We zijn gewend om kunst fysiek te ervaren, ook als het om digitale kunst gaat. Het liefst in een museum of galerie, op een festival of in een concertzaal. Een spannende locatie kan veel toevoegen aan de ervaring, maar kunst op locatie is de komende tijd niet vanzelfsprekend. Er wordt druk gezocht naar nieuwe manieren om toch de podia op te zetten die als kloppend hart van de community fungeren.
Martijn van Gessel werkt vanuit het Expertisecentrum Creatieve Technologie op verschillende manieren samen met partijen van internationale festivals tot lokale partners. Op allerlei plekken ziet hij mooie en goede vormen voor virtuele kunstbeleving ontstaan, net als initiatieven die de community betrekken en ondersteunen.
'Die podia zijn van groot belang voor een gezond ecosysteem in de kunstwereld. Ik ben voorbeelden aan het verzamelen van initiatieven die ik om me heen zie. Ik weet dat er meer van dit soort lijstjes zijn binnen HKU, dus we gaan samen met HKU X kijken hoe dit breder gecombineerd en gedeeld kan worden.'
Hieronder deelt Martijn alvast een paar voorbeelden die er wat hem betreft uitspringen.
Het Ars Electronica festival is al 40 jaar een begrip. Vorig jaar stond HKU hier voor de eerste keer actief met werk van studenten en alumni.
Naast het festival hebben zij een museum, een beetje zoals NEMO in Amsterdam. Bij dat museum is onlangs het Home Delivery-programma gestart, waarin de inhoud van het museum thuis toegankelijk wordt. Wekelijks zijn er live-sessies rondom de verschillende thematische afdelingen (zoals de 8K-ervaring, AI lab, muziek en technologieruimte).
'Wat ik zo goed vind aan de aanpak, is dat ze klein beginnen. Het centrum heeft een belangrijke educatieve rol voor groepen scholieren en families met kinderen en daar zijn ze het eerste digitaal mee gegaan. De komende tijd gaan ze uitbreiden naar andere doelgroepen en andere activiteiten. Binnenkort wordt de vorm van Ars Electronica Festival bekendgemaakt. Wij als HKU gaan kijken hoe we daar ook dit jaar weer een bijdrage aan kunnen leveren.'