Master of Music - Music DesignDe studie

Master of Music - Music Design

Over de studie

Opleiding
Master Music
Vorm
Voltijd
School
Muziek en Technologie
Graad
Master of Music
Duur
2 jaar
ECTS
120
Type
Master
Taal
Engels|Nederlands
CROHO-code
44739
Locatie(s)
IBB-laan
E-mail
sz@hku.nl

Welkom bij de studie Master of Music

Binnen de pathway Music Design ontwikkel je, vanuit jouw muzikale achtergrond en de projecten die je tijdens de master doet, een professionele en artistieke visie en focus op het ontwerpen van muziek.

Visie op muziekontwerp

In de master ga je op zoek naar jouw plaats in het werkveld van de muziektechnologie. Je richt je op:

  • De ontwikkeling en toepassing van technologie
  • Multidisciplinaire samenwerking
  • De context waarvoor de muziek wordt gemaakt en uitgevoerd
  • Ontwerp- en productieprocessen
  • Praktijkgebaseerd onderzoek
  • Diverse doelgroepen

Al deze aspecten hebben invloed op het muzikale of technologische product.

Enthousiast? Meld je nu aan!

Master of Music - Music DesignWat leer je
Master of Music - Music Design

Wat leer je bij ons

In de eerste weken van de studie werk je in een groep ‘Artists-in-Residence’ aan je eigen studieplan. Je beschrijft jouw doelen tijdens - maar ook na - je studie. Je beschrijft zo concreet mogelijk welke acties je het komend semester gaat ondernemen om jezelf te ontwikkelen tot professional in de muziektechnologie. Denk daarbij aan het werken aan projecten, het volgen van lessen of workshops en het bezoeken van een conferentie.

Je werkt dus een eigen studietraject uit, dat aansluit bij jouw doelen. Elk semester bekijk je opnieuw je plan en stel je je doelen bij en kom je dichter bij de professionele praktijk die je voor ogen hebt.

Als student van de MMus Music Design pluk je de vruchten van een actieve community met nationale en internationale studenten uit een breed spectrum aan vakgebieden en expertises. Je kunt dus veel van elkaar leren en inspirerende samenwerkingen aangaan. Het netwerk en de expertise van onze docenten en bachelorstudenten reikt daarbij tot in alle hoeken van het vakgebied.

Vier richtingen

Binnen de MMus Music Design bestaan vier strands (richtingen) waarin je je verder kunt ontwikkelen. Deze strands zijn niet bindend, studenten zijn tijdens de studie vaak actief binnen meerdere strands.
  • Je richt je op de ontwikkeling en de betekenisvolle toepassing van technologie binnen een creatief of muzikaal werkgebied.
  • Je aandacht gaat uit naar de muzikale, contextuele en productionele aspecten die een rol spelen bij het produceren van muziek. Van live performance tot opgenomen muziek. En van muziek voor media tot games en interactieve installaties.
  • Je focust op de creatie van geluid en klank. Meestal ben je bezig met multidisciplinaire werkgebieden zoals film, theater en games.
  • Je richt je op de creatie en uitwerking van composities voor diverse doeleinden: van hedendaagse dans tot de reclame-industrie en van games tot animatie.

Master of Music

Na het afronden van deze studie krijg je de graad Master of Music. Die mag je als MMus afgekort achter je naam zetten.

Master of Music - Music DesignWat maak je
Master of Music - Music Design

Wat maak je bij ons

Aan het werk!

Na de MMus Music Design heb je een professionele en artistieke focus en visie ontwikkeld en kun je onder andere aan de slag als:

  • Muziektechnoloog
  • Geluidskunstenaar
  • Componist (autonoom of toegepast)
  • Producer
  • Softwareontwikkelaar
  • Sound designer
  • Sonic Interaction Designer
  • Game Audio Designer
  • Vocalist
  • Instrumentalist
  • Performer
Master of Music - Music DesignActueel
Master of Music - Music Design

Wat speelt er

Master of Music - Music DesignAanmelden en toelating
Master of Music - Music Design

Aanmelden en toelating

Toelatingsdata

Na jouw aanmelding in Studielink ontvang je een toelatingsopdracht en uploadinstructies. Er wordt in meerdere rondes gekeken naar de ingezonden dossiers. Hiervoor hanteren wij verschillende uploaddeadlines, en de dossiers zullen in de weken na de eerstvolgende deadline worden bekeken.

De uploaddeadlines zijn dit jaar als volgt:
  • 25 november
  • 13 januari
  • 17 februari
  • 14 april
  • 9 juni (alleen voor EU/EER-kandidaten)
Je wordt ingedeeld op de eerstvolgende toelatingsronde. De exacte datum ontvang je nadat we je aanmelding hebben ontvangen.

Is er nog plek?

Je kunt je nog aanmelden voor de opleiding voor het studiejaar 2025-2026. Houd er rekening mee dat aanmeldingen die na 15 januari binnenkomen alleen een plek kunnen krijgen op basis van beschikbaarheid. Het kan dus gebeuren dat de opleiding toch opeens vol zit.

Kandidaten met een niet-EU/EER-nationaliteit wordt aangeraden zich aan te melden vóór 1 april, zodat de immigratieprocedure tijdig kan worden gestart. Aanmeldingen van niet-EU/EER-kandidaten kunnen wij na 1 april niet meer in behandeling nemen.

Vooropleiding

Je kunt je aanmelden voor deze masterstudie als je een bachelor hebt afgerond in een relevante richting of op vergelijkbaar niveau als professional actief bent. Of als je een vergelijkbare opleiding in het buitenland hebt gevolgd.

Selectieprocedure

Als je je kandidaat wilt stellen voor de Master of Music ben je gemotiveerd om je verder te ontwikkelen. Je weet dit goed te beargumenteren in je motivatiebrief, en in je studieplan onderbouw je je studiedoel. Dat doe je daarna nog eens in een gesprek. De toelatingscommissie beoordeelt ook je portfolio en cv.

Kortom: we vragen wel wat van je. Maar dat doen we niet voor niets. We vinden het belangrijk dat jij straks terechtkomt op de juiste plek.

De toelatingsprocedure bestaat uit twee rondes.

Eerste ronde: toelatingsdocumenten

Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, word je gevraagd een aantal documenten te uploaden:

  • Motivatiebrief
  • Studieplan
  • Curriculum vitae
  • Portfolio

Op basis van je ingeleverde documenten bepaalt de toelatingscommissie of je doorgaat naar de tweede ronde.

Tweede ronde: toelatingsgesprek

Als je door de eerste selectieronde komt, word je uitgenodigd voor een online toelatingsgesprek met de toelatingscommissie. Het interview gaat over je toelatingsmateriaal en je motivatie. Het is een open gesprek waarin we hopen dat jij als kandidaat zo goed mogelijk tot je recht komt.

Uiterlijk binnen drie weken na het toelatingsgesprek krijg je per e-mail te horen of je bent toegelaten.

Studiekosten

HKU kent verschillende collegegeldtarieven: wettelijk en instellingscollegegeld. Afhankelijk van jouw situatie betaal je wettelijk of instellingscollegegeld.

Wil je weten wat je straks moet betalen? Raadpleeg onze Collegegeldwizard!

Waar moet mijn laptop en software aan voldoen?

Voor je toelating geldt:
HKU Muziek en Technlogie geeft bewust geen tips over te gebruiken software en hardware in aanloop naar de toelating, het is namelijk niet relevant waar een kandidaat mee werkt. Het belangrijkst is dat een kandidaat bij de toelating laat zien dat hij/zij met de voor die persoon beschikbare technologische middelen tot creatief muzikaal werk is gekomen en dat de kandidaat daarbij het een en ander kan vertellen over de afwegingen bij het maken van dat werk. Deze technologische middelen kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn, van oude taperecorders, analoge mengtafels en 4 sporen cassettedecks, tot hedendaagse software zoals MaxMSP, Logic, Protools, Cubase, FL studio en Ableton, en van hardware zoals AKAI MPC's, tot gratis open source software zoals PureData, Ardour en Audacity.
Bij de toelating is het hebben van vaardigheid in de specifieke DAW's die tijdens de studie gebruikt worden geen criterium. Bij de toelating is het hebben van vaardigheid in willekeurig welke DAW wel een pluspunt.

Voor studenten geldt:
M&T stelt bewust geen specifieke soft- en hardware verplicht tijdens de studie. Hoewel het in principe mogelijk is de studie te volgen zonder eigen soft- en hardware, maken veel studenten gebruik van een eigen laptop met software, zowel Windows, MacOS als Linux. Over het algemeen bepalen studenten zelf tijdens de eerste periode van de master wat voor hen de meest geschikte setup is, op basis van advies en informatie van medestudenten en docenten.

Aanvullende vragen?
Neem contact op met HKU Servicebalie Studentzaken:
T: 030-2091540
E: sz@hku.nl
  • Een laptop of computer is essentieel.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over de Master of Music - Music Design? Voel je vrij om contact met ons op te nemen en te mailen naar Claudia van den Hoeven. Of neem contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Veel antwoorden op veelgestelde vragen over de opleiding kan je teruglezen in de FAQ van de Master of Music Design of in de factsheet.

Algemene vragen over studeren aan HKU kan je terugvinden in de HKU-brede FAQ.