Toelating Musician 3.0

Bedankt voor je aanmelding voor een bacheloropleiding van HKU Utrechts Conservatorium, Musician 3.0.

Toelating

Op deze pagina vind je alle informatie betreffende de toelating voor de bacheloropleiding van HKU Utrechts Conservatorium, Musician 3.0. Lees deze pagina dus goed door!

Het toelatingsexamen bestaat uit drie onderdelen.

Toelatingsexamen

  • De thuisopdracht bestaat uit vier onderdelen:

    1. Vragenlijst
    Klik HIER om de vragenlijst te downloaden. Vul de vragenlijst in en sla het document op als een pdf bestand. Gebruik als bestandsnaam: achternaam.vragenlijst.pdf

    2. Twee eigen werken/composities/tracks
    Dat kunnen zijn: opnames, YouTube filmpjes, uitgeschreven partituren (pdf), mp3’s, etc. Alles waarmee jij kunt laten zien wie je bent en waar je voor staat.

    3. Motivatiebrief (maximaal 1 A4)
    In de motivatiebrief geef je aan waarom je de studie Musician 3.0 wilt volgen. De brief is in feite een opdracht tot zelfreflectie. Sla het document daarna op in een pdf bestand. Gebruik als bestandsnaam: achternaam.motivatiebrief.pdf

    4. Curriculum Vitae
    In je cv beschrijf je je ervaringen die relevant zijn voor het profiel van deze opleiding. Denk hierbij aan opleidingen, band- of ensemble- ervaringen en ook aan een eigen website, een Facebook/Myspace account etc. Sla het document daarna op in een pdf bestand. Gebruik als bestandsnaam: achternaam.cv.pdf


    Deadline

    Wij verzoeken je vriendelijk om de thuisopdracht te uploaden vóór de deadline die vermeld staat in de e-mail die je van ons hebt ontvangen.

    Uploaden

    De thuisopdracht kun je uploaden via de UC-uploadtool. Kijk op deze pagina onder het kopje 'Aanmaken account en uploaden thuisopdracht' voor verdere instructies.

  • Het theoretisch toelatingsexamen zal plaatsvinden op zaterdag 1 of 8 maart op HKU Utrechts Conservatorium. Je kunt t.z.t. zelf kiezen op welke zaterdag je de theorietoelating gaat doen.

    Het theoretische gedeelte van het toelatingsexamen bestaat uit een schriftelijke
    toets en een gehoortest waarin verschillende onderdelen aan bod komen.

    Je kan je op allerlei manieren voorbereiden. Er zijn cursussen algemene muziekleer
    bij culturele centra & muziekscholen. Maar er is online ook veel oefenmateriaal te
    vinden. Zoek daarvoor op music theory trainer, ear training online e.d.

    Hieronder een overzicht van de onderdelen:

    Theorie

    • Het herkennen & noteren van intervallen.
    • Het kunnen noteren van de majeur- & mineur-toonladders.
    • Het kunnen transponeren van een melodisch fragment.
    • Het herkennen & noteren van drieklanken: mineur, majeur, overmatig, verminderd. In grondligging en omkeringen.
    • Het herkennen & noteren van vierklanken; m7, 7, maj7, m7b5, dim7 in grondligging. Deze kan je ook tegenkomen in een combinatie van G- & F-sleutel.

    Gehoortest

    • Het herkennen van intervallen (die worden voorgespeeld op de piano).
    • Het herkennen van drieklanken: mineur, majeur (ook in omkeringen) overmatig & verminderd (in grondligging).
    • Er wordt een korte melodie gespeeld. Noteer de melodie, in notenschrift in G-sleutel.
    • Tijdens de gehoortest krijg je de bladmuziek van een eenvoudige melodie, in G-sleutel. De eerste noot wordt gespeeld. Als je wilt mag je nog even de bijbehorende toonladder zingen. Vervolgens probeer je de melodie zo goed mogelijk, in rustig tempo, te zingen.
    • Je krijgt ook een ritme om te tikken/zingen. Probeer dit zo te oefenen dat je met je voet of hand de tel door kunt laten lopen.
    • Daarnaast kan je gevraagd worden om een melodie na te zingen, een groove na te tikken/zingen of op een eenvoudige akkoordenprogressie zingend te improviseren.

    Hieronder een voorbeeld toelatingsexamen theorie Musician 3.0:
    Oefenexamen theorie Musician 3.0

    Let op:

    • Volg je op dit moment de Basisopleiding aan HKU Utrechts Conservatorium dan zal de theorietoelating tijdens de lessen plaatsvinden. De docent zal je t.z.t. hierover informeren.

    • Mocht je vrijstelling hebben voor de theorie toelating dan ontvang je uiterlijk in de eerste week van februari een bevestiging per e-mail dat je vrijgesteld bent van het doen van de theorie toelating.

  • Het praktisch toelatingsexamen zal van 31 maart t/m 11 april 2025 op locatie plaatsvinden. Uiterlijk 15 maart ontvang je een e-mail met meer informatie over de eerste ronde van de praktijktoelating.

    Het praktische toelatingsexamen bestaat uit twee rondes. De eerste ronde is van 31 maart t/m 4 april en de tweede ronde van 7 t/m 11 april. Alleen als je tijdens de eerste toelatingsdag de commissie weet te overtuigen van jouw geschiktheid voor de opleiding ontvang je een uitnodiging voor de tweede ronde.

    Let op: volg je op dit moment de Basisopleiding aan HKU Utrechts Conservatorium dan ben je vrijgesteld van ronde 1 van het praktijktoelatingsexamen.

    Toelatingsopdracht praktijktoelatingsexamen
    Voor het praktische toelatingsexamen moet je alvast iets voorbereiden.

    Hieronder de toelatingsopdracht:
    Toelatingsopdracht Musician 3.0

Algemene opmerkingen toelating

  • Als je voor de deadline geen thuisopdracht hebt geüpload gaan we ervan uit dat je geen toelating wilt doen. Je ontvangt dan ook geen uitnodiging voor het theoretisch toelatingsexamen.
  • Als je tijdens de eerste ronde de commissie weet te overtuigen van jouw geschiktheid voor de opleiding ontvang je een uitnodiging voor de tweede ronde van het praktisch toelatingsexamen.

Aanmaken account en uploaden thuisopdracht

Hieronder de instructies voor het aanmaken van een account voor de UC-uploadtool en het uploaden van je thuisopdracht:
Uploadinstructies (pdf)

Klik hier om een account aan te maken voor de UC-uploadtool en het uploaden van je thuisopdracht.

Afzien van toelating

Wil je toch afzien van het toelatingsexamen, trek dan je aanmelding zo spoedig mogelijk in via Studielink.

Vragen

Kijk eerst of het antwoord op je vraag bij Vraag en Antwoord staat, onder de categorie 'Toelating'.

Heb je nog andere vragen, neem dan contact op met de Servicebalie Studentzaken via sz@hku.nl of 030-2091540 (maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur).