Gouden Kalf voor HKU’ers Bilal El Aoumari en Lotte Tabbers

  • 27 september 2024

HKU’ers Bilal El Aoumari en Lotte Tabbers hebben een Gouden Kalf gewonnen! De belangrijkste filmprijzen van Nederland zijn 27 september uitgereikt op de slotavond van het Nederlands Film Festival in de Stadsschouwburg Utrecht.

Gouden Kalf voor HKU’ers Bilal El Aoumari en Lotte Tabbers

Bilal El-Aoumari in Laura H.

HKU Theaterstudent Bilal El Aoumari kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol in Laura H in de categorie ‘Beste Bijrol Dramaserie’.

Uit het juryrapport:

“De jury was erg verrast door deze jonge acteur, die met zijn performance van het scherm spat – ondanks dat zijn rol geen vanzelfsprekende sympathie oproept. Het is een kunst om van een bad guy een mens vol onzekerheden, frustraties en onvermogen te maken, vooral wanneer het personage gebaseerd is op een bestaande, omstreden figuur waar al veel over is gesproken. Hij brengt hem op overtuigende wijze tot leven en laat de jury huiveren door de grillige aard van zijn karakter. Bilal El-Aoumari brengt gevaar en intensiteit in zijn rol, maar weet tegelijkertijd empathie op te wekken door een perspectief te tonen dat voor velen onbekend of moeilijk te bevatten is.”

Lotte Tabbers met 'Dit is geen Kerstfilm'

HKU-alumna Lotte Tabbers kreeg een Gouden Kalf in de categorie 'Beste Scenario Speelfilm' voor 'Dit is geen Kerstfilm'.

HKU Talent

Voor de Gouderen Kalveren werden maar liefst negen HKU’ers genomineerd. Saskia Diesing, Natalie Bruijns, Bilal El Aoumari, Mattijn Willems, Bertus Pelser, Tjeerd Nijhoff, Roos van der Werff, Lotte Tabbers en Rens Machielse maakten kans op de Grote Prijs van de Nederlandse Film die sinds 1981 jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste Nederlandse filmmakers, scenarioschrijvers, producten en acteurs.

Ook jong talent van HKU viel tijdens het Nederlands Film Festival in de prijzen. Tijdens de Talent Award Ceremonie ontving Meryem Çiftec de Topkapi Filmprijs voor de beste afstudeerfilm en Alisa Bloemendaal de Shalky Scenarioprijs voor het beste scenario van een afstudeerfilm. Inne Feenstra, Michael Hauwert en Meryem Çiftec ontvingen een Wildcard van 53.000 euro van het Filmfonds voor hun volgende project.