De ontwikkelingen van Munir de Vries: van fineliner tot videomapping.

Interview met Munir de Vries

Ze zijn niet te missen, de gigantische en kleurrijke kunstwerken van alumnus Munir de Vries. Van een beginnend student Illustratie die de kracht zag in het vertellen van verhalen door het gebruik van enkel een fineliner, tot een kunstenaar die zijn werk blijft evolueren en hele wijken een nieuwe uitstraling geeft.
De ontwikkelingen van Munir de Vries: van fineliner tot videomapping.
Munir heeft onlangs het Holendrechtplein in Amsterdam Zuidoost, waar hij opgroeide, omgetoverd tot een kleurrijk plein vol verhalen en inspirerende kunst. Zo is een voorheen saai opslaghok nu een fantasierijke bus en is er een klimwand tussen de sterren bij de Holendrechtschool. “Net zoals in het heelal ontstaan er op school ook regelmatig nieuwe sterren en worden er nieuwe werelden ontdekt.”

Opleiding

Van jongs af aan tekende Munir al graag. Hij maakte zijn middelbare school niet af maar begon wel aan de opleiding Grafisch vormgeving. “Het zat er altijd al wel een beetje in dat ik Illustratie wilde gaan doen, maar wat dat nou precies was wist ik ook niet.” Tot hij tijdens zijn stage door toeval een illustratie mocht maken voor een magazine. “Toen dacht ik: ‘dit is zoveel vetter. Dit wil ik hierna gaan doen’.”

Eerste opdrachten

Tijdens zijn studie aan HKU had Munir al opdrachten. “Ik denk dat als je wacht met opdrachten tot je bent afgestudeerd, je eigenlijk al achter de feiten aanloopt.” Zo gaf hij workshops en probeerde om aan opdrachten te komen. Meer dan twee jaar stuurde hij mails met de vraag om te mogen illustreren voor De Correspondent, voor hij daar daadwerkelijk zijn eerste klus mocht doen.

Afstudeerproject

Voor zijn afstudeerproject wilde hij een boekje uitbrengen, ging op zoek naar sponsoren en legde zo contact met veel organisaties. “Omdat ik verhalen wilde vertellen van mensen die met immigratie te maken hadden, vroeg ik Vluchtelingenwerk om een bijdrage. Die konden ze me niet geven, maar zo kreeg ik vrij snel na mijn afstuderen wel een opdracht om een illustratie voor ze te maken.”

Exposure

“Ik had bij Jaarbeursplein in Utrecht al een muurschildering gemaakt op eigen initiatief. Daar kreeg ik niet zoveel geld voor, maar dat heb ik wel kunnen gebruiken om aan de Gemeente Amsterdam te laten zien wat ik kan.” Na zijn eerste muur in Amsterdam werd hij daar vaker gevraagd voor andere opdrachten.

Experimenteren

Omdat een muur bij Snelleveldplein in Amsterdam niet direct beschilderd mocht worden heeft hij daar, samen met zijn buurman en designer Daniel Baeten, gewerkt met 3D-panelen. Munir kijkt graag hoe hij het verhaal ook met andere technieken kan vertellen. Zo experimenteert hij met videomapping, om zijn werken ’s avonds tot leven te laten komen. ”Nu durf ik dat soort dingen ook wel te pitchen, al loop je het risico dan een opdracht mis te lopen. Als je het uiteindelijk allemaal voor het geld gaat doen word je ook niet gelukkig.”

De toekomst

Munir woont nu in de binnenstad van Utrecht en mist daar gedurfde uitingen. “Ik zou meer visuele kunst willen brengen tussen de klassieke stijlen.” Ook in Overvecht ziet hij nog genoeg kansen. “Daar heb je gewoon oneindige flats. Daar kun je een soort van openluchtgalerie van maken voor iedereen. In Rotterdam heb je in de Afrikaanderwijk om elke hoek een gigantisch, kleurrijk werk. Dat lijkt me supervet om nog meer naar de stad te brengen. Dus als er nog mensen zijn die mooie muren hebben houd ik mij aanbevolen.”

Meer werk van Munir zien?
Website: www.munirdevries.nl
Instagram: https://www.instagram.com/munir_de_vries

Beelden Munir de Vries