Ontwerpers en kunstenaars kantelen je blik op (mentale) gezondheid

  • 11 september 2024
Kunst, gezondheid, biologie, ethiek, innovatie en verbeeldingskracht komen samen op Het Binnenste Buiten, de Future Health Expo editie 2024, van 29 september tot en met 2 oktober in de Botanische Tuinen op Utrecht Science Park.
Ontwerpers en kunstenaars kantelen je blik op (mentale) gezondheid

Elf jonge ontwerpers en kunstenaars van HKU - een student, negen alumni en een gastkunstenaar - laten met installaties, performances en interactief werk onze blik op (mentale) gezondheid kantelen. Ze keren zichzelf, de mens, maar ook de natuur binnenstebuiten door middel van echo-selfies, introspectie, soul painting, aaibare insecten en een monument voor micro-organismen. En presenteren een alternatief op welzijn.

Vanuit de verbeeldingskracht

HKU is door de EU aangewezen als Europese koploper op gebied van gezondheidsinnovatie. En onderzoekt vanuit de verbeeldingskracht van de kunstenaar vragen als: wat is gezondheid, hoe zorgen we met elkaar voor een eerlijke verdeling van welzijn, wat betekent een gezonde leefomgeving en hoe borgen we niet alleen het welzijn van de mens, maar ook dat van al het andere leven op aarde?

Health Hub Utrecht


Vanuit het lichtpunt De kunst van Zorg en Welzijn maakt HKU deel uit van de Health Hub Utrecht, een netwerk dat een betere gezondheid en leefomgeving in de regio nastreeft. Future Health Expo is een gezamenlijk initiatief en een jaarlijks terugkerend event. Dit jaar valt de expo binnen de Utrecht Science Week, waar de thema’s gezondheid en duurzaamheid centraal staan.

Tijdens Future Health Expo worden twee verdiepende activiteiten georganiseerd: een workshop Soul Paint op maandag 30 september. En een HKU dag Kunst en Onderzoek op dinsdag 1 oktober.