toelatingsrondes, bestaande uit twee selectiedagen. Zodra je je aanmeldt, word je op de eerstvolgende toelatingsronde ingepland.

Is er nog plek?

Je kunt je nog aanmelden voor de opleiding voor het studiejaar 2025-2026. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Vooropleiding

Voor deze basisopleiding heb je geen diploma nodig. Voor toelating tot de bacheloropleiding heb je wél een diploma nodig (havo, vwo of mbo4).

Aangezien de basisopleiding redelijk intensief is (2 lesavonden en circa 10 tot 16 uur huiswerk per week) is het een uitdaging om deze te combineren met een reguliere school of opleiding. In het beste geval heb je dus al een opleiding afgerond.

Beoordelingscriteria

Tijdens de selectieprocedure beoordelen we of de studie bij je past aan de hand van deze criteria:
  • Affiniteit met technologie
  • Muzikale aanleg
  • Affiniteit met klank en geluid
Meld je aan via Osiris

Na je aanmelding ontvang je informatie over de toelatingsprocedure en word je ingedeeld op een eerste toelatingsdag. Deze datum is bindend.
De online voorbereiding bestaat uit een aantal thuisopdrachten waar je gemiddeld zo’n drie weken de tijd voor nodig hebt. Als je je opdrachten op tijd inlevert, word je uitgenodigd voor de eerste toelatingsronde.
De eerste toelatingsronde bestaat uit een online toets. Deze duurt ongeveer 45 minuten en test je kennis van algemene muziekleer, je vaardigheid in solfège (intervallen, drieklanken, inclusief omkeringen, ritmisch dictee en melodisch dictee), je kennis van muziektechnologie en geluidsleer en je rekenvaardigheid. Per e-mail krijg je te horen of je door mag naar de tweede toelatingsdag. Dit is afhankelijk van de uitslag van de toets en de beoordeling van het materiaal dat je online hebt ingeleverd.

Op de eventuele tweede toelatingsdag heb je een gesprek met de toelatingscommissie. Het gesprek gaat over jouw toelatingsmateriaal en jouw kijk op de studie en het werkveld. Het is een open gesprek waarin we hopen dat je als kandidaat zo goed mogelijk tot je recht komt.
Per e-mail krijg je na ongeveer drie weken te horen of je bent toegelaten.

Studiekosten

Het cursusgeld voor de Basisopleiding Music and Technology is € 1.650,- . De wet op de Studiefinanciering is niet van toepassing op de basisopleidingen.

M&T stelt bewust geen specifieke soft- en hardware verplicht tijdens de basisopleiding. Cursisten maken vaak gebruik van een eigen laptop met software, zowel Windows, MacOS als Linux. Over het algemeen bepalen cursisten zelf tijdens de eerste periode van de basisopleiding wat voor hen de meest geschikte setup is, op basis van advies en informatie van medecursisten en docenten. Open source software is daarbij ook regelmatig een geschikte optie.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact