Wethouder Utrecht in creatie van HKU Fashion Design naar Nederlands Film Festival

  • 27 september 2024
Het Gouden Kalveren Gala, de slotavond van het Nederlands Film Festival op 27 september was een bijzondere avond voor de pas afgestudeerde HKU Fashion Designer Vivian Zandhuis. Eva Oosters, wethouder Kunst en Cultuur, droeg een ontwerp uit haar collectie. Oosters biedt jonge Utrechtse kunstenaars op deze wijze graag een podium. Ook het werk van Anne Weesjes was te zien op de rode loper. Corine van Impelen, directeur Communicatie en HR van HKU, droeg een pak van de HKU Fashion alumna.
Wethouder Utrecht in creatie van HKU Fashion Design naar Nederlands Film Festival
Vivian Zandhuis toonde haar collectie ‘Love Letters from Home’ tijdens het Design Live Event van HKU Exposure. Zandhuis creëert draagbare kunst. Ze beschildert kledingstukken, maar verwerkt ook persoonlijke items, zoals een kleed van haar oma of een voetbalsjaal. Zandhuis: “Ik ben thuis opgegroeid met veel natuur en hiervoor heb ik een brede liefde ontwikkeld, waardoor ik altijd inspiratie haal uit de plekken die ik bezoek. Het pak dat de wethouder draagt is geïnspireerd door verschillende natuurgebieden in Spanje.” Haar werk dat ze presenteert onder ‘Feev the Label’ was al te zien in het Van Gogh Museum, tijdens de Amsterdam Fashion Week en is binnenkort te zien op de Dutch Design Week.

Artistiek Utrechts talent
Wethouder Oosters: “Ik heb tijdens Exposure veel bijzondere werken van HKU Fashion Design gezien, maar deze ontwerper sprong er voor mij uit door haar unieke manier van verhalen vertellen via mode. Ik ben vereerd om een ontwerp van een Utrechtse ontwerper te dragen. Utrecht is een creatieve stad met veel kunsttalent en als wethouder zet ik jonge makers graag in de schijnwerpers.”

Zandhuis was op uitnodiging van de wethouder mee naar het gala van het Nederlands Film Festival. Zandhuis: “Wat een eer dat de wethouder mijn pak draagt! Het is geweldig om mijn werk op verschillende gelegenheden te zien. Dit draagt ook weer bij aan hoe je naar kleding kijkt: het wordt meer dan alleen een kledingstuk, het wordt een ervaring. Elk ontwerp vertelt een verhaal, en door het op uiteenlopende momenten en door verschillende mensen gedragen te zien, krijgt het steeds weer een nieuwe betekenis!”
v.l.n.r. Anne Weesjes, Corine van Impelen, Eva Oosters en Vivian Zandhuis
Nieuwe betekenis
Ook Corine van Impelen, directeur Communicatie en HR van HKU, is op de rode loper te bewonderen in HKU Design. Fashion Design-student Anne Weesjes studeerde recent af met een Trendforecast waarin duidelijk werd: mensen hebben behoefte aan kleding met een sterk, eigen signatuur en ook aan duurzame reeds bestaande kleding. Weesjes transformeert bestaande items tot geheel unieke creaties. Kledingstukken worden omgeknoopt, verrijkt en vervormd waardoor een speelse chaos van vorm en textuur ontstaat en het kledingstuk een nieuwe betekenis krijgt.

Corine van Impelen: “Het gala van het NFF is een prachtige gelegenheid om het werk van jonge, talentvolle HKU’ers te tonen. Van dit ontwerp was ik op HKU Exposure zeer onder de indruk: artistiek en zeer stijlvol. Het is dan ook een eer dit ontwerp van Anne Weesjes te dragen. Ik ben trots op de kunst van HKU!”