Arts and EcologyDe minor
Minor
Minor Arts & Ecology
Vorm
Voltijd
School
Design
Duur
5 maanden
ECTS
30
Type
Minor
Taal
Nederlands
E-mail
sz@hku.nl

Dé minor voor creatieve wereldverbeteraars

Ben jij bezorgd over de klimaatcrisis, grote ecologische vraagstukken en wil je een hands-on rol spelen in het aanpakken van deze wereldwijde uitdaging? Sluit je dan aan bij de Minor Arts & Ecology van HKU. Tijdens deze minor leer je om via kunst en creativiteit de ecologische crisis te begrijpen, te verbeelden en actief bij te dragen aan positieve verandering voor de wereld om ons heen.


Arts & Ecology in het kort

  • Kom creatief in actie voor de aarde: maak kunst en creativiteit jouw krachtige middelen om de ecologische crisis te begrijpen en positieve verandering te creëren.
  • Ervaar, ontdek, verander: start met gedeelde ervaringen, ontwikkel begrip van het ecologische systeem en werk aan een creatief project voor tastbare impact.
  • Delen voor impact: presenteer jouw ecologische project in diverse contexten, van straten tot bossen, en betrek de samenleving bij ecologische vraagstukken.
  • Leer van diversiteit: leer niet alleen vanuit de schoolbanken, maar ook uit de natuur en vooraanstaande organisaties via field trips, workshops en lezingen van kunstenaars of denkers.
  • Vernieuwend en hands-on: combineer kunst en ecologie voor een impactvolle ervaring die verder gaat dan andere minoren.
Aanmelden via KOM

Praktische informatie

  • Nieuwe minor van HKU
  • Onderwijsperiode: september tot februari (semester 1)
  • Lessen gegeven in het Nederlands
  • Verplichte contacturen per week: binnenkort bekend!
  • Toetsing: binnenkort bekend!

Ter inspiratie

Deze minor is geinspireerd op de seminar Into the Wild.
Lees hieronder meer over deze bijzondere weken in de natuur:
Arts and EcologyWat leer je
Arts and Ecology

Wat leer je?

De minor begint met een diepgaande verkenning van ecologisch denken vanuit het perspectief van een kunstenaar, ontwerper en creatieve denker.

Door bezoeken aan de natuur, interactie met organisaties, zelfervaring en het aannemen van een ecologische levenshouding, ontwikkel je de vaardigheden om de complexiteit van de klimaatkwestie aan te pakken.

Je duikt in onderwerpen zoals speculeren/world building, werken in de tuin, active hope, 'not knowing', en systeemdenken. De minor stimuleert je om te experimenteren en te ontdekken hoe jij als individu kunt bijdragen aan positieve ecologische verandering. Klaar om jouw impact te vergroten?"

Na afloop van de minor:

  • Maak jouw eigen ecologische impact en draag deze uit in een inspirerend ecologisch project.
  • Verlaat je de minor met een diepgaand begrip van ecologisch denken en weet je beter hoe je kunt handelen als kunstenaar, ontwerper of creatieve denker.
  • Ontwikkel je jouw eigen ecologische levenshouding en leer om te gaan met de complexiteit van ecologie en de bijbehorende crisis.
  • Zet jouw eigen zorgen en negatieve gevoelens om in daadwerkelijke collectieve actie.
  • Ontdek nieuwe perspectieven door te leren van anderen, of het nu de natuur is of vooruitstrevende organisaties.
  • Heb je jouw rugzak gevuld met avontuur: je hebt inspirerende plekken bezocht waar je meer hebt geleerd over ecologische toepassingen.

Opzet van de minor

  • Je start de minor meteen op kamp! Samen de natuur in, buiten zijn, op pad en daar elkaar en het thema ecologie leren kennen. Hier ervaar je dat jij niet de enige bent die zich zorgen maakt of je misschien zelfs ongelukkig kan voelen en je ervaart samen wat je met deze gevoelens kunt doen. Je ervaart in deze groene omgeving ook hoe complex het ecologische systeem is en wat de plek van elk onderdeel is. Je ervaart wat er allemaal al is aan ecologische initiatieven en wat je hiervan kan leren.
  • Je kiest je eigen ecologisch thema en gaat aan de slag met je eigen ecologische project. Je ontwikkelt je een eigen aanpak en werkwijze, met de focus op het stimuleren van een positieve verandering in de wereld door middel van kunst en creativiteit. Je werkt dan wel aan je eigen project, maar je werkt hierin sterk samen in je eigen groep met een vaste begeleider en wordt hiernaast geïnspireerd door ecologische workshops en field trips.
  • Je werkt toe naar een manifestatie/ evenement waarin je publiek kunt bereiken en impact kunt genereren met je project. Dit is ook de fase waarin je doorkijkt naar het vervolg van je studie en je loopbaan: op welke manier heeft ecologie je gevormd en hoe wil je dit in de toekomst uitbouwen en verdiepen?
Arts and EcologyActueel
Arts and Ecology

Wat speelt er

Arts and EcologyAanmelden en toelating
Arts and Ecology

Aanmelden en toelating

Past deze minor bij jou?

Ben jij een creatieve geest die duurzaamheid meer dan belangrijk vindt? Dan is de minor Arts & Ecology op jouw lijf geschreven! Zet jouw expressieve vaardigheden en talent in om een zinvolle bijdrag te leveren om de ecologische crisis te doorgronden en echte positieve verandering teweeg te brengen.

Je komt in aanmerking als je een bachelorstudie volgt in een sociale, creatieve of economische richting en je propedeuse hebt behaald. Tijdens de selectie beoordelen we of de minor bij je past.

Beoordelingscriteria

Voor de toelatingsprocedure vragen we je om het volgende aan te leveren:

  • Een korte motivatiebrief (1a4) waar je antwoord geeft op de volgende vragen:
    • Waarom is dit onderwerp belangrijk voor je?
    • Wat hoop je te leren tijdens deze minor?
    • Vertel kort hoe je hier eerder in je studie/leven aan hebt gewerkt --> met verwijzing naar portfolio
  • Een beknopt portfolio van verwante projecten waar je eerder aan hebt gewerkt.

Daarna voer je een toelatingsgesprek met de coördinator van de minor (telefonisch of via zoom). Na afloop van dit gesprek hoor je of je bent toegelaten.

Aanmelden via KOM

Aanmelden voor deze minor is mogelijk vanaf 1 februari 2025

Ben je een HKU-student? Kijk dan op de studentportal.
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling? Meld je dan aan via Kies op Maat.
Ben je geen HKU-student?
Stuur ons dan:
  • Een korte motivatiebrief (1a4 excl. eventuele bijlagen) waar je antwoord geeft op de volgende vragen:
    • Waarom is dit onderwerp belangrijk voor je?
    • Wat hoop je te leren tijdens deze minor?
    • Vertel kort hoe je hier eerder in je studie/leven aan hebt gewerkt --> met verwijzing naar portfolio
  • Een beknopt portfolio van verwante projecten waar je eerder aan hebt gewerkt.
Ben je HKU-student?
Afhankelijk van aan welke school je een opleiding volgt, heb je al dan niet toestemming nodig van je examencommissie. Kijk op de studentenportal of dit voor jou geldt.

Er is een doorlopende selectie tot begin juni. Let op: Vol = vol!

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Contact

Blijf op de hoogte via onze minor nieuwsbrief
aanmelden minor nieuwsbrief

Kruisbestuiving tussen natuur en kunst op HKU-expo in Amelisweerd

Te zien van 6 t/m 9 juni in Landhuis Amelisweerd: de expositie van het HKU Biodesign Challenge project laat de bezoeker via performance, installaties en innovatieve instrumenten kennismaken met de stem van aarde, de zee en de bomen van Amelisweerd.

Deze expositie is samengesteld naar aanleiding van de deelname van zestien interdisciplinaire HKU-studenten aan de internationale Biodesign Challenge. Hun gemene deler: een diepe nieuwsgierigheid naar levende organismen, de veranderende relatie tussen mens en natuur en de rol die technologie kan spelen in de verbeelding en ervaring hiervan. Lees meer informatie op deze pagina.