Burgers worden wetenschappers
Wat kan ‘citizen science’ betekenen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in Europese steden? Dat is de vraag die aan het Europese Horizon 2020-project SOCIO-BEE ten grondslag ligt. Een consortium van zeventien partijen uit zeven Europese landen kreeg in 2021 de kans hun gezamenlijk ingediende projectplan uit te voeren. Overheden, onderzoekers en marktpartijen sloegen de handen ineen voor het ontwikkelen van een systeem dat burgers empowert om de luchtverontreiniging in hun directe omgeving bottom-up aan te pakken.
Meten is weten
Dat begint bij het accuraat kunnen meten van die verontreiniging. Steden hebben vaak een aantal vaste meetstations, maar daartussenin bevindt zich een wereld aan blinde vlekken. Als het lukt die in te vullen met te verifiëren gegevens, geeft dat bewoners een basis om vanuit te gaan, op te reageren, en over in gesprek te gaan met beleidsmakers en elkaar. “Hiermee kunnen burgers hun stem laten horen op basis van wetenschappelijk vastgestelde feiten in plaats van op een mening,” zegt Evert Hoogendoorn, die naast zijn onderzoekswerk ook lesgeeft bij het masterprogramma Education in Arts.
Innovatieve sensor
Consortiumpartner Bettair in Barcelona slaagde erin de eerste wetenschappelijk valide mobiele sensor te ontwerpen. In tegenstelling tot de huidige luchtkwaliteitsmeters op de markt is dit mobiele apparaat zeer betrouwbaar en kan het meer dan één ding. De zogenoemde Wearable Sensor Node (WSN) meet fijnstof, stikstofdioxide en ozon. En misschien nog wel het belangrijkste: hij is gebruikersvriendelijk. Een van de grote uitdagingen in dit project was om de sensor zo te maken iedereen ermee overweg kan, of je nou tiener bent of 70-plusser. Dat betekent niet alleen dat de bediening eenvoudig moet zijn, maar ook dat het apparaatje mensen aanzet zich te gaan gedragen als wetenschapper. Het is geen kwestie van aan je broekriem haken en gewoon je ding doen, er zijn allerlei strikte voorwaarden aan valide metingen verbonden.