Masterclass voor zorgprofessionals: AI als praktijkversterker in de zorgDe cursus

Masterclass voor zorgprofessionals: AI als praktijkversterker in de zorg

Over de cursus

Duur
5 maanden
E-mail
sz@hku.nl
De Masterclass ‘AI als praktijkversterker in de zorg; een vloek of een zegen?’ van HKU en Greenberry is een intensieve, interactieve en praktische masterclass waarin je in vijf dagdelen leert hoe je met behulp van artificial intelligence (AI) je zorgpraktijk kunt versterken.

Je leert welke AI-toepassingen en ontwikkelingen voor jouw praktijk relevant kunnen zijn en welke je links kunt laten liggen. Daarnaast leer je over de ethische consequenties van AI toepassingen en hoe jij daar praktisch mee om kunt gaan.

AI voor jouw praktijk

Er zijn tal van AI-toepassingen in de zorg en nog veel meer kansen en mogelijkheden. Van diagnose en screening tot ondersteuning bij contact met cliënten en naasten. In deze masterclass verkennen we deze thema’s en toepassingen en gaan we actief (en ontwerpend) aan de slag met AI voor jouw praktijk. Door te ontwerpen, te experimenteren met AI en de ethische consequenties ervan.

Ondersteunende of versterkende rol

HKU en Greenberry combineren hiervoor de kennis, ervaring en ontwerpkracht die zij beiden hebben op het gebied van AI en de toepassing in de zorg. De masterclass is gericht op toepassingen waarbij AI niet de plek inneemt van de zorgverlener, maar een ondersteunende of versterkende rol kan vertolken. Je hebt als zorgverlener nou eenmaal beperkt tijd en kunt niet onbeperkt de zorg leveren die je zou willen leveren. AI zou je in staat kunnen stellen meer uit je behandeling te halen, een betere service te kunnen leveren of samen met AI te kunnen werken aan een verhoogde therapietrouw bijvoorbeeld. Maar hoe doe je dat verantwoord zonder op andere waarden, bijvoorbeeld menselijk contact en privacy, in te leveren?

Voor wie?

De Masterclass is bedoeld voor praktijkhouders, zorgondernemers, managers in de zorg en zorgprofessionals met innovatie of technologie in hun takenpakket. Je wordt begeleid door ervaren AI-experts en creatieve facilitators. Je krijgt praktische tips, inspirerende voorbeelden en concrete opdrachten om meteen toe te passen in je eigen zorgpraktijk. Je werkt samen met andere deelnemers aan je eigen casus en AI-toepassing. Schrijf je nu in en ontdek hoe AI in actie jouw zorgpraktijk kan versterken en waar AI voor jou een vloek of een zegen kan zijn!

Door wie?

HKU

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht heeft veel kennis, expertise en talloze voorbeelden op het gebied van creatieve toepassingen van AI, onder andere vanuit hun lectoraat Creatieve Technologie. HKU leert je op nieuwe manieren om te gaan met AI, te kijken naar AI en te werken met AI. Ontwerpen met ethiek is vaak een uitgangspunt voor medewerkers en studenten die met AI werken.

Greenberry

Utrechts strategisch designbureau Greenberry is er voor alle verbeteraars die verschil willen maken: verschil voor je doelgroep, in je organisatie en in de maatschappij. Dit doen we voor, in, maar vooral samen met je team en zelfs je hele organisatie. We geloven in de kracht van creativiteit, empatisch vermogen en ontwerp om deze uitdagingen op te lossen. Dit zetten we op twee manieren in: met strategische ontwerptrajecten én digitale producten. We delen onze verzamelde kennis en geleerde lessen graag met anderen en slaan hiervoor de handen ineen met de HKU.

Inhoud van de masterclass

  • In de eerste sessie maak je kennis met de andere deelnemers, de begeleiders en het programma van de masterclass. Je leert wat AI wel en niet is, hoe het werkt en wat de mogelijkheden en uitdagingen zijn voor zorg en welzijn. Je gaat direct aan de slag met het in kaart brengen van AI tools en practices. Samen met de andere deelnemers werk je aan je ethisch kompas.
  • Tijdens deze sessie ga je je verplaatsen in je doelgroep, hun ervaringen met de zorg en hoe AI bij zou kunnen dragen aan positieve verandering. Je werkt concreet aan de bouwstenen voor verandering met AI voor jouw praktijk. Je leert via waarderende interviews je te verplaatsen in je doelgroep en te bepalen welke AI toepassingen het beste aansluiten (en waar je ook de mist in zou kunnen gaan.
  • Nadat je thuis/ op je werk een aantal interviews hebt gedaan, komen we bij elkaar en gaan we aan de slag met ideevorming en ontwikkeling van eigen concepten. In korte tijd ontwikkel je zo veel mogelijk ideeën die aansluiten bij je voorwerk uit sessie 1 en 2. Je gebruikt ook AI tools om je ideeën uit te werken en visualiseren. Hierbij zul je ook ervaren dat AI veel menselijke kanten en uitingsvormen kan hebben. De door AI tot leven gebrachte ideeën kun je weer toetsen in je eigen praktijk.
  • Nadat je intern het concept getoetst en gevalideerd hebt is het tijd om daadwerkelijk een scenario (prototype) te bouwen, dit doe je aan de hand van verkende AI technologie. Je toetst de verbeelde scenario’s bij je interne netwerk en stakeholders. Het best beoordeelde scenario neem je mee naar de laatste sessie.
  • In de laatste sessie reflecteer je met andere deelnemers op de uitkomsten van het AI ontwerptraject wat we samen hebben doorlopen, maar ook op wat je hebt in het proces; van de vele ervaringen met AI, voorbeelden van AI en van de reacties op AI van collega’s en patiënten/ cliënten. Daarnaast kijken we vooruit naar de concrete toepassing van je concept; wat daarvoor nodig is en hoe je jouw kennis en ervaring op het gebied van AI, inclusief een versterkt ethisch kompas op AI, door kunt geven aan anderen, aan collega’s bijvoorbeeld.
  • Voorafgaand aan de masterclass ontvang je een digitale vragenlijst waarin je je verwachtingen, leerdoelen, ervaringen en uitdagingen met AI in de zorg kunt delen. Ook krijg je een aantal artikelen, podcasts en video’s toegestuurd die je kunt bekijken om je kennis over AI te vergroten en je te inspireren. Tussen de dagdelen werk je zelfstandig aan een aantal thuisopdrachten: van het werk aan je ethisch kompas tot het voeren van een aantal interviews. Dit kost je elke week ongeveer vier uur.

Na afloop van de masterclass neem je mee

  • Een ingevuld ethisch kompas (op AI).
  • Good en bad practices van AI in zorg en welzijn in kaart; jouw eigen do’s en don’ts op het gebied van AI.
  • Eigen prototype: AI in jouw praktijk, zodat je een eigen pilot kan starten.
  • Een rijk beeld van wat AI zou kunnen betekenen voor jouw praktijk en hoe jouw patiënten of cliënten dit ervaren.

Praktische informatie

  • De kosten voor deze masterclass bedragen €950.
  • Het gaat om vijf dagdelen van vier uur, een dagdeel per maand vanaf november 2024 tot en met maart 2025.
  • Locatie in Utrecht, specifieke locatie volgt nog.