Het postdocproject Transformation through Interactive Narrative Design (TIND) van mediapsycholoog dr. Christian Roth maakt deel uit van het lectoraat Performative Maakprocessen en van HKU Games. Christian verweeft zo onderwijs en praktijkgericht onderzoek. Hij onderzoekt de artistieke, pedagogische en academische perspectieven op de transformerende kracht van toegepaste Interactive Narratvive Design (IND).
Diepere reflectie
IND biedt agency: het vermogen om op betekenisvolle wijze invloed uit te oefenen op het verloop en de uitkomst van een verhaal. Daardoor heeft het de potentie om emotionele impact te genereren en transformerende verandering teweeg te brengen. Het stelt interactors in staat om verschillende perspectieven te verkennen en de consequenties van hun keuzes echt te voelen. Dit leidt tot een diepere en genuanceerdere reflectie op complexe vraagstukken met meerdere belanghebbenden – wat van grote waarde kan zijn voor opkomende toepassingen in kunst en educatie.
Effectievere artefacten
Binnen dit tweejarige postdoconderzoek bestudeert Christian hoe ontwerpers van interactieve narratieven worden opgeleid. Het doel is om onderwijsstrategieën en leermiddelen te ontwikkelen voor kunstenaars en ontwerpers – zoals game- en interaction designers – zodat zij effectievere artefacten kunnen creëren. Het TIND-project stelt ontwerpers in staat zich te ontwikkelen via een interdisciplinair perspectief, waarbij toegepaste game design, immersief theater, gedrags- en cognitieve psychologie en onderwijskunde samenkomen. IND is een complex en uitdagend interdisciplinair veld. Ontwerpkennis uit andere media kan vaak niet één-op-één worden overgenomen. Als relatief nieuw medium kent het unieke technische en ervaringsgerichte mogelijkheden. Dit vraagt om praktijkgericht onderzoek naar onderwijsformats die zowel het potentieel van IND aantonen als veelvoorkomende leeruitdagingen in kaart brengen en helpen overwinnen.
Aanstaande ontwerpers ondersteunen
Het project heeft als doel een raamwerk te ontwikkelen voor het ontwerpen en evalueren van betekenisvolle interactieve narratieve ervaringen die effectief inspelen op cognitieve en emotionele processen zoals reflectie, inzicht, begrip en gedragsverandering. Het levert tools, methodes en werkvormen op die (aanstaande) narratieve ontwerpers ondersteunen, met een interdisciplinaire benadering waarbij game design, immersief theater, psychologie en onderwijskunde worden geïntegreerd.
Praktijkvoorbeelden
Een goed voorbeeld van het bieden van diverse perspectieven op een complex thema is de narratieve simulatie Mission Zhobia: Winning the Peace, die wordt gebruikt voor de training van vredeshandhavers. Of de nieuwsgame I am Mosul, die oorlog dichtbij brengt door gebruikers keuzes te laten maken over overleven in hun eigen Nederlandse stad, alsof daar oorlog zou zijn. En Adventures with Anxiety, een interactieve ervaring waarin je speelt als de angst zelf – belichaamd in een wolf – en zo een vernieuwend inzicht krijgt in de beleving van angst.