Water naar de Zorg dragen
Interview Inge Kruit
Inge Kruit heeft een ambitieuze missie. Ze wil de zorg ontregelen. Letterlijk, door te zorgen dat er minder regels zijn. Maar ook door de boel eens flink op de kop te zetten. Hoe? Met water. Heel veel water.
Water naar de Zorg dragen
Tijd voor switch
"Ik dacht dat ik toe was aan een carrièreswitch, wilde andere vaardigheden leren. Zes maanden lang deed ik alleen maar leuke dingen. Toen was het tijd voor actie." Ze meldde ze zich bij deze master aan met als plan het hele zorgsysteem aan te pakken. "De coaches waarschuwden me om niet te groot te gaan. Dat weigerde ik. Ik wilde juist groot denken. Er moet toch iets zijn dat beter werkt dan regels om de zorg te faciliteren?"
Met al een plan in haar hoofd wilde ze direct aan de slag, maar haar coach barricadeerde haar eerste idee. “In de ontstane vertraging werd ik alle kanten opgestuurd en terugkijkend was dat precies wat ik nodig had. Voor mijn gevoel stond ik met lege handen. En dat bleek perfect: alleen met lege handen kun je nieuwe dingen aanpakken."
Spel wordt onderzoek
Na een 3 maanden onderzoek, was het uiteindelijk een simpele kraan die Inge’s doorbraak betekende. "Bij het vak A Makers’ Philosophy kregen we de opdracht om een lijn te maken. En dat terwijl ik weg wilde van de wereld van lijnen en kaders.” Tot ze de waterkraan in het lokaal zag en zich realiseerde dat water zijn eigen weg kiest: de perfecte anti-lijn dus. Er kwamen doorweekte vellen papier bij en niet veel later was het halve lokaal nat. Thuis ging Inge door: onder de douche, bij de afwas en zelfs met het water van de Maas. "Ik experimenteerde en klooide. En maakte me ook zorgen. Want dit was toch geen studie? Dit was spelen!” Maar drie maanden spelen later kreeg ze als feedback dat ze ontzettend goed bezig was. Wat begon als een spel, bleek een serieus onderzoek geworden.
Water als metafoor
Het water was de juiste metafoor voor de zorg. En niet alleen dat. In haar onderzoek kwam Inge erachter dat de watersector een ideale operationele structuur heeft. "Waar de zorg complex en top-down georganiseerd is met de professionals en patiënten onderaan de ladder, heeft de watersector experts aan het roer. Die mensen spreken allemaal dezelfde taal. Ze zijn trots op hun werk, werken regionaal en er is maar één financieringsstroom." En zo ontstond haar denkmodel ‘Water naar de Zorg dragen’.
Vanuit haar netwerk had Inge al snel een aantal zorginstellingen geïnteresseerd. En toen ook mensen uit het watermanagement zich aansloten, ging het los. "In een creatieve sessie zijn we gaan knutselen met elkaar en aan het einde van de avond hadden we op papier de zorg ont-regeld. Met een simpele financiering, patiënten in de lead en regionaal georiënteerd. Iedereen was enthousiast. Het kan dus."
Verrijkt als professional
Nu zijn we twee jaar later en studeert Inge bijna af. Ze is een deel van haar concept aan het testen met patiënten en zorginstellingen, de Dutch Design Week is geïnteresseerd en er heeft zich een actieve community gevormd rondom het project. En Inge zelf? Waar ze eerst dacht dat de master een carrièreswitch zou betekenen, ziet ze nu dat ze deze nieuwe kennis juist in haar vakgebied kan gebruiken. "Als professional combineer ik nu mijn juridische en creatieve kant op een innovatieve manier. Ik heb geen behoefte meer om snel naar een oplossing te gaan. Ik onderzoek de vraag veel beter. Maakt me dat een verrijkt jurist of een juridisch designer? Ik denk beide. In ieder geval ben ik iemand die veel meer meandermogelijkheden in het werk en leven ziet."
Fotografie: Anna van Kooi
Tekst: Joost Bos