Internationaal

Wil jij graag een periode naar het buitenland tijdens je studie? Dan zit je goed bij HKU. Maar ook als je liever in Nederland blijft zijn er verschillende mogelijkheden om je horizon te verbreden.

HKU Internationaal

Het leer- en werkveld voor onze studenten en afgestudeerden is groter dan Utrecht en Nederland. Het is dus in ieders belang om het internationaal perspectief in ons onderwijs en onderzoek te behouden en uit te breiden.

Wij vinden het daarom belangrijk dat onze studenten ‘future ready’ zijn. Dit betekent dat je kunt omgaan met verandering, vernieuwing en complexiteit. Het onderwijs van HKU is internationaal georiënteerd en stelt je in staat om de juiste internationale competenties te ontwikkelen. Denk aan aanpassingsvermogen, creativiteit, nieuwsgierigheid en open-minded.

Bij HKU vinden we internationalisering heel belangrijk. We hebben diverse contacten maar staan ook open voor jouw eigen ideeën en initiatieven.

Uit en thuis

HKU onderhoudt contact met partners van over de hele wereld. Zo blijven we ons blikveld verruimen en behouden we toegang tot talent, creativiteit en kansen in de wereld. Dit betekent niet dat je naar het buitenland hoeft te reizen. We bieden je de kans om zowel thuis (internationalisation@home) als in het buitenland kennis en ervaring op te doen, en duurzame relaties te ontwikkelen.

Vakken volgen, stage lopen of op excursie

Is het jouw droom om stage te lopen bij een groot modebedrijf in Parijs? Of bij een kunstenaar in Kopenhagen? Als student aan HKU zijn er verschillende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een periode in het buitenland studeren, stage lopen of mee op een internationale excursie. Maak jouw droom waar!

Erasmus+

De afgelopen jaren waren HKU-studenten in meer dan 50 landen over de hele wereld te vinden. Je kunt dus alle kanten uit. HKU is ook aangesloten bij Erasmus+. Dit is een programma van de Europese Unie waarmee je een beurs aan kunt vragen om in het buitenland te studeren of stage te lopen.

Lees meer over Erasmus+

Internationalisation at Home

We organiseren ook ontmoetingen met buitenlandse studenten, kunstenaars en ‘artists in residence’ in Nederland. Door alle digitale middelen is zelfs een samenwerking op afstand mogelijk. Zo heeft iedere school zijn eigen manieren om de wereld naar binnen te halen. Een aantal voorbeelden:
  • Tijdens het jaarlijkse project Imagining Tomorrow werk je samen met studenten van buitenlandse hogescholen. Je gaat dan aan de slag voor externe opdrachtgevers (opdrachtgevers buiten HKU).
  • Ieder jaar organiseert deze school een internationale week. Alumni met een carrière in het buitenland delen hun ervaringen met je.
  • In het tweede jaar maak je een interculturele voorstelling op afstand. Via skype sta je in contact met studenten van een buitenlandse kunstacademie.

Nederlandse Gedragscode voor Internationale Studenten

Als er studenten uit het buitenland naar HKU komen, krijgen zij te maken met de Nederlandse Gedragscode voor Internationale Studenten in het Hoger Onderwijs (2024). Deze bevat meerdere belangrijke thema's om de kwaliteit en transparantie in de omgang met internationale studenten te waarborgen. De gedragscode helpt zowel studenten als instellingen om heldere afspraken te maken, waarbij naleving en kwaliteit centraal staan. Hieronder volgt een aantal hoofdthema's. Meer details over deze onderwerpen zijn beschikbaar op de website van de Gedragscode Hoger Onderwijs.

  • Onderwijsinstellingen moeten internationale studenten duidelijk informeren over studieprogramma’s, inhoud, toelatingseisen, taalvereisten, en behaalde diploma’s. Dit omvat ook de kwaliteitsnormen waaraan de programma’s moeten voldoen.

  • De code stelt minimale taalvereisten (zoals IELTS) voor toelating tot Engelstalige programma’s. Bovendien moeten instellingen nagaan of studenten voldoen aan de vooropleidingseisen.

    Onderwijskwaliteit en Accreditatie
    Programma’s die aan internationale studenten worden aangeboden, moeten geaccrediteerd zijn en voldoen aan de wettelijke eisen. Daarnaast moet het personeel de taal van instructie voldoende beheersen.

  • Instellingen zijn verantwoordelijk voor het rapporteren van de voortgang van internationale studenten aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en moeten voldoen aan de regelgeving voor het verblijf van studenten uit niet-EU-landen.

  • Instellingen moeten duidelijk maken welke diensten zij aanbieden, zoals hulp bij huisvesting en integratie, evenals de ondersteuning die beschikbaar is voor studenten bij problemen met de naleving van de gedragscode.

  • Internationale studenten kunnen klachten indienen als zij vinden dat een instelling niet aan de gedragscode voldoet. De Nationale Commissie bewaakt de naleving van de code en kan bemiddelen indien nodig.