Studievereniging "Art Future Utrecht"
Interview met Marijn
Marijn (24 jaar) is tweedejaars student Kunst & Economie en voorzitter van AFU (Art Future Utrecht), dé studievereniging van onze opleiding. Wij vragen ons af: waar staat AFU voor, hoe ziet een bestuursjaar er eigenlijk uit en waar is hij het meest trots op?
Marijn, jij bent dus voorzitter... wat houdt dat in?
Ja, ik ben voor het jaar 2019/2020 voorzitter van AFU (Art Future Utrecht). Dit betekent dat ik de vergaderingen leid, contact onderhoud met partners en presentaties geef over de vereniging.
Als voorzitter ben ik, samen met het bestuur, elke dag bezig om de visie van de vereniging goed uit te voeren en zo nodig bij te schaven. Ter voorbereiding voor dit bestuursjaar hebben we als bestuur een beleidsplan geschreven. Dit kun je de bijbel van ons bestuur noemen. Hierin staat alles wat wij belangrijk vinden voor onze vereniging.
Wat houdt AFU dan precies in?
Een studievereniging wordt regelmatig verward met een studentenvereniging, dus ik snap de vraag. Een studievereniging zit gekoppeld aan een opleiding en de studenten van die opleiding. We zorgen ervoor dat we een programma organiseren dat aansluit op het curriculum van de studie, in dit geval dus die van K&E. We zijn niet een onderdeel van de studie, je kunt ons echt als een aparte organisatie zien, maar we werken wel zo veel mogelijk samen.
Geef eens wat voorbeelden van wat jullie allemaal organiseren:
Poeh! We organiseren ontzettend veel! Denk hierbij aan bijlessen, exclusieve cursussen, borrels, feesten, gala’s, culturele activiteiten, werkveldactiviteiten, een introductiekamp en een reis (die dit jaar niet door heeft mogen gaan vanwege Corona). We proberen een goede balans te houden tussen gezelligheid en educatie, dat vinden we heel belangrijk.
En nu dan... in tijden van corona?
Poeh ja, niemand had dit aan zien komen. We doen ons best om toch nog leuke dingen voor onze leden te bedenken. We hebben een heel programma op Instagram en Facebook met onder andere workouts, challenges, filmavonden en nog veel meer. Ik zou zeggen: hou onze social media-kanalen goed in de gaten!
Hoe kwam je bij AFU terecht en waarom had je jezelf daarvoor opgegeven?
Uit enthousiasme had ik mezelf de eerste dag van de studie al direct opgegeven. Ik kan me nog goed herinneren dat ik tijdens de introductiedag overal werd aangesproken door AFU-leden en stapels foldertjes in mijn handen geduwd kreeg.
Op die manier werd ik naar een borrel gelokt om, samen met een hoop andere eerstejaars, kennis te maken met AFU. Ik vond de sfeer gelijk gezellig en inschrijven was niet duur, dus ik dacht "waarom niet?!". Bovendien was de stamkroeg drie minuten lopen van mijn huis, dus ik kon bijna geen nee zeggen.
Ik heb geen moment spijt van mijn keuze. Ik heb sindsdien super veel leuke mensen ontmoet en mooie ervaringen opgedaan.
En nu dus zelfs bestuurder! Hoe ziet zo'n bestuursjaar bij AFU er eigenlijk uit?
Vanaf ongeveer mei/juni voorafgaand aan het nieuwe collegejaar gaat je bestuursjaar eigenlijk al van start. Vanaf dat moment word je ingewerkt door het huidige bestuur zodat je niet helemaal het diepe in wordt gegooid als je gaat beginnen. Als je die twee introductiemaanden achter de rug hebt, begint de zomervakantie.
In de zomervakantie begon het werk pas echt! Wij zijn zeker één keer per week samen gekomen om na te denken over en te schrijven aan het beleidsplan. Dit plan moet namelijk afgerond en gecontroleerd zijn voor de start van het nieuwe jaar. Dit was ontzettend veel werk, maar wel heel belangrijk. Bovendien was het natuurlijk ook super gezellig. Na het harde werken sloten we bijvoorbeeld af met een gezellig BBQ.
Tijdens het studiejaar zelf bestaan je bestuurswerkzaamheden vooral uit vergaderen, vergaderen en nog meer vergaderen! We denken continu na over alle aspecten van AFU, leggen elkaar ideeën voor en reflecteren op hoe het gaat met de vereniging en wat er mogelijk mist. We vergaderen officieel één keer per week. Maar als je onze groepsapp terug leest, zie je dat we er allemaal elke dag mee bezig zijn. Bovendien is iedereen zo vaak mogelijk beschikbaar om bij al onze activiteiten en evenementen aanwezig te zijn. Het is dus een vol schema kan ik je vertellen!
Wat vind je het allerleukste aan het besturen van AFU?
Ik haal er echt plezier uit om te zien hoe onze leden nieuwe vriendschappen vormen bij AFU. Ik vind dat zo belangrijk! Als je in het eerste jaar binnenkomt bij Kunst & Economie zijn er zoveel studenten en ben je ook nog eens verdeeld over twee lijnen, AFU maakt het dan makkelijker om mensen buiten je eigen werkgroep of klas te leren kennen.
Zo had ik zelf uiteindelijk meer vrienden gemaakt in de andere lijn dan in mijn eigen lijn, dus ik weet hoe waardevol het kan zijn. AFU zorgt daarbij echt voor de verbinding.
Ook op persoonlijk vlak heb ik het afgelopen jaar enorm veel geleerd over groepsdynamica, professionalisering, organisatie, financiën, recht en nog veel meer. Ik zie het bestuursjaar eigenlijk als een managementfunctie in het klein, waar fouten maken niet gelijk duizenden euro’s kost, maar waar je van kan leren.
Klinkt super, maar je gaat toch ook wel iets missen als kiespijn?
Ik zou eerder zeggen als hoofdpijn. Ik heb nog nooit zo vaak stress-hoofdpijn gehad als dit jaar. Het is super leuk en leerzaam, maar ook super vermoeiend. Je moet naast je werkzaamheden voor AFU natuurlijk ook gewoon nog even je tweede jaar halen...
Pittig! Dan maar even aan iets leuks denken: wat was het meest succesvolle AFU event volgens jou?
Het introkamp! Maar ook dit kamp was niet zonder de gebruikelijke uitdagingen en lessen...
De locatie van het kamp was ver van tevoren geboekt door het vorige bestuur om de kosten te drukken, dus we wisten niet precies om wat voor locatie het ging. Een paar dagen voor ons vertrek kregen we een mailtje van de locatiebeheerder die ons vroeg of we een studie- of een studentenvereniging waren. We gaven als antwoord: "een studievereniging, dus het zal wel meevallen". Als antwoord daarop kregen we te horen dat er een christelijk kamp voor kinderen onder de 16 ging plaatsvinden in het gebouw vlak naast ons (we deelden een binnenplein). Dat zorgde wel even voor wat head scratchers, want het mocht daardoor niet tot super laat luidruchtig zijn en we moesten ook nog eens voorzichtig zijn met hoe we ons zouden gedragen.
Het thema van het feest op de laatste dag stond al vast: Sjonnie en Anita. Dit waren echt twee compleet tegenovergestelde werelden die bijeen kwamen. Op de dag van het feest zelf hebben we ervoor gezorgd dat we een silent disco-set hadden. Iedereen had zijn of haar foutste outfit aan en zo’n silent disco headset op. Het was een super goed geslaagd feest. Op dit kamp heeft iedereen elkaar goed leren kennen en zijn er velen vriendschappen ontstaan. En daar doen we het voor!
Mooi om te horen! Is er nog iets dat je studenten wil meegeven die zich willen aanmelden voor AFU?
Zoals een wijze man ooit zei: Just do it! Niets is verplicht binnen de vereniging, en ontgroeningen of dat soort gekkigheid doen we niet aan. Het kost bijna niks en wie weet leer je wel je nieuwe beste vriend(in) kennen, steek je wat nuttigs op of ga je mee op reis of kamp. Dan is je jaar zo voorbij!
Op de hoogte blijven van AFU? Volg ze dan op Facebook of Instagram. Meer informatie over deze vereniging lees je ook op deze website.
Foto's: Tanno Witkamp