Alles is mogelijk bij de minor Spatialisation Design

Een interview met minorstudenten Pien en Juna

Bij de minor Spatialisation Design maak je in vijf maanden tijd van je conceptvraag een fysiek en tastbaar object. Het kan en mag van alles zijn, als het maar vanuit een persoonlijke fascinatie start.

Tastbaar

Voor HKU-student Juna Miedema lag die persoonlijke fascinatie bij de natuur. Ze heeft ‘Empyrean Appearance’ ontworpen. Een schijf van epoxy waarmee je de lucht op je plafond kan projecteren. “Ik ging als kind wekelijks naar het bos. Daarom wilde ik voor dit project de rust en de natuur tastbaar maken. Tijdens mijn onderzoek ontdekte ik dat de natuur altijd om je heen is, waar je ook bent. De lucht is altijd aanwezig, of je nou op het strand of in het bos bent. Voor mij was de belangrijkste vraag: hoe kan ik lucht tastbaar maken? Door onderzoek te doen kwam ik uit op het doorzichtige materiaal epoxy. Dit heb ik toen in de kleuren van de lucht geverfd. Als je dan de zaklamp van je mobiel ertegenaan houdt, projecteer je de natuur op je plafond. Je legt je mobiel weg en komt tot rust in de natuur.

Duister

Pien Duffhuis, student aan de Hogeschool van Rotterdam heeft haar persoonlijke fascinatie op een andere manier ingezet. Ze had thuis een stapel notitieboekjes liggen. Daarin heeft ze over haar vroegere eetstoornis geschreven. Door haar gedachtes op te schrijven heeft ze deze lastige periode achter zich kunnen laten. Deze boekjes heeft ze lange tijd niet durven lezen, maar tijdens deze minor kreeg ze inspiratie om ze weer open te slaan. “De angsten en beperkingen die ik heb overwonnen wilde ik nu tastbaar maken.” Haar eerste idee was dat mensen letterlijk in haar angsten konden gaan staan, maar dat maakte het onderwerp wat te zwaar. “Daarom heb ik mijn koepel, met zinnen uit mijn boekjes, zo ontworpen dat iedereen een stukje tekst kan afscheuren. Zo neemt elke bezoeker een stukje van mijn angst weg. Met dit project wil ik anderen inspireren om over hun angsten praten.

Blij

Pien studeert Ruimtelijke Ontwikkeling. Ze ontwerpt alles wat in de openbare ruimte terecht kan komen, zoals parken, pleinen en bankjes, maar mist de creativiteit. “Je loopt elke keer tegen een beperking aan omdat onze concepten en ontwerpen financieel en technisch haalbaar moeten zijn. Je wil graag al je ideeën kwijt, dus ging ik ging daarom opzoek naar een creatieve minor. Ik ging op alle kunstacademies van Nederland gaan kijken, maar de minor bij HKU sprak mij het meest aan. Vooral omdat ik hier vijf maanden onbeperkt met één project bezig ben.

Juna is 3e jaarsSpatial Design en koos haar minor dus dicht bij huis. “Normaal presenteer je tijdens mijn studie het concept binnen drie maanden. Als je project is afgerond ga je meteen met het volgende aan de slag. Door langer met een project bezig te zijn, kom je tot een diepere laag en kon ik het helemaal afmaken: tot een website en visitekaartjes aan toe.

Passie

Tijdens de minor gaven de docenten Pien de feedback om breder naar haar concept te kijken. Ze focuste zich soms zo op haar onderwerp dat het nodig was om af en toe een zijweg te nemen. Daarnaast vond ze het erg prettig dat ze nauwelijks haar laptop heeft aangeraakt. “Normaal werk ik alles uit op mijn laptop, maar nu was ik alleen fysiek bezig en kon ik alles aanraken. Achteraf had ik liever deze opleiding willen doen dan mijn huidige opleiding.”

Als tips willen Juna en Pien het volgende meegeven: weet dat je veel zelfstandig moet werken en veel initiatief moet tonen. En ga op zoek naar je passie. Je krijgt tijdens de minor veel ruimte om die op jouw manier met goede begeleiding toe te passen.