Flox Aalberts wint Harry Wich Stipendium 2024

  • 12 september 2024
Alumna van de afstudeerrichting Theatre Design Flox Aalberts mag zich de trotse winnaar noemen van het Harry Wich Stipendium 2024. De jury zag in Aalberts de ideale prijswinnende kandidaat: ‘Flox valt op door haar grote eigenzinnigheid.'

Flox Aalberts wint Harry Wich Stipendium 2024

Bezieling

Flox heeft een grote liefde voor ambacht en handwerk. Die ontstond al vroeg in haar jeugd. ‘Ik was vroeger veel bezig met dingen maken, knutselen en naaien. Nu ik ouder ben merk ik dat die liefde voor ambacht goed aansluit op mijn idealen. Ik vind het belangrijk hoe er wordt omgegaan met het materiaal en met de wereld: maken op een milieuvriendelijkere, langzamere en liefdevollere manier. In mijn afstudeerproject heb ik het over de bezieling van spullen en materialen. Spullen hebben niet zoveel waarde in ons leven: we vervangen ze snel, terwijl spullen ook respect en bezieling verdienen. Dit inzicht kan mensen aanzetten op een andere manier te kijken naar de wereld om hen heen’.

Menselijke imperfectie

Wat Flox fascineert is de menselijke imperfectie die inherent is aan theatermaken. ‘Soms heb ik iets gemaakt, maar besef ik dat duizenden andere versies ook mogelijk waren. Situaties komen op je pad, je werkt samen met mensen en daar vloeien nieuwe ideeën uit die je meeneemt in het maakproces. Het kan best gek voelen als je iets af hebt: "dit is het geworden, ik presenteer dit en sta erachter." Het voelt toevallig, maar tegelijkertijd ook intentioneel.

Beeldend theatercollectief

Dat Flox het Harry Wich Stipendium 2024 heeft gewonnen vindt ze onwerkelijk. ‘Mijn idee was eerst om de prijs te gebruiken voor een master in het buitenland, maar het lijkt me ook mooi om het met anderen te delen. Mijn oud-studiegenoten en ik hebben het plan om een beeldend theatercollectief te beginnen. We hebben veel aan elkaar en het is een mooie bestemming voor het geld.' Voor nu gaat de kersverse afgestudeerde zich volledig focussen op haar nieuwe baan bij Theater Rotterdam. ‘Ik ontwerp daar de rekwisieten voor op het toneel. Ik ga er een jaar werken en heb er ontzettend veel zin in.’

Scenografische sensibiliteit

Uit het juryrapport: ‘Flox valt op door haar grote eigenzinnigheid. Ze heeft een grote scenografische sensibiliteit en het inzicht om ruimte en de werking daarvan op een toeschouwer te kunnen ontwerpen. Flox heeft de indrukwekkende kwaliteit om door middel van scenografie denkbeeldige openingen in de werkelijkheid vorm te kunnen geven en zo de toeschouwer te beïnvloeden en te verleiden tot verbeelding. Ze heeft een autonome kracht en is goed in materiaalgebruik en beweging. De jury is met nadruk onder de indruk van haar kracht als objectmaker en 'juist in haar autonome werk spreekt potentie en talent’.

De jury voor het stipendium bestaat in 2024 uit scenograaf Marloes van der Hoek, scenograaf Wojciech Dziedzic en Dorine de Vos, ontwerpster en de weduwe van Harry Wich.

Over het Harry Wich Stipendium

Het Harry Wich Stipendium voor scenografie is ingesteld ter nagedachtenis aan scenograaf Harry Wich, overleden in 2002. Het stipendium van 12.500 euro is bestemd voor een afstuderende aan een van de vier scenografieopleidingen in Nederland voor een vervolgstudie of professionele ontwikkeling. Meer informatie over het stipendium is te vinden op de website van het Cultuurfonds.