Twin4Resilience

Een digitale 'tweeling' van een stad, wijk of buurt kan beleidsmakers en burgers helpen te begrijpen hoe de stedelijke ruimte eruit kan gaan zien in de context van grote maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat, energie, wonen en groen in de stad. In Twin4Resilience is HKU als partner mede-verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het train-the-trainer programma. Utrecht is een van de deelnemende steden in dit Europese INTERREG project. Looptijd: 2024-2027
In maart 2024 is het Interreg North-West Europe (NWE)-project Twin4Resilience (T4R) van start gegaan. Voor de komende 3,5 jaar werkt HKU binnen dit project samen met 13 andere partners aan de ontwikkeling en implementatie van een gezamenlijke strategie, 8 verschillende pilotprojecten en ontwikkelen we een train-de-trainer opleidingsprogramma met en voor lokale, regionale en nationale overheden, algemeen publiek, organisaties voor hoger onderwijs en onderzoek, belangengroepen en NGO's, kleine en middelgrote ondernemingen.

Twin4Resilience

Een digitale tweeling (LDT) in 3D van de stad, wijk of buurt helpt beleidsmakers en burgers te begrijpen hoe de stedelijke ruimte eruit kan gaan zien in het licht van de grote opgaven waar we samen voor staan zoals; klimaat, energie, woningbouw en groen in de stad.

In de groene en digitale transitie worden lokale en regionale overheden geconfronteerd met een steeds complexere besluitvormingsomgeving op het gebied van territoriale planning. Om veerkracht en een goed levensonderhoud te bereiken hebben lokale en regionale overheden systemische innovatie in besluitvormingsprocessen nodig.

LDT's zijn virtuele 2D/3D-representaties van een territorium, b.v. een stad, gecreëerd door modellerings- en simulatietechnologie, gebaseerd op datasets en -modellen. LDT’s zijn bouwstenen van systemische innovatie. Tegenwoordig zijn LDT-technologie en hoogwaardige datasets zelfs beschikbaar voor gemeenschappen met kleinere budgetten. Veel steden experimenteren al met LDT's. Maar de kenmerken en volwassenheid van experimenten lopen sterk uiteen. Ontwikkeling en inzet worden belemmerd door een gebrek aan begrip van wat een LDT is en hoe deze kan helpen bij territoriale planning. Dit resulteert in een gebrek aan bewijs van de impact, en dus aan een gebrek aan lokale politieke steun, en aan mogelijkheden om de innovatiecapaciteit te vergroten, met name bij de overheid.

Het Europese project Twin4Resilience (T4R) gaat niet over het ontwikkelen van de technologie, maar over het vergroten van de capaciteit van mensen (dus ook beleid en overheden) om met veranderingen om te gaan. T4R zal de onderzoeks- en innovatiecapaciteiten van meer dan 130 organisaties dramatisch vergroten om beter om te gaan met complexe uitdagingen op het gebied van territoriale planning.

Doelstellingen Twin4Resilience

In T4R werken de partners samen aan de volgende doelstellingen:
- Een groter begrip, vaardigheden en competenties onder ambtenaren, bedrijven voor gebiedsontwikkeling en -planning en burgers over de kansen en beperkingen van LDT's.
- Dat LDT's in veel meer lokale en regionale overheden worden ingezet op inclusieve, democratische, betaalbare en duurzame interritoriale besluitvormingsprocessen, waardoor de veerkracht wordt vergroot en het levensonderhoud wordt verbeterd.
- Een kleinere kloof tussen steden die LDT's implementeren (koplopers), degenen die dit proberen (volgers) en degenen die zich (nog) niet bewust zijn van het potentieel van LDT's.

HKU ontwikkelt een train-de-trainer

HKU zal samen met projectpartners een collectief leer- en capaciteitsopbouwprogramma opzetten, gebaseerd op het Europese raamwerk voor levenslang leren ESCO (European Skills, Competences, and Occupations). Er zullen microcredentials worden ontwikkeld, dat wil zeggen: kleine modulaire leereenheden die kunnen worden geleverd in verschillende contexten, zoals de werkplek of gemeenschapscentra, maar ook in formele of informele contexten.

Partners

    • City of Utrecht
    • ALL DIGITAL (Belgium)
    • City of Brussel (Belgium)
    • Data Competence Centre for cities and Regions (Germany)
    • Digital Flanders (Belgium)
    • Dublin City Council (Ireland)
    • Flanders Environment Agency (belgium)
    • Intermunicipal association Leiedal (Belgium)
    • K8 (Germany)
    • Luxembourg Institute of Science (Luxembourg)
    • Municipality of Schutterange (Luxembourg)
    • Municipality of Amsterdam
    • Rennes Metropole (France)