TIP 1 // Bedenk vooraf wat je wil leren
Toen minorstudent Demi een minor moest volgen, speurde zij eerst heel Kies op Maat af. Dit vond ze een prima website, maar soms zag ze door de bomen het bos niet meer. Er is namelijk echt heel veel aanbod en dan moet je goed weten wat nou echt bij je past en nog belangrijker: wat wil je nog ontwikkelen?
Voor haar hielp het enorm om vooraf op te schrijven wat ze wilde leren, zodat ze dit tijdens haar zoektocht in het achterhoofd kon houden. Uiteindelijk had ze op basis van haar lijstje drie minors geselecteerd, waarvan ze er voor twee was toegelaten. Uiteindelijk heeft zij de minor Design for Social Change gekozen.
Tip 2 // Laat je goed voorlichten en ga naar de minorenmarkt
Minorstudent Noor geeft aan dat ze al vanaf het tweede jaar verschillende voorlichtingsmomenten over minoren bijwoonde: hulp bij het kiezen, uitleg over het verloop en de mogelijkheden om een minor te volgen binnen HKU. Bovendien organiseert HKU ieder jaar rond februari een (online) minorenmarkt. Ga daar langs en hoor verschillende minordocenten uit over hun minor.
Tip 3 // Vraag oud-studenten naar hun ervaringen
Minorstudent Noor had vooraf al verschillende verhalen van ouderejaars gehoord over de minor International Arts. Daardoor was ze vanaf het begin al enthousiast over deze internationale minor en wist zij al een beetje wat ze kon verwachten. Uiteraard ging ze ook zelf nog even kijken bij Kies Op Maat waar ook het externe minoraanbod inzichtelijk wordt gemaakt. Ze heeft toen een favorietenlijst gemaakt en vanuit daar gekeken wat ze het belangrijkste vond om te ontwikkelen.
Tip 4 // Neem de tijd
Grootste tip van Noor: neem de tijd voor het zoeken van een minor. Pak een avond je laptop en ga gewoon eens op je luie gemak door het grote aanbod heen.
Als je een paar hebt gevonden die je leuk vindt, schrijf ze op en begin daarna met wegstrepen. Kijk ook naar wat je vroeger al leuk vond en waar je energie van krijgt. Bedenk ook dat dit een kans is om een minor te volgen die niet per se aansluit op je eigen studie, maar bijvoorbeeld op een fascinatie, hobby of interesse die je hebt. Als je goed naar je gevoel luistert, maak je uiteindelijk de juiste keuze.
Tip 5 // Denk aan de toekomst en haal er uit wat jij nodig hebt
Minorstudent Demi benadrukt dat je vooraf heel duidelijk voor jezelf moet bedenken wat je wel en niet wil leren. Zo kun je makkelijker beslissen welke minor geschikt is voor jou.
Probeer bovendien de minor op een manier te benutten dat je er altijd uithaalt wat je nodig hebt. Misschien kom je niet helemaal bij de minor terecht die je voor ogen had, maar kun je de minor zo inzetten dat het alsnog een verrassend half jaar gaat worden.
Als laatste: ga met een open houding de minor in, het kan wel eens veel leuker worden dan je had verwacht!
Tip 6 // Kies voor een creatieve minor
Volg je een studie, maar mis je het soms om je creatieve kant daar verder te ontwikkelen? Dan zijn de minoren van HKU bij uitstek geschikt om je creativitet te vergroten. Student Iris vond het vooraf best spannend om aan een kunsthogeschool te komen studeren, maar daar was achteraf niets meer van te merken: "Studeren aan HKU heeft mijn verwachtingen overtroffen. Iedereen was heel behulpzaam en al mijn studiegenoten waren opvallend gemotiveerd en ambitieus."
-----Blijf op de hoogte en meld je aan voor de minoren nieuwsbrief
aanmelden minor nieuwsbrief
Bij HKU kun je uit meer dan 10 minoren kiezen. Bekijk hier het aanbod. Weet jij het al? Schrijf je dan in via Kies Op Maat.
- Lees hier hoe Noor haar minor International Arts in het buitenland heeft ervaren.
- Lees hier hoe Demi tijdens haar minor Design for Social Change aan de slag ging met problemen zonder eigenaar.
- Lees hier hoe Iris tijdens haar minor Experience Design met een nieuwe blik naar rozijnen ging kijken.