Associate degree Connected DesignDe studie

Associate degree Connected Design

Over de studie

Opleiding
Associate degree Design
Vorm
Voltijd
School
Design
Graad
Associate Degree (Ad)
Duur
2 jaar
ECTS
120
Type
Associate degree
Taal
Nederlands
CROHO-code
80144
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

Binnen 2 jaar een hbo-opleiding op zak!

Heb jij verbeeldingskracht en affiniteit met ontwerpvraagstukken? Ontwikkel jezelf dan als dé schakel tussen ruimtelijk ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers. Door het toepassen van nieuwe visualisatie- en presentatietechnieken krijg je tijdens deze opleiding een eigen beeldende en communicatieve stijl in het uitzoeken van de ontwerpvraag en het creëren van impact. Zo krijgen alle belanghebbenden een goed beeld van hoe het er straks uit gaat zien.

Hierbij houd je altijd rekening met de mensen die de ruimte gaan gebruiken en verwerk je hun vragen of wensen in de details van je ontwerp. Via projecten en opdrachtgevers positioneer jij je als beeldend verbinder in het brede werkveld. Ook jouw ondernemende kwaliteiten komen aan bod.

Wat is een Associate degree?

De Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende hbo-opleiding van twee jaar. Met een diploma op het landelijk hbo niveau 5. Na twee jaar kun je doorstuderen voor een hbo-bachelordiploma of gaan werken. De opleiding sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven, publieke sectoren en de creatieve industrie.

In het kort

  • 2-jarige hbo-opleiding met praktijkgericht kunstonderwijs
  • Ontwikkel jezelf tot beeldend verbinder
  • Schakel tussen ruimtelijk ontwerpers, opdrachtgevers en gebruikers
  • Kennismaken met uiteenlopende technologieën, technieken, materialen en beeldende middelen
  • Experimenteren in werkplaatsen
  • Vrijheid om je eigen weg te vinden
  • Midden in de samenleving
  • Afwisselend individueel werken, samenwerken en werken met externen in projecten
  • Onderzoeken en maken horen bij elkaar
  • Leren van elkaar in een hechte community

Wanneer is deze AD echt iets voor jou?

Deze studie is zeker iets voor jou als je:

  • Binnen 2 jaar een hbo-opleiding op zak wil hebben
  • Je creativiteit een stap verder wilt brengen
  • Nieuwsgierig bent naar andere manieren van werken dan je gewend bent
  • Zelfstandig kunt (samen)werken
  • Geïnteresseerd bent in ruimtelijk ontwerpen en ruimtelijke ontwerpprocessen
  • Blij wordt van materialen, technieken, technologie en vormgeving
  • Een diploma op havo/mbo niveau 4 of gelijkwaardig of hoger hebt. Bijvoorbeeld mbo interieurdesign, hout- en meubilering, ruimtelijke vormgeving of urban green.

Studie in Cijfers

Weten hoe de Associate degree Design scoort in vergelijking met andere opleidingen?

Ga naar Studie in Cijfers

Waarom Ad Connected Design bij HKU?

  • In onze werkplaatsen kun je aan de slag met technieken en technologieën die ontwerpers van de toekomst tot hun beschikking hebben. De ene keer om iets machinaals uit te voeren, de andere keer om te experimenteren.

    Je onderzoekt wanneer materialen, technieken, digitale middelen interessant zijn voor ontwerpers. In de ateliers ben je met je eigen werk bezig. Je ontmoet er ook andere studenten en raakt geïnspireerd door hun werk en de werkbesprekingen.
  • Beeldende verbinders die impact creëren zijn niet in één hokje te vangen. Bij HKU omarmen we diversiteit in werk en in werkwijzen. Rode draad is dat jij je bezighoudt met het verhaal achter ruimtelijke ontwerpprocessen en met alle partijen die daarbij betrokken zijn. Gebruikers, opdrachtgevers, probleemhebbers, enzovoorts.

    Beeldende verbinders zoeken naar manieren om met beeldende middelen al deze partijen met elkaar in gesprek te krijgen. Ze stellen vragen, maken en experimenteren, ontwikkelen een eigen manier van werken. Met hun werk laten ze zien wat hun persoonlijke kijk op vorm, inhoud en doelgroep is.
  • HKU Design biedt kunstonderwijs.Dat betekent dat er alle ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en groei van je kwaliteiten. Gaandeweg je studie leer je jezelf als beeldend verbinder neer te zetten.

    Door de regelmatige werkbesprekingen en ontwikkelgesprekken vorm je een steeds scherper een beeld van jouw competenties. Dat kan passen binnen het vakgebied waar je vandaan komt, maar het kan ook zijn dat je meer voelt voor cross-overs of voor nog onbekende paden. Er is niet een vastomlijnde beschrijving van het beroep van een Ad’er Connected Design.
  • Je werkt ook samen met andere studenten binnen HKU Design. Onder andere in HKU-brede seminars maak je kennis met studenten uit andere vakgebieden van HKU, zoals media en beeldende kunst. Je oriëntatie op het werkveld start al in het eerste jaar.

    Je ontmoet alumni en gastdocenten en werkt regelmatig aan vraagstukken en projecten met externe partijen. Tot na je studie kun je terecht bij het Expertisecentrum Creatief Ondernemerschap
Associate degree Connected DesignWat leer je
Associate degree Connected Design

Wat leer je bij ons?

Tijdens de tweejarige voltijdstudie Ad Connected Design leer je:
  • Met verschillende technieken en werkwijzen presentaties te maken. Van perspectieftekenen en schaalmodellen tot virtual reality.
  • Nadenken over welke presentatievorm het beste bij een bepaalde situatie past. Met verschillende beeldende middelen neem je het publiek mee in de ideeën van de ontwerpers en laat je klanten voelen en beleven hoe het ontwerp is bedoeld.
  • Luisteren naar verschillende belangen en die visueel te vertalen, zelfs live tijdens gesprekken.
  • Samenwerken en schakelen met ontwerpers, opdrachtgevers en verschillende belanghebbenden.
  • Hoe het veld van ingewikkelde ruimtelijke vraagstukken in elkaar zit, en welke belangen daarin een rol spelen.
  • Je eigen weg te vinden in je beeldende kwaliteiten en een professioneel portfolio op te bouwen.

Begeleiding

Je krijgt veel begeleiding tijdens je studie. Tussentijds zijn er regelmatig werkbesprekingen, ontwikkelgesprekken en leer je feedback te ontvangen en te geven. Na elke module vindt een afrondende beoordeling plaats. Jaar 1 wordt afgesloten met een end year asssement en jaar 2 met een aantal presentaties en een eindgesprek.

Verkennen en verdiepen

Semester 1

In semester 1 start je met een pressure cooker en maak je kennis met de opleiding. Vervolgens zijn er drie exploring modules waarin je ondergedompeld wordt in allerlei technologieën en beeldende middelen. Experimenteren met vorm, inhoud en doel staat centraal. Supportive studies ondersteunt je het gehele jaar in je oriëntatie op het werkveld en in je persoonlijke groei.


Semester 2

Semester 2 kent twee integrale modules waar je individueel of samen werkt aan een ruimtelijke vraagstuk. Externe partijen zijn betrokken, en je presenteert ook aan hen het werk.

Positioneren en profileren

Alle kennis en ervaring uit jaar 1 zet je in in een innovation project in. Je pitcht het resultaat aan een externe partij en je werkt je project helemaal uit. Je betrekt uiteraard gebruikers in het maken. Je laat zien hoe jij met dergelijke vraagstukken om wil gaan, en hoe jij je aan het werkveld zou willen tonen.

In portfolio & production word je uitgedaagd van kop tot staart een project met externen op te zetten en uit te voeren. Met je werk en je portfolio ga je tijdens een event op het eindfestival in gesprek met collega’s uit het veld.

Associate degree Connected DesignWat maak je
Associate degree Connected Design

Wat maak je bij ons?

Na je studie

Het Ad-diploma opent als hbo-opleiding op niveau 5 nieuwe mogelijkheden in jouw werkveld en sluit goed aan op de vraag vanuit het bedrijfsleven, publieke sectoren en de creatieve industrie. Je kunt aan de slag kunt als beeldend verbinder in ruimtelijke projecten, op het gebied van social design, visuele belevingen, in mode-industrie en experience design. Je werkt bijvoorbeeld voor architectenbureaus, woningcorporaties, onderzoeksateliers, reclamebureaus of culturele instellingen.

Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren en verkort een hbo-bachelor op niveau 6 te halen. Binnen HKU mag je in ieder geval na je diploma toelating doen voor de bachelors Product, Fashion of Spatial Design en voor de bachelor Design for Change and Innovation. Na toelating kun je vrijstelling aanvragen voor jaar 1 en jaar 3.

Beroepen

  • Je bent de rechterhand van een tentoonstellingsmaker en werkt haar of zijn ontwerpen uit. Hierbij houd je altijd rekening met de mensen die de ruimte moeten gaan gebruiken. Je verwerkt hun vragen of wensen in de details van je ontwerp.
  • Je maakt een interactief bordspel van een ontwerp voor bijvoorbeeld een woonwijk, om betrokkenheid en interactie tussen toekomstige bewoners en hun omgeving te stimuleren.
  • Je ontwerpt een 3D-rondleiding door het interieur van een nieuwe festivallocatie. Zo kunnen alle belanghebbenden een goed beeld krijgen van hoe het er straks uit gaat zien.
Associate degree Connected DesignActueel
Associate degree Connected Design

Wat speelt er?

Associate degree Connected DesignAanmelden en toelating
Associate degree Connected Design

Aanmelden en toelating

Toelatingsdata

Er worden verschillende toelatingsdata gepland. Meld je je aan voor de studie? Dan word je ingedeeld op de eerstvolgende beschikbare toelatingsdag.

Is er nog plek?

Je kunt je vanaf 1 oktober aanmelden voor de opleiding AD Connected Design voor het studiejaar 2025-2026. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Benodigde vooropleiding

Je hebt minimaal één van de volgende diploma’s:

Studielink

Meld je met je DigiD aan via Studielink.

Na je aanmelding via Studielink ontvang je de alle informatie over de toelatingsprocedure. De datum van jouw eventuele gesprek ontvang je na het inleveren van de opdrachten.

Tijdens de selectieprocedure beoordelen we of de opleiding echt bij je past. De toelating bestaat uit het maken van drie toelatingsopdrachten en een toelatingsgesprek.

De toelatingsopdrachten bestaan uit :

  • Digitaal portfolio
  • Motivatiebrief
  • Thuisopdracht


Scrol naar rechts voor meer informatie over de toelatingsopdracht.


Portfolio

In je portfolio zitten afbeeldingen van werk dat je de afgelopen twee jaar hebt gemaakt. De toelatingscommissie wil daaraan kunnen zien welke beeldende vaardigheden je hebt en over welke digitale en analoge technieken je beschikt. Zorg dus voor afbeeldingen van veel soorten werk.

Soort werk

Voorbeelden van soorten werk:
  • Foto’s
  • Schetsen
  • Collages
  • Foto’s van driedimensionaal werk
  • Foto’s van je dummy’s/schetsboeken, tekeningen
  • Filmpjes of een link naar YouTube, Vimeo of een ander kanaal
Waardevol
Schetsjes, ideeën en onaf werk zijn voor ons net zo waardevol als een ‘af’ werk.

Motivatiebrief

Aan de hand van een paar vragen licht je toe waarom jij graag aan de Ad Connected Design wilt meedoen.

Thuisopdracht

De commissie wil door de thuisopdracht een indruk krijgen van hoe jij met de manier van werken bij de Ad Connected Design om gaat.

Je maakt visualisaties van een verhaal voor verschillende doelgroepen.

Na je aanmelding ontvang je via e-mail meer informatie over de toelatingsprocedure.

Uitslag

De uitslag wordt binnen 2 weken na de toelatingsdag per mail bekend gemaakt. Je wordt toegelaten tot de opleiding, of we zien geen match tussen de inhoud van de opleiding en wat je ons hebt laten zien. In dat geval ben je niet toegelaten.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!
  • Aan de hand van het wettelijke tarief stelt HKU het instellingscollegegeld vast. Studenten die al een opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond en studenten van buiten de EER betalen meestal een hoger tarief. HKU kent verschillende collegegeldtarieven. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld. Raadpleeg de collegegeldwizard om vast te stellen welk bedrag op jou van toepassing is.

    Mede als gevolg van wettelijke veranderingen zal het instellingscollegegeldtarief voor niet-EER studenten de komende jaren fors kunnen stijgen. We informeren je op deze plek wanneer er veranderingen bekend zijn.

    De in de collegegeldwizard genoemde regelingen zijn onder voorbehoud van wettelijke wijzigingen.
  • De bijkomende kosten zijn per student verschillend. Een laptop of computer met bijbehorende software zoals Adobe Creative Cloud (met korting verkrijgbaar via Surfspot) is essentieel tijdens je studie. Bij HKU wordt vooral met Apple gewerkt. Het is handig als je ook een Apple laptop hebt, maar dat is zeker geen vereiste. Verder zijn er een aantal aanraders: het is handig om een Museumkaart en een HKU Cultuurpas aan te schaffen. Daarnaast bepalen de materialen waarmee je werkt en het al dan niet deelnemen aan (buitenlandse) excursies de extra kosten tijdens je studie.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.


Contact