Aanmelden Bachelors

Weet jij al welke bachelor je bij HKU wilt volgen? Lees hier hoe jij je in drie eenvoudige stappen kunt aanmelden en check gelijk de algemene toelatingseisen. Zien we jou komend studiejaar?

Aanmelden in 3 stappen

  1. Meld je met je DigiD aan via Studielink
  2. Doe toelatingsexamen
  3. Rond je inschrijving af via Studielink
  • Als je in aanmerking wilt komen voor een bachelor aan HKU, meld je je aan via Studielink met een 'verzoek tot inschrijving'.

    Dit heb je daarvoor nodig:

    • Je eigen DigiD*
    • Jouw persoonsgegevens en contactgegevens (zoals naam, adres en telefoonnummer)
    • Gegevens over je vooropleiding

    Meld je aan via Studielink!

    *Om je via Studielink te kunnen aanmelden voor een studie aan HKU heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Ga voor meer informatie en het aanvragen naar Digid.nl. Let op: doe dit op tijd want het kan wel 5 werkdagen duren voor je de inloggegevens thuisgestuurd krijgt.

  • Na je aanmelding via Studielink kun je worden uitgenodigd voor de toelating. Je ontvangt dan van HKU per e-mail informatie over de toelatingsprocedure. Wijze van toetsing verschilt per opleiding. Je krijgt ook per e-mail bericht of je bent toegelaten tot de opleiding van je keuze. Helaas komen onze berichten wel eens in de spambox terecht. Controleer deze dus regelmatig.

    Je kunt per opleiding één keer per jaar deelnemen aan een toelatingsexamen.

  • Nadat je bericht hebt gekregen dat je bent toegelaten moet je je nog officieel inschrijven aan HKU. Dit regel je door je inschrijving af te ronden in Studielink en een machtiging af te geven voor het collegegeld.

    Meer informatie over inschrijven

    Hoera! Je gaat studeren aan HKU!

    Als je officieel bent ingeschreven ontvang je van HKU een studentenkaart en een bewijs van inschrijving. Vergeet niet om ook je studiefinanciering aan te vragen via Studielink of direct via de website van DUO.

Algemene toelatingseisen bachelors

Ontdek wat de algemene toelatingseisen voor onze bachelors zijn. Specifieke toelatingseisen per studie vind je op de pagina's van de studies zelf.

Bekijk alle bachelorstudies!

Vooropleiding

Voor een bachelorstudie bij HKU heb je minimaal een vwo-, havo-, mbo- (niveau 4), of een gelijkwaardig diploma nodig.

  • Als je havo doet met een CM-profiel (Cultuur & Maatschappij) moet je voor de studies Audio Design, Sound Design, Game Art, Game Design en Game Development ook wiskunde A of B in je pakket hebben.
  • Het gaat ons om je creatief vermogen. Daarom gelden er voor onze bachelors aanvullende eisen die getoetst worden door een toelatingscommissie. Na aanmelding via Studielink wordt contact met je opgenomen over de toelatingsprocedure.
  • Als je niet het juiste diploma hebt kun je een 18+/21+ toets doen. Dit kan alleen als je al toegelaten bent voor een opleiding. Lees hier meer over de 18+/21+ toets.
  • Alle opleidingen aan HKU zijn in het Nederlands, tenzij anders is aangegeven. Studenten die hun vooropleiding buiten Nederland of Vlaanderen hebben gevolgd, moeten voor inschrijving aan een van de bacheloropleidingen voldoen aan een Nederlandse taaleis.

    Alleen voor de opleidingen Bachelor of Music van HKU Utrechts Conservatorium en Bachelor of Fine Art kan ook een Engelse taaleis voldoen.
  • Als nieuwe student aan HKU word je toegelaten tot het eerste jaar. Als je ergens anders al de propedeuse of (een deel van) de vakstudiefase van een bacheloropleiding hebt afgerond, kun je vrijstellingen aanvragen voor reeds gevolgde vakken.

Alleen afsluitend examen doen

Als je alleen het afsluitend examen van een bepaalde studie wilt doen, kun je je eventueel inschrijven als extraneus. Hiervoor is toestemming van het College van Bestuur (CvB) nodig. Zij beoordelen of het past binnen de aard of het belang van het onderwijs. Je moet dan een schriftelijk bewijs van goedkeuring van het CvB toevoegen aan het inschrijfformulier.

Het is niet mogelijk om je als extraneus in te schrijven voor het propedeutisch examen. Een extraneus betaalt examengeld (zonder gespreide betaling of mogelijkheid tot teruggave) en heeft geen recht op studiefinanciering en deelname aan het onderwijs of gebruikmaking van faciliteiten van de school.

Contact

Heb je vragen? Kijk eerst of het antwoord bij de veelgestelde vragen staat.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een van onze studievoorlichters via Servicebalie Studentenzaken.

Ga naar contactgegevens