Dit zijn de winnaars van de HKU Awards 2024

  • 19 September 2024
Tijdens de opening van het collegejaar van HKU in TivoliVredenburg zijn de winnaars van de HKU Awards 2024 bekendgemaakt. De jury bestaande uit gerenommeerde professionals uit de kunstwereld koos vier winnaars. Lucy Azatyan, Katharina Busl en Naomi Voet namen de HKU Awards in ontvangst en Junior Joseph Kwasi Appiah kreeg de HKU Prijs Gemeente Utrecht uitgereikt. Elke winnaar ontving een Award en geldbedrag van 5000 euro.
Dit zijn de winnaars van de HKU Awards 2024
Winnaars HKU Awards 2024
HKU kent ieder jaar drie prijzen toe aan studenten die in dat studiejaar afstuderen aan een bachelor- of masteropleiding van HKU: de HKU Awards. Voor hun bijzondere afstudeerwerk kregen Katharina Busl (Fine Art), Lucy Azatyan (Photography) en Naomi Voet (Image and Media Technology) ieder een HKU-Award uit handen van Femke Rotteveel, directeur van Fotodok.

Winnaar HKU Prijs Gemeente Utrecht
Uit alle genomineerden kiest de jury ook een winnaar voor de HKU Prijs Gemeente Utrecht. Deze prijs benadrukt het belang van kunst en cultuur voor de stad en haar inwoners en bevordert de culturele diversiteit en creatieve ontwikkeling van Utrecht. De HKU Prijs Gemeente Utrecht werd uitgereikt aan Junior Joseph Kwasi Appiah (Fine Art and Design in Education) door Saskia Kluitmans, plv. directeur Culturele Zaken bij de gemeente Utrecht.
De jury over de winnaars:

Katharina Busl - Bliss Domain
HKU Fine Art
“Een immersief totaalkunstwerk van ruimtebeleving, met kleur, geur, geluid, beweging, een combinatie van industrieel met de precies passende roosters & passend inzetten van technologie en artisanaal, blauw water waar we overheen liepen. Wat een sublieme meerdimensionele vingeroefening.”

Lucy Azatyan - Echoes of Home
HKU Media – Photography
“Door haar esthetische en emotionele beeldtaal overstijgen vragen over identiteit en herinnering en ervaringen van ontheemding en nostalgie de traditionele conventies. Lucy kiest unieke perspectieven en kaderingen die ons het verhaal inzogen.”

Naomi Voet - Mother’s Child
HKU Media – Image and Media Technology
“Een 9 minuten durende animatie waar je aan alles ziet, ervaart en voelt hoeveel liefde, tijd en zorg er is gaan zitten in het maken ervan. De film geeft een inkijkje in het leven van moeder Mary met volwassen zoon Murphy die vanwege zijn verstandelijke en fysieke beperking permanente zorg nodig heeft.”

Junior Joseph Kwasi Appiah - R.E.C.L.A.I.M.
HKU Beeldende Kunst - Fine Art and Design in Education
“Junior geeft een duidelijke boodschap in zijn performance en in de eigen ‘cave’ die hij maakte: je mag zijn wie je bent. Alles is eigen maak, van de muziek tot de kleding. Zijn zelfexpressie verbindt en geeft gemarginaliseerde groepen de kracht om een podium terug te winnen zoals hij dat zelf benoemt.”

Bekijk de gehele juryrapporten en alle genomineerden van de HKU Awards 2024 op deze pagina.
De jury
Tijdens afstudeerfestival Exposure heeft de jury alle genomineerde werken bekeken en hield hierbij het HKU-profiel in gedachten. Bij de beoordeling keek zij naar de kwaliteit, excellentie, ambacht, vernieuwing, creativiteit, toepasbaarheid en interdisciplinariteit van het werk.

De juryleden zijn:
Femke Rotteveel (juryvoorzitter), directeur Fotodok
Carolien de Boer, senior beleidsadviseur Beeldende Kunst & Kunst in de openbare ruimte, gemeente Utrecht
Ralph Keuning, freelance kunstcurator
Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Kevin Osepa, fotograaf en videomaker
Kika Sprangers, saxofonist en componist
Xavier Vandamme, directeur Oude Muziek
Margriet Vollenberg, directeur Organisation in Design