Master of Education in Arts (deeltijd)De studie
Opleiding
Master of Education in Arts
Vorm
Deeltijd
School
Creative Transformation
Graad
Master of Education in Arts
Duur
2 jaar
ECTS
60
Type
Master
Taal
Nederlands
CROHO-code
49117
Locatie(s)
Jaarbeursplein
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij Master of Education in Arts

Kunst en cultuur spelen een belangrijke rol in het leven van mensen. Onze Master of Education in Arts is een opleiding voor iedereen die het domein van onderwijs, leren & ontwikkelen wil innoveren in en door de kunst.

Wij denken dat leren en ontwikkelen anders kan. Flexibeler, speelser en interactiever. In de kunst(educatie) in het onderwijs gebeurt heel veel moois, net als in musea, kunstcentra, en in de wijk. De manier waarop we dat onderwijs vormgeven verandert voortdurend. Kunst beweegt veel in mensen en geeft ruimte aan het onzegbare. Door de kunst in te zetten stimuleert het ontwikkeling bij mensen en organisaties. Beide principes vormen de basis van de studie.

Bij de Master of Education in Arts word je uitgedaagd jezelf te ontwikkelen tot een innovatieve onderwijsdesigner. Je ontwerpt bijvoorbeeld een tool, een omgeving, een spel of een innovatief curriculum. Je ontwerpt oplossingen voor uitdagingen die jij ziet in je eigen werkcontext en het grotere veld van de (kunst)educatie, en die je direct kunt toepassen in je eigen professionele context. We dagen je daarin uit om verder dan je eigen vakgebied of de traditionele onderwijs- en leervormen te kijken en denken. Kies jouw eigen leerroute en ga in gesprek met professionals in andere werkgebieden. Zo vergroot je jouw netwerk én ben jij pionier op het gebied van educatieve vernieuwingen in en buiten het (kunst)onderwijs.

Master of Education in Arts in het kort

  • Een lerend netwerk voor :
    • docenten in de kunsten en docenten op zoek naar creativiteit en voeding vanuit de kunsten;
    • trainers, onderwijskundigen en leiders en ondernemers in de kunsten en het onderwijs.
  • Je gaat aan de slag met jouw eigen professionele ambities en leervragen
  • Je leert vragen uit je eigen beroepspraktijk te onderzoeken en te vertalen naar nieuwe educatieve concepten en ontwerpen
  • Je ontwikkelt je skills op het gebied van creatief onderwijsontwerp, onderzoek en ondernemerschap.
  • Je leert te denken en handelen vanuit interdisciplinair makerschap.
  • Wordt aangeboden als tweejarige deeltijdmaster

Wanneer is Master of Education in Arts echt iets voor jou?

Je gelooft in de kracht van creativiteit en kunst. Je hebt een open mindset en een helder doel voor ogen. Je weet dat er op het gebied van (kunst)onderwijs, leren & ontwikkelen en coachen veel anders kan en moet. Je weet alleen nog niet hoe. Daar wil je achter komen vanuit praktijkonderzoek, ondersteund door inzichten uit onderbouwde theorieën en literatuur. Je houdt ervan om hier met anderen over van gedachten te wisselen en samen te werken. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan verder.

  • Je hebt minstens drie jaar werkervaring in het veld van de (kunst)educatie of de cultuurwereld.
  • Je hebt minimaal een hbo-opleiding in bijvoorbeeld psychologie, kunst en economie, een kunstvak, geschiedenis of een pabo-diploma.
  • Je wilt jezelf graag verder ontwikkelen en je kennis direct kunnen toepassen in de praktijk
  • Je hebt een duidelijke professionele ambitie met concrete leervragen waarmee je aan de slag wilt
  • Je zet creativiteit graag in om te innoveren en pionieren

Waarom Master of Education of Arts bij HKU?

Bij deze Master Kunsteducatie krijg je speelruimte en inspiratie om te innoveren in het kunstonderwijs en door kunst in te zetten op allerlei andere plekken waar mensen leren en ontwikkelen. Uniek voor de Master of Education in Arts van HKU is de vrije inrichting van de leerroute. Deze vrijheid komt tot uiting in de inrichting van het studieprogramma. Jouw eigen ambities en leervragen op het gebied van leren en ontwikkeling zijn het uitgangspunt waarmee je aan de slag gaat om op het niveau van de mastergraad te komen. Het niveau en de leeruitkomsten staan vast. De route ernaartoe bepaal je grotendeels zelf door de keuze van je modules. Door de combinatie van creativiteit, spel, onderzoek en ondernemerschap in interactie met anderen, bouw je zowel aan je eigen ontwikkeling, als aan die van de ander.

Studie in Cijfers

Weten hoe de Master of Education in Arts scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Master of Education in Arts (deeltijd)Wat leer je
Master of Education in Arts (deeltijd)

Wat leer je bij ons?

Je ontwikkelt je in educatief ontwerpen, ontwerpend onderzoeken, interdisciplinair makerschap en creatief ondernemen. We gaan hierbij uit van een holistische benadering. Je bent bij ons altijd aan het innoveren en maken. In deze innovatie toon je aan dat je begrip hebt van en inzicht hebt in de relatie tussen de verschillende leeruitkomsten en de meerwaarde van de synergie tussen de verschillende aspecten. Je schakelt tussen de rollen van maker, educator en creatief ondernemer. Voorwaarde om dat te kunnen doen is dat je reflecteert en onderzoekt.

Typisch HKU is de keuze voor ontwerponderzoek, de keuze voor actuele thema’s zoals Ludodidactiek, en de mate waarin je de ruimte krijgt om het programma te personaliseren en daarmee af te stemmen op je eigen leervragen en professionele ambitie.
Het studiejaar start met een fulltime kick-off-week. Tijdens deze week leer je je medestudenten, docenten en locaties kennen.
Hierna werk je je ambities verder uit en krijg je hier coaching op. Er wordt een basis gelegd voor je onderzoeksvaardigheden en je verkent je eigen makerschap. Vervolgens werk je aan de uitvoering van je ambities door o.a. het vormgeven en uitvoeren van een drietal innovatieve onderzoeksprojecten.
Tijdens de gehele studie heb je regelmatig coachingsgesprekken. Elk semester ronden we af met een integrale toets waarin je door middel van een portfolio je voortgang ten opzichte van de leeruitkomsten presenteert.
In het tweede jaar werk je verder aan de door jou ingezette koers. Centraal staat het derde innovatieve onderzoeksproject dat de basis vormt voor je afstuderen. Je kiest hiervoor zelf een onderwerp dat speelt in het werkveld en jouw fascinactie heeft. Met deze ‘masterproef’ ontwerp je een impactvolle oplossing voor deze uitdaging. Je presenteert je bevindingen en ontwerp tot slot aan de praktijk.

Studielast

  • Deze tweejarige deeltijdopleiding is opgebouwd uit vier semesters. De studiebelasting is ongeveer 20 uur per week. Je hebt twee keer per week onderwijs. Op maandag tussen 15.50 en 22.00 uur en op vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur. In principe is het onderwijs fysiek. Mochten de omstandigheden daarom vragen zal er geschakeld worden naar een online werkwijze.
    • Creatief Ondernemerschap
    • Ludodidactiek
    • Creatieve partnerschappen
    • Reflectie, Intervisie en Coaching
    • Maakprocessen
    • Ontwerponderzoek
    • Muzische Professionalisering
    • Explore (studiereis)
    • Annemarie Geerling: docent Maakprocessen, Ontwerponderzoek, coach, en onderzoeksbegeleider
    • Evert Hoogendoorn: docent en programmaleider Ludodidactiek
    • Guus Koemans: docent Management en Ondernemerschap, coach, en onderzoeksbegeleider
    • Arja Veerman: onderzoeker, onderwijskundige en docent ontwerponderzoek
    • Juliette Bogers: docent Maakprocessen, Explore, coach, en onderzoeksbegeleider
    • Els Cornelis: docent Ontwerponderzoek, Maakprocessen, coach en onderzoeksbegeleider
    • Eva den Heijer: docent Ludodidactiek, coach, en onderzoeksbegeleider
    • Jolanda Schouten: docent Creatieve Partnerschappen, coach en onderzoeksbegeleider
    • Suzan Lutke: studieleider, coach en onderzoeksbegeleider
    • Floor Roos: docent Ludodidactiek, Maakprocessen en coach
    • Bart van Rosmalen: lector, docent Muzische interventies
    • Salomé Nobel: onderzoeksbegeleider
Master of Education in Arts (deeltijd)Wat maak je
Master of Education in Arts (deeltijd)

Wat maak je bij ons?

Tijdens de studie ga je educatief ontwerpen. Je ontwikkelt en test nieuwe oplossingen en toepassingen, die voortkomen uit vragen uit je eigen beroepspraktijk. Via ontwerponderzoek en projecten houd je je bezig met actuele thema’s zoals ze zich aandienen in jouw eigen praktijk en het domein van onderwijs, leren & ontwikkelen. Zo lever je een bijdrage aan educatieve vernieuwingen in en buiten het (kunst)onderwijs.

Aan het werk!

Je zet je vervolgstap in je carrière, op basis van de ambities of leervragen die je voor jezelf aan het begin van de studie formuleerde. Een vervolgstap in de breedte of juist de diepte in. Bij je huidige of een nieuwe werkgever. Ook kun je voor jezelf beginnen. Na afronding van de master heb je een internationaal erkende mastertitel Master of Education in Arts op zak. Je bent in staat om een vernieuwende educatieve bijdrage te leveren aan het onderwijs, de kunst- en cultuursector of andere domeinen.

Master of Education in Arts (deeltijd)Actueel
Master of Education in Arts (deeltijd)

Wat speelt er

Master of Education in Arts (deeltijd)Aanmelden en toelating
Master of Education in Arts (deeltijd)

Aanmelden en toelating

Is dit iets voor jou?

Meld je direct aan voor onze open dag. Bovendien zijn er ook online informatiesessies of meeloopdagen waarin je meer over de master te weten kunt komen, die zie je hierboven.

Toelatingsdata

Er worden verschillende toelatingsdata gepland. Nadat je de toelatingsopdracht hebt ingeleverd, word je ingedeeld op de eerste volgende beschikbare toelatingsdatum. Op basis van de toelatingsopdracht nodigt de toelatingscommissie kandidaten uit voor een toelatingsgesprek.

Is er nog plek?

Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor de opleiding Master of Education in Arts (deeltijd) voor het studiejaar 2025-2026. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Beoordelingscriteria

Toelaatbaar tot de opleiding is degene die aantoont te beschikken over de volgende kennis, inzicht en vaardigheden:

  • kennis, inzicht en vaardigheden op het niveau van een relevant Nederlands of buitenlands Bachelor-diploma (kunstvakopleiding, kunstvakdocentenopleiding, docentenopleiding algemeen, pabo, CMV, museologie, kunst en economie, kunst en technologie, universitaire Bachelors zoals theaterwetenschappen, muziekwetenschappen, onderwijskunde, cultuurwetenschappen, cultuurbeleid, moderne taal etc.);
  • kennis, inzicht en vaardigheden op het gebied van (kunst)educatie;
  • circa 3 jaar relevante werkervaring in het veld van de (kunst)educatie, de cultuurwereld of andere plekken waar leren en ontwikkelen centraal staan.

Je meldt je eerst met je DigiD aan voor de master Education of Arts via Studielink.

Je ontvangt een toelatingsopdracht die bestaat uit het schrijven van een betoog en het maken van een digitaal portfolio. Een betoog over de synergie tussen de opleiding, jou en het werkveld. Verder willen we weten waar je hebt gewerkt, waarvoor je verantwoordelijk bent geweest, welke mooie projecten je hebt gedaan en wat daarvan de uitkomsten waren.

Deze opdrachten maak je thuis en stuur je samen met je cv binnen 3 weken naar ons op. Hierna hoor je of je wordt uitgenodigd voor een toelatingsgesprek.
In het toelatingsgesprek bespreken we je ambities en portfolio. En onderzoeken we onze match.
Je ontvangt per e-mail bericht of je bent toegelaten. Na toelating kun je je definitief inschrijven via Studielink.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact