Kun je iets vertellen over je afstudeerwerk?
‘In tegenstelling tot mijn klasgenoten die zich op één onderdeel specialiseren, koos ik ervoor om verschillende functies van een muziekproducer te vervullen. Eerst onderzocht ik hoe muzikanten en producers ondanks beperkende factoren zoals online werken, het best kunnen samenwerken zonder dat de creativiteit eronder lijdt. Vervolgens ging ik zelf verschillende samenwerkingen aan om dit in de praktijk te onderzoeken. Als tweede onderdeel componeerde en produceerde ik drie eigen liedjes die ik hopelijk in november op EP uitbreng. Mijn liedjes hebben een nostalgisch karakter met een bitterzoete smaak.’Verder heb ik nog drie andere projecten gedaan waarbij ik in elk project een andere functie had als muziekproducer:
- Mix-engineer bij het gezongen gedicht Banana Shaker 2
- Projectmanager en compositiecoach bij het urban nummer Never a Friend
- Lyrical consultant bij het Surinaamse nummer Dya Dya Uma
‘Het begrip ‘Producer’ vind ik een beetje moeilijk. Het is zo breed en de meeste mensen associëren het voornamelijk met technische mixing en mastering, terwijl ik mij meer focus op compositie en projectmanagement.’
Zie jij jezelf als kunstenaar?
‘Deels! Ik praat wel over kunstwerken als ik het over muziek heb en noem mijzelf artiest. Het begrip ‘Producer’ vind ik een beetje moeilijk. Het is zo breed en de meeste mensen associëren het voornamelijk met technische mixing en mastering, terwijl ik mij meer focus op compositie en projectmanagement.’Wat maakt jou uniek voor toekomstige werkgevers?
‘Ik ben heel breed inzetbaar; als componist, mix-engineer, songwriter en projectmanager. Ik heb een gevarieerde muziekachtergrond; zo speelde ik jazz, schrijf ik pop en luister ik veel Caribische muziek. Door al die verschillende stijlen kan ik voor een nét ander ritme of specialere sound zorgen.’Wat zijn jouw ambities voor de komende jaren?
‘Eerst wil ik graag mijn EP uitbrengen. Daarna zou ik graag willen schrijven voor en met andere artiesten. Het lijkt mij heel tof als een bekende artiest (ik hoop ooit Tabitha of Maan) mijn liedje zou zingen. Ook wil ik graag werken aan mijn technische productievaardigheden.’Waarom heb je voor de HKU gekozen?
‘Omdat ik uit Suriname kom, ging ik de eerste periode van mijn studie bij mijn zus in Amstelveen wonen. Daarom zocht ik een opleiding die relatief in de buurt was. Utrecht lag voor de hand. Dat mijn opleiding toen ook nog uitgeroepen bleek te zijn tot een van de beste productie-opleidingen kwam natuurlijk mooi uit!’Hoe was dat voor jou, vanuit Suriname aan een studie in Nederland beginnen?
‘Ik voelde mij heel welkom op HKU, er was een relaxte sfeer. Omdat ik vanuit Suriname kwam, was het voor mij natuurlijk allemaal anders. Het heeft best lang geduurd voordat ik gewend was. Bepaalde Nederlandse culturele dingen zoals humor en sarcasme begreep ik niet direct en dat was niet altijd makkelijk. Vanuit de Surinaamse cultuur is het heel belangrijk om af te maken waar je aan begint. Daarnaast moest ik al mijn punten halen in verband met mijn visum. Dat leverde héél veel prestatiedruk op. Ook bleken de vakken soms technischer dan verwacht.’Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je studie op HKU?
‘Ten eerste ben ik op persoonlijk vlak ik onwijs gegroeid. Ik heb geleerd hoe ik mezelf goed kan presenteren en hoe ik om kan gaan met culturele verschillen. Belangrijk was ook dat het bij HKU heel erg gaat om het proces, daar word je op beoordeeld. In de Surinaamse cultuur gaat het meestal vooral om resultaat. Hierdoor begreep ik in het begin niet goed wat docenten precies van mij verwachtten. Leren experimenteren en focussen op het proces is dus wel het belangrijkste dat ik heb geleerd. Tijdens mijn studie ben ik ook benaderd door een docent en het bestuur om mee te denken over diversiteit binnen HKU. Dat heb ik gedaan omdat het een belangrijk onderwerp is en mijn inzichten misschien konden helpen.’Heb je een tip voor een studiekiezer?
‘Kies wat jíj echt leuk vindt, niet wat je ouders handig vinden. Ook is het slim om van tevoren onderzoek te doen naar wat je graag wilt doen, welke scholen er zijn, wat voor vakken je precies krijgt.’Benieuwd naar het portfolio van Fariel?
Portfolio Fariel Soeleiman