Minor Interactive Narrative DesignDe minor

Minor Interactive Narrative Design

Over de minor

Minor
Minor Interactive Narrative Design
Vorm
Voltijd
School
Games
Duur
5 maanden
ECTS
30
Type
Minor
Taal
Engels
E-mail
sz@hku.nl

De Minor HKU Games: Interactive Narrative Design (MIND) in het kort

  • Je maakt kennis met de basistechnieken van traditionele storytelling, als startpunt voor je zoektocht naar mogelijkheden om je publiek actief te betrekken.
  • Je werkt samen met studenten uit andere richtingen aan multi-disciplinaire storytelling projecten die interactieve elementen bevatten, zoals kunstinstallaties, bordspellen, theatershows en escape rooms.
  • Je volgt workshops over creativiteit en de verschillende aspecten van storytelling van professionals uit het werkveld en leert hoe je tekst, beeld, geluid, technologie en interactiviteit op een spannende manier kan combineren.
  • Je ontdekt hoe interactive narrative design jouw kansen vergroot in je eigen vakgebied.
Schrijf je nu in voor deze minor.

Over deze minor

Vertellers van interactieve verhalen zijn gewild in veel diverse sectoren, van de games industrie tot in de journalistiek, musea, film, theater, maatschappelijke organisaties en de advertentiewereld.

Deze minor leert je hoe je moet schrijven, denken en ontwerpen als de storyteller van de toekomst, op basis van jouw eigen creatieve vaardigheden (schrijven, illustreren, ontwerpen, animeren, acteren, enz.). Je combineert theorie en praktijk in twee samenhangende projecten (Express yourself en Present yourself), terwijl je ook leert hoe je kansen herkent om interactieve projecten in de markt te zetten.

Minor Interactive Narrative DesignWat leer je?
Minor Interactive Narrative Design

Wat leer je?

Met jouw eigen creatieve expertise als basis ga je verkennen welke mogelijkheden interactive narrative design jou te bieden heeft. Je leert de basisvaardigheden van interactive narrative design: ontwerpen, schrijven, interactieve verhalen vormgeven, ideevorming, de technologie, en samenwerken met mensen uit andere creatieve velden.

Je werkt aan twee projecten:
  • In Project 1, Express Yourself, beginnen studenten aan hun persoonlijke artistieke ontdekkingsreis, met het boek 'The 36 Dramatic Situations' en de verhaalstructuren hierin als startpunt. Doel van het project is om samen met een medestudent een interactieve short story te maken.
  • In Project 2, Present Yourself, werk je als onderdeel van een groter team aan een uitgebreider prototype voor een interactief verhaal, dat gebaseerd is op een maatschappelijk thema. Tijdens dit project ontwikkel je ook de skills om je project te pitchen, je doelgroep te bepalen, en een effectief projectplan te schrijven.
  • De minor wordt afgerond met een eindperiode van drie onderdelen: 1) een playtest van het prototype uit project 2, voor een commissie van docenten en professionals uit de branche; 2) een projectvoorstel dat je gedurende het project ontwikkeld hebt, en 3) een persoonlijke reflectie op je eigen ontwikkeling als interactive storyteller tijdens deze minor.

In de zogenaamde "interactive narrative labs" (of simpelweg "labs") tijdens het eerste blok, volg je lezingen en krijg je begeleiding van de hoofddocenten. Elk lab duurt drie weken en loopt gelijktijdig met het project. Beide labs zijn gericht op specifieke onderdelen van het creatieve proces achter een Interactive Narrative Design, zoals dialogen schrijven, verhaalstructuren, psychologische modellen van je publiek, feedback geven en revisies maken, en effectieve playtests voor een publiek organiseren.

Labs

  • In Lab 1 ga je dieper in op het scripting- en schrijfproces voor het maken van interactieve verhalen. Eerst verkennen we de basiselementen van storytelling, zoals karakters, conflict, worldbuilding en plots bedenken. Vervolgens kijken we naar de specifieke uitdagingen en mogelijkheden van interactive storytelling en bij het betrekken van je spelers in het verhaal. Een 'script' kan in een interactief verhaal behoorlijk divers zijn. Daarom leer je niet alleen hoe je dialogen en een verhaal schrijft, maar ook hoe je tutorials, quests, itembeschrijvingen en visual storytelling moet inzetten om één betekenisvol geheel te creëren. We onderzoeken echter niet alleen de structuren en technische kanten van storytelling in het lab; je krijgt ook meer inzicht in hoe je diepgaande emotionele keuzes kunt verwerken in je narratief door een ‘heatmap’ te creëren voor je interactieve verhaal.
    Dit lab is de ideale start van jouw persoonlijke creatieve MIND avontuur.

  • In dit tweede lab duiken we in de wereld van interactive narratives en verkennen we alle vormen ervan, van improvisatietheater tot digitale games. Het sleutelwoord is reflectie: wat gebeurde er, wat voelde je daarbij, en hoe hebben de verhaalontwerpers die beleving tot stand gebracht met hun werk? Door verschillende interactieve verhalen te spelen en analyseren, haal je inspiratie op voor je eigen creaties. Door middel van rapid prototyping en een reeks kleinere uitdagende opdrachten ga je schrijven, ontwerpen, ideeën ontwikkelen, testen en reflecteren. Welke inzichten heeft je playtest opgeleverd? Wat valt nog te verbeteren? Met die nieuwe input blijf je je verhaal verder verfijnen en aanscherpen tot je een boeiende interactieve ervaring hebt gevormd.

Minor Interactive Narrative DesignAanmelden en toelating
Minor Interactive Narrative Design

Aanmelden en toelating

Toelatingseisen

Je hebt een grote interesse in (interactive) storytelling en een aantoonbare creatieve vaardigheid  zoals schrijven, animatie, game design, theaterregie, songwriting, enz. Ook wil je jouw passie voor verhalen vertellen graag delen in samenwerking met makers uit andere disciplines.

Let op! Dit programma wordt alleen in het Engels gegeven. Meer informatie over selectie, aanmelden en toelating staat alleen op de Engelstalige pagina van deze site.

Go to English Page

Meld je vanaf nu aan voor de minor, let op: vol = vol!

Ben je een HKU-student? Kijk dan op de studentportal.

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling? Meld je dan aan via Kies op Maat.

Studenten afkomstig van andere hogescholen worden geselecteerd op basis van een cv, studievoortgangsoverzicht, motivatiebrief van 1 A4. De studieleider voert indien nodig een matchingsgesprek.

Er is een doorlopende selectie tot aan de aanmeldingsdeadline. De belangrijke datums staan op Kies op Maat.