ActingDe studie
Opleiding
Bachelor Theatre
Vorm
Voltijd
School
Theater
Graad
Bachelor of Arts
Duur
4 jaar
ECTS
240
Type
Bachelor
Taal
Nederlands
CROHO-code
34860
Locatie(s)
Janskerkhof
E-mail
sz@hku.nl

In het kort

  • Voltijdstudie acteur of acteur-theatermaker
  • ​Les van acteurs en regisseurs uit de praktijk
  • Een mix tussen modern acteren en klassiek vakmanschap
  • Voorstellingen spelen in het HKU Akademietheater
  • Alle ruimte om jouw eigen stijl te ontwikkelen
  • Inspirerende samenwerkingen met andere opleidingen en gezelschappen
  • Deze opleiding is uitgeroepen tot topopleiding in de Keuzegids hbo 2025

Wanneer is Acting echt iets voor jou?

Jij komt tot leven als je het toneel op stapt. Je droomt ervan om theater te maken als professioneel acteur. Herken jij jezelf in deze omschrijving:

  • Je hebt een grote passie voor theater
  • Je bent een acteertalent
  • Je werkt graag samen met anderen
  • Je bent een unieke persoonlijkheid
  • Je houdt van hard werken met je lichaam en stem

Dan is de studie Acting misschien wel wat voor jou.

Waarom Acting bij HKU?

Bij HKU krijg je alle ruimte om te experimenteren. Je krijgt les van ervaren professionals uit de theaterwereld. Je werkt samen aan inspirerende projecten en voorstellingen. Alles staat in het teken van jouw persoonlijke ontwikkeling tot unieke acteur.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Studie in Cijfers

Weten hoe de Bachelor of Theatre scoort in vergelijking met andere opleidingen?
Ga naar Studie in Cijfers

ActingWat leer je
Acting

Wat leer je bij ons

Bij Acting leer je om vol passie ideeën en werelden tot leven te brengen. Je ontdekt hoe je dit kunt doen met je lichaam, stem en geest. In intensieve lessen en projecten maak je kennis met alle onderdelen van het theater. Je leert hoe je in een voorstelling speelt en hoe je zelf een voorstelling maakt.

De basis van acteren

In het eerste en tweede jaar leg je de basis voor het acteren. Je leert alle onderdelen van het vak kennen. Van spel tot theatermaken en van beweging tot dramaturgie. Je bestudeert voorstellingen en de geschiedenis van theater. En je gaat natuurlijk veel zelf het toneel op om alles in de praktijk te brengen. Je werkt toe naar een presentatie aan het einde van het jaar.

Richting kiezen

Na het tweede jaar kies je voor de richting Acteur of Acteur-theatermaker. Je speelt in verschillende voorstellingen. Ook loop je stage bij een gezelschap. In de richting acteur-theatermaker leer je daarnaast hoe je zelf voorstellingen maakt.

Studierichtingen

  • Als acteur speel je in veel verschillende voorstellingen. Van klassiek Shakespeare tot modern werk van Henrik Ibsen. Ook maak je stukken waarin het draait om beweging en mime. Je leert zo alle kanten van het vak kennen en ontdekt waar jouw passie ligt.

    Jezelf leren kennen bij Acting
    Je leert jezelf steeds beter kennen tijdens de bachelor Acting. Zo ontdek je welke vormen van theater je het meeste aanspreken. Je komt erachter hoe je je lichaam en stem gebruikt om een wereld te creëren op het toneel. Ook werk je aan je portfolio. Hierin presenteer je wat je hebt geleerd over theater en wat jouw plek binnen de theaterwereld is.

    Acteren is samenwerken
    Tijdens je studie werk je ook veel samen met anderen:

    - Je maakt groepsvoorstellingen;
    - Je werkt regelmatig samen met studenten van andere opleidingen;
    - Je werkt aan één groot project met studenten van andere richtingen binnen HKU Theater. Je doet onderzoek - en maakt voorstellingen, installaties of theatrale evenementen rondom een thema.
    - Je maakt een voorstelling voor het Tweetakt Festival in Utrecht;
    - Je loopt stage bij een gezelschap, aan het einde van het derde en begin van het vierde jaar. Je gaat mee op tournee.

    Les van acteurs en regisseurs uit de praktijk
    Bij Acting werk je samen met acteurs, regisseurs en gezelschappen uit de praktijk. Zij helpen je verder met hun kennis van theater en jarenlange ervaring.

    Afstuderen
    Je studeert af met een solovoorstelling en twee eindexamenproducties. Daarnaast presenteer je met je portfolio wat je hebt gedaan en wie je bent als acteur.
  • In de studierichting acteur-theatermaker leer je om zelf voorstellingen te maken. Je leert hoe je materiaal dat jou fascineert gebruikt voor theater. Je monteert je eigen teksten en beelden en leert hoe je acteurs regisseert. Vaak speel je zelf mee in je eigen voorstellingen. Via individuele opdrachten ontdek je welk soort theater bij jou past en waar je je in wilt specialiseren.

    Afstuderen
    Je studeert af met een onderzoeksproject, een portfolio en een theatervoorstelling. De eindexamenvoorstelling laat zien wat jij onder theater maken verstaat.
ActingWat maak je
Acting

Wat maak je bij ons

Tijdens de opleiding Acting maak je natuurlijk veel theater. Je werkt aan korte of langere projecten. Alleen, of samen met je medestudenten van Acting of andere studies.

Voorstelling Herfst (compilatie)
Voorstelling La Derniere (compilatie)

Aan het werk!

Afgestudeerden spelen bij grote en kleine theatergezelschappen zoals het Nationale Toneel, Toneelgroep Maastricht en De Warme Winkel. Ook maken ze hun eigen voorstellingen, onder hun eigen naam of voor bekende theaterfestivals zoals Oerol en Festival Tweetakt. Ze spelen in films of op televisie of treden op als cabaretier. Ook geven ze les aan jonge talenten.
ActingActueel
Acting

Wat speelt er

ActingAanmelden en toelating
Acting

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

De opleiding HKU Acting is een kleinschalige opleiding met veel persoonlijke begeleiding. Na een zorgvuldige selectieprocedure laten wij ongeveer 10-12 studenten toe.

Let op: de selectieprocedure van HKU Acting is dit jaar veranderd. Om uitgenodigd te kunnen worden voor de eerste ronde vragen we je om binnen drie weken een motivatiebrief en twee filmpjes te uploaden. Een commissie beslist op basis hiervan of je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de audities. In drie auditierondes beoordelen wij of jij een goede match bent met de studie Acting. Tegelijkertijd ontdek jij of de studie bij je past. Je krijgt ook een paar thuiswerkopdrachten. Na elke ronde hoor je of je door mag naar de volgende ronde.

Toelatingsdata 2025

1e ronde:
11, 18, 25 januari

2e ronde:
12, 14, 15 februari

3e ronde:
26, 27, 28 februari

Is er nog plek?

Je kunt je nog aanmelden voor de opleiding Acting voor het studiejaar 2025-2026. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Vooropleiding

Je hebt minimaal één van de volgende diploma’s:

Beoordelingscriteria

  • Passie voor theater
  • Talent voor acteren
  • Goede algemene conditie
  • Discipline
  • Doorzettingsvermogen
  • Je houdt van tekst en bewegen
  • Je houdt van voorstellingen bekijken

Studielink

Je meldt je eerst met je DigiD aan bij Studielink

Motivatiebrief

De toelatingsprocedure bestaat uit een voorselectie en drie auditierondes. Om uitgenodigd te kunnen worden voor de eerste ronde vragen wij je om een motivatiebrief en twee filmpjes te uploaden. De uploadinstructies ontvang je na het aanmelden. Een commissie beslist op basis hiervan of je wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de audities.

In de motivatiebrief vertel je:

  • Waarom wil je acteur worden?
  • Wat verwacht je van deze studie?
  • Wat verwacht je van de praktijk?
  • Wat is je vooropleiding?
  • Wat is je eventuele theaterervaring?
  • Welke theatervoorstellingen hebben indruk op jou gemaakt?

Twee filmpjes

Dit zijn de eisen:

• Filmpje 1: Stel jezelf voor, vertel iets over jouw leven en kijk daarbij recht in de camera.
• Filmpje 2: Laat je inspireren door een bestaande, niet door jouzelf geschreven tekst, of door een niet door jouzelf gemaakt kunstwerk, (film)beeld, muziek- of bewegingsstuk. Je moet ergens in het filmpje spreken. Vermeld ook ergens je inspiratiebron(nen).

Elk filmpje mag 1 minuut duren.

Ronde 1

De eerste ronde bestaat uit een les van één dagdeel bij HKU Theater. Tijdens de eerste ronde neem je deel aan een les, waarin je met een speldocent en studenten gaat werken. Je moet ook een opdracht voorbereiden.

Ronde 2

De tweede ronde duurt één hele dag waarin je drie sessies hebt. Er wordt gewerkt aan een monoloog die je zelf uitgekozen hebt. Je krijgt ook een bewegingsles. In de derde les ga je ter plekke een solo maken. Daarvoor hoef je niets voor te bereiden. In de gehele tweede ronde onderzoeken wij je stemgebruik en kijken we naar wat jij fysiek en theatraal in huis hebt en hoe groot je leervermogen is.

Ronde 3

De derde ronde van de selectie duurt twee dagen en bestaat uit lessen waarin de aandacht uitgaat naar het werken met teksten, bestaande dialogen en het improviseren aan de hand van gegeven opdrachten. Daarnaast toetsen we je stem(gebruik): wat kun je daar allemaal mee, wat zijn je mogelijkheden en heb je eventuele beperkingen? Tot slot behandelen we je motivatiebrief en je schrijfopdracht in een groepsgesprek. Bij de derde ronde horen ook opdrachten.

Na elke ronde hoor je of je door mag naar de volgende ronde.

Na de derde ronde hoor je zo snel mogelijk of je bent toegelaten.
Ben je afgewezen na de derde ronde? Dan kan je hier een toelichting op krijgen tijdens een speciaal telefonisch spreekuur.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

  • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact