Basisopleiding MediaDe studie

Basisopleiding Media

Over de studie

Vorm
Deeltijd
School
Media
Duur
4 maanden
ECTS
nvt
Type
Basisopleiding
Taal
Nederlands
Locatie(s)
Oudenoord
E-mail
sz@hku.nl

Basisopleiding Media in het kort

  • Voorbereidende cursus op de toelating tot de opleidingen van HKU Media
  • Beeldende lessen en opdrachten van docenten
  • Opbouwen van een portfolio gericht op een (of meerdere) opleidingen bij HKU Media
  • Les op vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur
  • Studielast van gemiddeld 6-8 uur per week inclusief zelfstudie
  • Looptijd 14 weken van september t/m december

Wanneer is de Basisopleiding Media echt iets voor jou?

Wil jij een van de opleidingen aan HKU Media doen? Na deze cursus ben je goed voorbereid om het toelatingsexamen te doen voor de richting van jouw keuze.

Studiekosten

Het cursusgeld voor de Basisopleiding Media is € 1.250,-. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor aanschaf van materialen en gereedschappen van rond de € 200,-.
Ook maken we veel gebruik in en buiten de les van een computer (laptop) en mogelijkerwijs ook (een abonnement op) Adobe software. Het gebruik daarvan is geen verplichting, maar wel een goede voorbereiding op een vervolgstudie bij HKU Media. Er zijn overigens vele alternatieven voor het gebruik van deze software.
De wet op de Studiefinanciering is niet van toepassing op de basisopleidingen.

Basisopleiding MediaWat leer je
Basisopleiding Media

Wat leer je bij ons?

Je maakt gedurende de cursus kennis met HKU, de studierichtingen van HKU Media en de vakdocenten. Tijdens de Basisopleiding Media bekijken en beoordelen vakdocenten je werk. Je wordt gestimuleerd, uitgedaagd en begeleid om jouw talent verder te ontwikkelen. Je maakt kennis met een aantal grondhoudingen om te maken en te studeren die bij HKU Media belangrijk gevonden worden. Daarnaast ga je aan de slag met je portfolio.

Bij de Basisopleiding Media ligt de focus op de zes studierichtingen van HKU Media: Illustration, Photography, Graphic Design, Audiovisual Media, Image and Media Technology en Animation. Tevens wordt er voorlichting gegeven over de Associate Degree Digital Media. Je maakt kennis met diverse creatieve processen en ideeenontwikkeling passend bij deze verschillende studierichtingen. Je maakt verschillende opdrachten die bruikbaar zijn voor het portfolio dat je voor de toelating opbouwd.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Beeldlab
  • Workshop: Door de lens
  • Workshop: Het verhaal
  • Workshop: Communiceren
  • Vakstudio: Project
  • Portfoliodag

Je werkt in de lessen op vrijdag aan opdrachten, en krijg je zelfstudieopdrachten mee ter voorbereiding en verdere ontwikkeling van jouw makerschap en proces. Je werkt toe naar twee presentatie momenten waar je feedback krijgt van het docententeam. Tevens leg je een bezoek af aan het werkveld en bezoek je zelf waar mogelijk de open dag in het najaar.

Basisopleiding MediaActueel
Basisopleiding Media

Wat speelt er

Basisopleiding MediaAanmelden en toelating
Basisopleiding Media

Aanmelden en toelating

Enthousiast? Meld je vanaf 20 november aan!

Toelatingsprocedure

Er is één toelatingsronde. Deze vindt plaats in april. Als er nog plaatsen over zijn, zal er een extra toelatingsronde worden georganiseerd.

De procedure bestaat uit het online beoordelen van jouw portfolio en motivatiebrief. Na de uploaddeadline, die je na aanmelding ontvangt, gaat de toelatingscommissie je documenten beoordelen en krijg je binnen vier weken per e-mail te horen of je bent toegelaten.

Is er nog plek?

Je kunt je vanaf 20 november aanmelden voor de Basisopleiding Media voor het studiejaar 2025-2026.

Vooropleiding

Je hebt geen diploma nodig, maar je moet wel toelating doen. Je kunt de Basisopleiding volgen vanaf de bovenbouw van havo, vwo of mbo. Omdat de Basisopleiding Media best wat tijd kost, is het moeilijk te combineren als je in hetzelfde jaar eindexamen doet. De minimumleeftijd is 16 jaar.

Beoordelingscriteria

Of je wordt toegelaten tot de Basisopleiding Beeldende Kunst hangt af van de uitslag van je toelatingsexamen. Je levert daarvoor je motivatiebrief en je portfolio online in.

Wat voor werk je in je portfolio zet, bepaal je zelf en is ook afhankelijk van welke studievoorkeur je hebt bij HKU Media. Denk voor het invullen van je portfolio bijvoorbeeld aan:

  • Tekeningen en schetsen
  • (Foto’s) van maquettes en ruimtelijk werk
  • Foto’s, films en animaties
  • Schilderijen en collages
  • Het proces van het ontwerpen

Beoordelingscriteria:

  • Conceptueel vermogen
  • Eigenheid en diversiteit
  • Algemeen beeldend vermogen
  • Passende vaardigheden en technisch vermogen
  • Communicatieve en reflectieve vermogens
  • Affiniteit met het vakgebied
  • Culturele en maatschappelijke belangstelling
Check deze tips om je portfolio samen te stellen.

De toelatingscommissie bestaat uit docenten. Zij beoordelen je creatief vermogen en lezen graag waarom je specifiek voor de Basisopleiding Media hebt gekozen. Je ontvangt een vragenlijst waarin je jouw motivatie voor de opleiding kan opschrijven.

Doorstromen naar een Bachelor

Om door te stromen naar een bacheloropleiding moet je je via Studielink aanmelden en toelating doen. Aanmeldingen die vóór 15 januari zijn binnengekomen, krijgen gegarandeerd een plek voor de toelating. Aanmeldingen die ná 15 januari zijn binnengekomen kunnen een plek krijgen op basis van beschikbaarheid.
Bij het inplannen van jouw toelating houden we er rekening mee dat je nu de basisopleiding volgt. Het kan echter wel voorkomen dat je jouw opdrachten moet inleveren voordat je de basisopleiding hebt afgerond. Daarnaast moet je aan alle inschrijfeisen voldoen om met een bacheloropleiding te kunnen starten. Let op: het succesvol afronden van een basisopleiding geeft geen garantie voor toelating tot een bacheloropleiding.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact