De groep chronische ziekten is heel groot en heel divers. Vaak zijn ze niet zichtbaar. Bekende voorbeelden zijn: migraine, diabetes, bloedziekten, rugklachten, luchtwegaandoeningen (bijvoorbeeld astma), nierproblemen, kanker, darmziektes (bijvoorbeeld ziekte van Crohn), hartproblemen, cystic fibrosis (taaislijmziekte) en het chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS). De klachten zijn wisselend. Vermoeidheid, ziekenhuisbezoek en medicijngebruik kunnen de studieresultaten beïnvloeden. Doordat de studie vaak langzamer gaat dan bij andere studenten, moet de student zich steeds weer aanpassen aan een nieuwe groep medestudenten.
Mogelijke belemmeringen
-
Afwezigheid door klachten, ziekenhuisopname of medicijngebruik
-
Opvlammende episodes, dus soms gaat het goed en soms helemaal niet
-
Energieproblemen en concentratieproblemen door pijn of vermoeidheid
-
Verminderde belastbaarheid
-
Onbegrip vanuit de omgeving omdat de ziekte vaak onzichtbaar is
Hulpaanbod
-
Studenten zijn vaak gebaat bij een korte lijn met de tutor. Soms is het ook handig om docenten te informeren over mogelijke afwezigheid, en daar dan ook meteen samen met de tutor afspraken over te maken. Extra tutorbegeleiding is een vaak gekozen voorziening door studenten met een chronische ziekte.
-
Uitstel van deadlines als je door je ziekte net niet op tijd bent, kan ook een heel nuttige regeling zijn voor studenten.
-
Er kunnen tentamenvoorzieningen aangevraagd worden om tijdens schriftelijke tentamens iets te mogen eten, of even het tentamenlokaal te mogen verlaten onder begeleiding (dit gaat altijd samen met 25% extra schriftelijke tentamentijd).
-
Soms is ook het gebruik van de rustruimte handig om tussendoor even bij te komen, of bijvoorbeeld om te kunnen liggen.
-
We bieden ook de mogelijkheid om afspraken te maken over het inhalen van bepaalde opdrachten of lessen als je vaak afwezig bent door je ziekte.
-
Voor een groot aantal opleidingen kan de studielast ook verdeeld worden over meerdere jaren. Je studeert dan in een tempo dat bij jou past.
Aanvraag
Het regelen van deze voorzieningen verloopt altijd via een online aanvraag die je na toelating kunt doen. Als je in studielink ‘Ja’ hebt geantwoord op de vraag of er bij jou een functiebeperking speelt en of je meer informatie van de studentendecanen wilt ontvangen, sturen we je begin juli meer informatie en een link naar de aanvraagprocedure voor voorzieningen. Voor meer informatie kun je ook terecht bij Studentzaken, zij kunnen zonodig een afspraak maken voor je bij een van onze studentendecanen