Master Interior ArchitectureDe studie

Master Interior Architecture

Over de studie

Opleiding
Master Interior Architecture
Vorm
Voltijd
School
Design
Graad
Master of Interior Architecture
Duur
2 jaar
ECTS
120
Type
Master
Taal
Nederlands
CROHO-code
49238
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

Ontwerpen van betekenisvolle ruimtelijke ingrepen

Als interieurarchitect bouw je aan ruimten die ‘iets teweegbrengen’. MIA HKU leidt je in 2 jaar op tot een interieurarchitect die in een maatschappelijke context innovatieve ontwerpen weet te creëren, waarin mensen zich prettig voelen. Dat kan zowel in binnen- als buitenruimtes. Met je werk toon je inhoud, regie en zeggingskracht en draag je bij aan de toekomst van het vakgebied. Het gedrag van mensen in een ruimtelijke context is het vertrekpunt van een onderzoeks- en ontwerpproces. Je weet gebruikers te betrekken en ontwikkelt onderzoeksmethoden om de beleving van ruimten mee te nemen in het resultaat.

Belangrijke thema’s in de Master Interior Architecture:

  • ‘User centered’ ontwerpen
  • Onderzoekend ontwerpen
  • Ontwerpen in een professionele context

HKU MIA in het kort:

  • Tweejarige professionele hbo masterstudie
  • Een combinatie van werken en leren en een constante interactie met de praktijk
  • Veel experiment en altijd werken naar een ruimtelijk resultaat
  • Op zoek naar een eigen positionering als ruimtelijk ontwerper
  • Participatief, makend en theoretisch onderzoek in relatie tot ontwerperschap
  • Midden in de wereld
  • Contacturen: dinsdag- en donderdagavond van 18 - 22 uur, vrijdag van 9 - 16 uur
  • Studielast: naast de lesuren besteed je ongeveer 3 dagdelen per week aan zelfstudie

Wanneer is de Master Interior Architecture echt iets voor jou?

Deze studie is zéker iets voor jou als je:

  • Geïnteresseerd bent in mensen en in wat er speelt in de maatschappij en uitdaging zoekt om als ruimtelijk ontwerper een betekenisvolle bijdrage te leveren.
  • Een nieuwe visie wil ontwikkelen op ruimtelijke vraagstukken en die visie wil integreren in onderzoeks- en ontwerpprojecten.
  • Jouw creatieve manier van werken wil verdiepen en je werkterrein verbreden.
  • Een bachelordiploma ruimtelijk ontwerp of vormgeving, een hbo- of TU-opleiding bouwkunde met architectuur als specialisatie of een andere ontwerpopleiding hebt.

Pre-master Interieurarchitectuur

De pre-master Interieurarchitectuur is geschikt voor kandidaten die zeer geïnteresseerd zijn in de Master Interior Architecture, maar nog net niet voldoende thuis zijn in het ruimtelijk, artistiek en conceptueel ontwerpen, in ontwerpmethodieken en/of in de bouwtechnische kant van het vak.

Lees meer over de pre-master Interieurarchitectuur.

Waarom de Master Interior Architecture bij HKU?

  • HKU beschikt over een grote diversiteit aan werkplaatsen. Hier kun je aan de slag met alle materialen, technieken en technologieën die de ontwerper van de toekomst nodig heeft. Soms voer je machinaal iets uit, soms ben je in de werkplaats om te experimenteren. De opleiding heeft ook een eigen studio. Hier ben je met je eigen werk bezig, hier komen docenten langs en hier worden werkbesprekingen gehouden. Je ontmoet er ook andere studenten en raakt geïnspireerd door hun werk.

  • Ontwerpers zijn niet in één hokje te vangen. We omarmen diversiteit in werk en in werkwijzen. Rode draad in het werken van ruimtelijk ontwerpers en interieurarchitecten is dat ze zich bezighouden met maatschappelijke thematieken. Ontwerpers denken daarover na, verwonderen zich, en vragen zich af of het ook anders kan. Ze experimenteren, gebruiken hun vondsten, onderzoeken al makend, ontwikkelen methoden en een eigen manier van werken. Met hun beeldend werk en tastbare ruimtelijke resultaten laten ze zien hoe hun persoonlijke kijk op de wereld en het vraagstuk is. HKU omarmt dat ieder student dat anders doet. Op masterniveau is de overdraagbaarheid van je inzichten en ervaringen met behulp van uiteenlopende media extra van belang.

  • Studeren aan HKU betekent dat je kunstonderwijs volgt en dat je alle ruimte krijgt voor jouw persoonlijke groei als maker. Je leert jezelf als ruimtelijk ontwerper of interieurarchitect steeds beter te positioneren en werk- en onderzoekspraktijken te verkennen die bij jou passen. Daarom worden er veel gesprekken gevoerd over je werk en werkwijzen en jouw onderzoeksmethodieken.

  • Je ontmoet in HKU MIA alumni en gastdocenten en je werkt regelmatig aan vraagstukken en projecten met externe partijen uit allerlei sectoren. Denk aan de zorg, het onderwijs, het erfgoed, museale contexten of de publieke ruimte. Ook verken je vanuit je eigen werkpraktijk en met ontwerpbureaus nieuwe mogelijkheden in het werkveld en het vakgebied. De praktijk vraagt steeds meer om wendbaarheid en het articuleren van een eigen manier van werken.

Na je studie

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Master of Interior Architecture. Mocht je je in willen schrijven in het Architectenregister als interieurarchitect dan is er de mogelijkheid om een BeroepsErvaringPeriode (BEP/PEP) te volgen. Dit traject -dat je kunt volgen naast je werkpraktijk- geeft je de mogelijkheid tot registratie.

Je kunt aan de slag als zelfstandig ontwerper of gaan werken in een ontwerpstudio of (interieur)architectenbureau. Afgestudeerden hebben een goede aansluiting op de huidige arbeidsmarkt. Die vraagt om ontwerpers die breed inzetbaar zijn op zowel ondernemend, ontwerpend, samenwerkend als technisch vlak. Het creatieve werkveld is altijd in ontwikkeling. Er ontstaan steeds nieuwe rollen, technieken en activiteiten. Je blijft ook na je studie leergierig. Omdat je je ontwerpende en onderzoekende kwaliteiten kunt inzetten ben je waardevol voor veel maatschappelijke sectoren. Daarmee kun je ook je eigen werkveld creëren.

Master Interior ArchitectureWat leer je
Master Interior Architecture

Wat leer je bij ons?

De studie

Tijdens de studie ga je met jouw eigen ontwerpmethodes aan de slag in realistische contexten. Samen met opdrachtgevers, gebruikers en andere belanghebbenden zoek je naar passende en vernieuwende ontwerpoplossingen in zowel binnen- als buitenruimten. Je kan toewerken naar een definitief ontwerp, maar ook naar een onderzoeksrapportage met ontwerpadviezen over betere of andere inzet van de ruimte.

De ontwerpvraagstukken betreffen actuele maatschappelijke thema’s waar innovatieve ontwerp-oplossingen en een nieuwe kijk gewenst zijn. Het gaat om ruimtelijke ontwerpuitdagingen met een complexiteit die past bij het onderzoekende en probleemoplossende vermogen van een masterstudent.

Ter ondersteuning van het werken aan realistische ontwerpopgaven en van de ontwikkeling van een ontwerphouding biedt het MIA-programma diverse labs en programmaonderdelen waarin experiment, techniek, research, reflectie en de relatie met de praktijk centraal staat.

Een deel van je studie werk je in een onderzoeksomgeving of de beroepspraktijk. In een ontwerpstudio, architectenbureau, onderzoekslab of andere werkomgeving die aansluit bij hoe jij je wilt ontwikkelen in de interieurarchitectuur.

Studieverloop

Semester 1

Semester 1 heeft een Research Lab waarin een scala aan onderzoekstools aan bod komt en het Spatial Intervention Lab, waarin een realistische opgave in een gegeven context en met ruimtelijke kaders centraal staat. In een Intensive programme werk je kort en krachtig aan een techniek, tool of activiteit.

Semester 2

Semester 2 biedt over twee blokken een opgave met een sociaal-maatschappelijk karakter. Je doorloopt in Design&Process het volledige ontwerpproces van onderzoek tot definitief ontwerp. Je deelt je research. In een tweede Intensive programme werk je kort en krachtig aan een techniek, tool, presentatievorm of activiteit.

Semester 3

Semester 3 heeft een Researchlab en Final Project A. Je bereidt je onderzoekend voor op een eigen vraag- en opdrachtstelling en komt tot ruimtelijke scenario’s. Je bepaalt zelf de thema’s, opgaven en ruimtelijke kaders.

Semester 4

In semester 4 geef je vervolg aan en werk je je scenario in Final Project B uit; een ruimtelijke ontwerpopdracht in samenwerking met relevante stakeholders. Je deelt je research en toont je werk aan publiek tijdens het HKU afstudeerfestival Exposure..

Master Interior ArchitectureWat maak je
Master Interior Architecture

Wat maak je bij ons?

Master Interior ArchitectureAanmelden en toelating
Master Interior Architecture

Aanmelden en toelating

Vereiste vooropleiding

Je kunt toelating doen voor deze studie als:

  • Je de bacheloropleiding interieurarchitectuur hebt afgerond
  • Een afgeronde hbo- of TU-opleiding bouwkunde met specialisatie architectuur hebt
  • Je een afgeronde ontwerpopleiding aan een technische universiteit of een kunstacademie hebt en relevante werkervaring in het ruimtelijk ontwerp hebt
  • Je door veel ontwerpervaring aantoonbaar op HBO-niveau in het ruimtelijk ontwerp-werkveld opereert
  • Je bereid bent een schakelprogramma te volgen, als je kennis op technisch, artistiek of conceptueel vlak niet voldoet

Toelatingsdata

Vanaf 1 oktober kan je je aanmelden voor de opleiding Interieurarchitectuur studiejaar 2025-2026. In de periode december t/m juni worden er verschillende toelatingsdata gepland. Zodra je je hebt aangemeld, en nadat je de opdrachten hebt ingeleverd, delen wij je in bij de eerstvolgende beschikbare toelatingsdag.

Is er nog plek?

Houd er rekening mee dat je je tijdig aanmeldt. Dan heb je gegarandeerd een kans om toelating te doen. Het kan gebeuren dat de opleiding al vol zit.

Beoordelingscriteria

Tijdens de selectieprocedure kijken we naar kennis en vaardigheden die je mag verwachten van een allround, integraal werkende interieurarchitect.

Ook gaan we na in hoeverre de opzet van de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen en hoe jij je zou willen ontwikkelen binnen het vakgebied van de interieurarchitectuur.

We beoordelen je beeldende en creatieve kwaliteiten, je onderzoekende houding, je technische en ontwerpende vaardigheden, je motivatie voor de studie en affiniteit met het vakgebied en het werkveld.

Aanmelden

Meld je met je DigiD aan via Studielink

Je ontvangt na je aanmelding een e-mail van HKU met informatie over de verdere procedure.

Procedure

Tijdens de selectieprocedure beoordelen we of de opleiding echt bij jou past en of we denken dat je je verder bij ons kunt ontwikkelen. Dat doen we aan de hand van 3 toelatingsopdrachten en aan de hand van een gesprek. Na je aanmelding via Studielink ontvang je per e-mail alle informatie over de toelatingsopdrachten en wanneer je deze moet inleveren. Er zijn drie toelatingsopdrachten.

1. Portfolio of overzicht eerder gemaakt werk

2. CV

3. Essay

  • Nadat je de toelatingsopdrachten hebt ingeleverd, word je ingedeeld op de eerste volgende beschikbare toelatingsdatum. Na een positieve beoordeling van de opdrachten, ontvang je een uitnodiging voor het toelatingsgesprek. Tijdens het toelatingsgesprek willen we graag met jou in gesprek over jouw kwaliteiten, doelstellingen en ambities aan de hand van je portfolio en je essay.
  • We voeren dit toelatingsgesprek online op locatie Ina Boudier-Bakkerlaan 50 in Utrecht. Hier is ook de opleiding gevestigd. Voor wie vanwege een verblijf in het buitenland niet naar Utrecht kan komen, wordt er een online mogelijkheid aangeboden.
  • Na het gesprek ontvang je binnen twee weken de uitslag per mail. Je wordt wel of niet toegelaten, of we adviseren je om de premaster Interieurarchitectuur te volgen.
  • Let op: je ontvangt geen aparte beoordeling van je toegestuurde werk.
Master Interior ArchitectureMeer weten?
Master Interior Architecture

Meer weten?

Studiekosten

  • Twee tarieven

    Net als alle andere instellingen voor hoger onderwijs kent HKU twee verschillende tarieven voor collegegeld: het wettelijke collegegeld en het instellingscollegegeld. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger instellingstarief. Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU dit instellingscollegegeld vast. Het hangt van jouw situatie af welk tarief je betaalt.

    Collegegeldwizzard
    Wil je weten wat jij straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard! De in de collegegeldwizard genoemde regelingen zijn wel onder voorbehoud van wettelijke wijzigingen. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen.

    Regelgeving

    Mede als gevolg van wettelijke regelgeving zal de hoogte van het instellingscollegegeld voor niet-EER-studenten de komende jaren mogelijk fors stijgen. We houden je op deze plek op de hoogte van de ontwikkelingen.

  • Voor elke studie moet je naast het collegegeld rekening houden met extra uitgaven. Hoe hoog die uitgaven zullen zijn, hangt deels af van keuzes die je gedurende je studie maakt. Ga je werken met dure materialen, dan zullen die meer kosten. Heb je complexe software nodig, dan zal je ook daar meer geld aan kwijt zijn. Hieronder vind je een indicatie.

    Aanbevolen

    • Een laptop of computer is essentieel tijdens je studie. Bij HKU wordt vooral met Apple gewerkt. Het is handig als je zelf een Apple-laptop hebt, maar dat is geen vereiste. Je hebt al een (refurbished) laptop van Apple voor zo’n 500 euro.
    • Softwarepakketten. Adobe Creative Cloud ga je veel gebruiken. Met een studentlicentie kan je bij Surfspot met korting software aanschaffen. Adobe Creative Cloud kost dan ca. 140 euro per jaar. Verder hangt dit mede af van de richting waarin je je verder wilt ontwikkelen. Als voorbeeld: het VR-pakket V-Ray kost bij Surfspot 149 euro per jaar.
    • Een Museumkaart (75 euro per jaar, t/m 18 jaar 39 euro) en een HKU Cultuurpas (25 euro per jaar).
    • Een bijdrage in de kosten voor excursies, in elk geval voor de introductie-excursie jaar 1 (75 tot 100 euro) en een buitenlandexcursie in je afstudeerjaar (250 à 300 euro). Andere excursies zijn optioneel en hangen af van de studieonderdelen die je kiest.

    Bijkomend

    Hoeveel je verder kwijt bent, verschilt per student. Studenten maken verschillende keuzes voor de materialen en technieken waarmee ze willen werken. Deze kunnen goedkoper of juist duurder zijn. De uitgaven hieraan kunnen per periode verschillen en hangen ook af van de module die je op dat moment volgt. Je kunt globaal uitgaan van 150 euro voor je hele studietijd, maar dit is niet meer dan een indicatie.


Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact