Welke minor past bij mij?

HKU minoren: ontdek jouw match

Een minor is een geweldige kans om als hbo-student je rugzak te vullen met nog meer kennis, nieuwe ervaringen op te doen en je blik te verbreden.
Welke minor past bij mij?
Bij HKU heb je op dit moment keuze uit meer dan tien minoren waarbij je verrassende tools leert gebruiken en nieuwe perspectieven ontwikkeld. En dat kun je straks in het echte werkveld heel goed toepassen.

Maar, welke minor past bij jou? Wat staat ijzersterk op je CV of waarmee ontdek je nieuwe interesses? Wij helpen je graag op weg. In dit artikel vind je een korte samenvatting per minor en ontdek je bij welke studies of interesses het perfect aansluit.

HKU Minoren: ontdek jouw match

Bij HKU hebben alle minoren een ding gemeen: ze zijn allemaal creatief én out-of-the box. Dat wil niet zeggen dat je al een creatieve studie moet volgen. Ook als je nu een economische, technische of sociale studie volgt, kunnen onze minoren je met een frisse blik naar jouw vak laten kijken of je uitdagen om problemen op een andere manier te benaderen. Kunst is meer dan creativiteit in maken. Het is ook creativiteit in denken.

Voor makers & designers: verder kijken dan je eigen vakgebied

Steeds vaker vervagen disciplinegrenzen in het creatieve vakgebied. Bij de minor Reframe Media leer je om maakprocessen uit verschillende mediadisciplines te combineren. Werk samen in multidisciplinaire teams en daag jezelf uit om verder te kijken dan je eigen specialisme!
Deze minor wordt vaak gekozen door studenten uit het creatieve domein. Denk hierbij bijvoorbeeld aan studies als storytelling, illustratie of graphic design.
Wat zou er allemaal mogelijk zijn als je je eigen vak en werkveld onder de loep neemt? Tijdens de minor Not Only Design ga je met een diverse groep deelnemers uit verschillende werkvelden onderzoeken welke mogelijkheden er voor jou als maker zijn. Je werkt in een eigen studio en op de werkplaatsen aan een onderzoeksvraag. Laat je bovendien inspireren door ontwerpers, kunstenaars, schrijvers, filosofen, cultureel antropologen, biologen en psychologen.
Deze minor leent zich uitstekend voor studenten van verschillende design opleidingen, maar is ook populair onder studenten van de PABO of toerisme.

De oneindige mogelijkheden van nieuwe technologieën

Door middel van VR en AR kunnen we nieuwe ervaringswerelden introduceren of nieuwe ervaringslagen toevoegen aan de huidige fysieke wereld. Tijdens de minor Extended Reality ontwerp je innovatieve toepassingen voor de echte én virtuele wereld. Na deze minor ben je in staat om zelf een virtuele omgeving te creëren!
Deze vernieuwende minor is in trek bij studenten Vormgeving, Communication & Multimedia Design
Hoe kun je een zonsondergang zien als je blind bent? En wat kan geluid betekenen voor augmented reality? Nieuwsgierig naar deze vragen? Dan ben je helemaal op je plek bij de minor Music and Tech in Practice. Bij deze minor leer je om jouw affiniteit met muziek te combineren met technologische tools. Let op! Deze minor wordt alleen in het tweede semester gegeven.
Deze technische minor is populair bij bèta studenten die muziek als hobby hebben, maar is ook geschikt voor studenten van een audiovisuele opleiding die meer willen leren over geluid. Kun je nog niet (goed) programmeren? Maak je dan geen zorgen. Je leert snel tijdens deze minor.

Aan de slag met wicked problems

Wil je jouw onderzoek verbinden aan een maatschappelijk vraagstuk? Dan is de minor Creative research for change iets voor jou. Hier neem je een kijkje in de keuken van ontwerpers, kunstenaars en kwalitatieve onderzoekers en leer je zo meer over makend onderzoek.

Ben jij bezorgd over de klimaatcrisis, grote ecologische vraagstkken en wil je een hands-on rol spelen in het aanpakken van deze wereldwijde uitdaging? Sluit je dan aan bij de minor Arts & Ecology. Hier leer je om via kunst en creativiteit de ecologische crisis te begrijpen, te verbeelden en actief bij te dragen aan positieve verandering voor de werled om ons heen.
Deze minor is geschikt voor creatieve geesten die duurzaamheid belangrijk vinden. Studenten volgen een studie in het sociale, creatieve of economische domein.

Ga voor een internationale minor

Wil jij alles leren over de uitdagingen van de internationale kunst en cultuurwereld? En heb jij wel zin in een buitenlandervaring? Dan is de minor International Arts echt iets voor jou. Samen met studenten van uiteenlopende studierichtingen vertrek je naar het buitenland om oplossingen te ontwerpen voor een internationaal vraagstuk van een culturele organisatie.
Voor deze minor is het belangrijk dat je een creatieve mindset hebt en graag wil werken in een interculturele context. De minor is perfect voor (maak)studenten van een kunsthogeschool. Maar laat je niet afschrikken als je een culturele, maatschappelijke of economische studie volgt. Denk hierbij aan journalistiek, communicatie, (cultureel) erfgoed, bestuurskunde of leisure management.

Samenwerken als sleutel voor een sterke creatieve toekomst

Wil jij jouw samenwerkingskracht naar een hoger niveau te tillen door op vernieuwende manieren samen te werken? Dan is de nieuwe minor Artistic Collaborations echt iets voor jou. Let op! Deze minor is Engelstalig.
Deze minor is geschikt voor makers en mogelijkmakers die meer willen leren over samenwerken. Je komt in aanmerking als je een bachelorstudie in het osciale, creatieve of economische domein volgt.

Dé minor voor ondernemers

Droom jij van een eigen creatieve start-up? Leer dan tijdens de minor Creative Start-up Lab hoe je jouw idee naar een levensvatbare onderneming uitbouwt. Verschillende ondernemende studenten gingen je al voor en hebben na deze minor een succesvolle eigen business opgebouwd.
Deze minor is geschikt voor studenten van uiteenlopende studies. Studenten hebben een ding gemeen: ze willen aan de slag met een eigen start-up. Je werkt hier dus samen in een extreem diverse groep gemotiveerde studenten.

Voor storytellers en beeldmakers

Wil jij leren hoe je jouw boodschap of verhaal in bewegend beeld kunt overbrengen? Volg dan de minor Time Based Media. Hier leer je meer over storytelling en welke technieken je kunt gebruiken om jouw verhaal beter te vertellen.
Deze minor is populair onder studenten van communicatie of verschillende multimedia opleidingen.
Leer de basis om interactieve verhalen te vertellen. Tijdens de minor Interactive Narrative Design volg je workshops over de technische kanten van interactive storytelling zoals programmeren, video-editen en ensceneren. Zo kun je jouw passie voor verhalen combineren met nieuwe technologie en multimedia.
Bij deze minor zul je veel studenten terugzien van technische, multimedia, ict, animatie of engineering opleidingen.
Zin om je schrijfvaardigheden verde rte ontwikkelen en te gebruiken voor eigen projecten? Dan hebben we de perfecte minor voor jou. Bij de minor Writing for Creative Practices ontdek je jouw eigen schrijfstijl, ga je ervaring op doen met verschillende stijlen en leer je wat de kracht van beeldtaal is.
Voor alle studenten die hun eigen schrijfstijl willen (door)ontwikkelen en meer verdieping in het schrijven zoeken om een basis te leggen die essentieel is voor jouw groei als maker.

Mode en fashion

Tijdens de minor What is Fashion ontwikkel je een eigen visie op mode en ontwerpen en laat je zien welk verhaal jij wil vertellen aan jouw publiek. Dat hoeft niet per se alleen in kleding, maar kan ook in andere mediavormen gegoten worden zoals film, performance of installaties.
Deze populaire minor sluit goed aan voor studenten van verschillende fashion of design opleidingen. Veel studenten zijn bedreven makers. Aan deze minor zullen in ieder geval ook derdejaars studenten van Fashion Design deelnemen.

Aan de slag als onderzoekende maker

Zoek jij als maker, ontwerper of creatieve professional naar manieren om mensen echt te raken? Leer dan tijdens de minor Experience Design hoe je betekenisvolle ervaringen en belevenissen kunt ontwerpen, organiseren en realiseren. Je sluit deze minor af met een expositie en leert rozijnen op een heel andere manier kennen….
Deze minor is populair onder studenten die een studie volgen in het sociale, creatieve of economische domein. Denk aan creatieve docent opleidingen, communicatie, leisure of design studenten.
Bij de minor Spatialisation Design werk je aan een eigen ontwerpvraag in het ruimtelijke domein. Al makend én onderzoekend kom je zo tot fysiek werk.
Deze minor wordt gevolgd door studenten van verschillende design of ontwerp opleidingen, maar is ook populair onder bouwkunde studenten.
----

Kom je er nog niet helemaal uit? Neem dit artikel dan eens door met je studieadviseur of tutor. Zij kunnen je helpen bij het vinden van een minor die past bij je interesses en het carrièrepad dat jij voor ogen hebt.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de minoren nieuwsbrief
aanmelden minor nieuwsbrief