Kruisbestuiving van kunstdisciplines zet band PARRA.DICE op de kaart

PARRA.DICE

Kunst en Economie, Conservatorium, Media, en Muziek en Technologie: studenten van alle vier deze schools werken samen om de negenkoppige Utrechtse band PARRA.DICE op de kaart te zetten. Met succes.
Kruisbestuiving van kunstdisciplines zet band PARRA.DICE op de kaart
Zin in de zomer, dat krijg je gegarandeerd wanneer je de warme blazersklanken, elektrisch-vioolsolo’s, Ethiopisch geïnspireerde gitaarlijntjes en de goedgevulde ritmesectie van PARRA.DICE hoort. Zin om te dansen, dat ook. Trompettist Julia Koenen studeert Kunst en Economie en nam het initiatief. Ze nodigde afgelopen zomer acht bevriende muzikanten uit voor een midweek kamperen op het platteland. Daar bleek het direct goed te klikken, en werd zelfs al de eerste muziek geschreven. Die moet in ieder geval niet binnen de lijntjes blijven: daarbuiten is een stuk meer ruimte volgens alle bandleden. ‘Open staan voor innovatie was een voorwaarde om mee te doen’, vertelt Koenen.

Ieders muzikale achtergrond -jazz, klassiek, Arabisch, Afrikaans, latin- wordt meegenomen. ‘Diversiteit is iets heel moois’, vindt Koenen, ‘maar het zijn echt andere talen. Dat is ook zoeken.’ Die muzikale mix verklaart ook de naam: een dobbelsteen met veel verschillende kanten, en dan een beetje ‘parra’, ofwel gek. Dat zie je terug in het logo, dat Media-student Evy Schuite maakte. Ook de fotograaf, videograaf, grafisch ontwerper en audio designer zijn studenten van HKU. De audio studio’s van onze hogeschool bleken, aangekleed met de nodige tapijten en kamerplanten, de ideale set om de muziek en video op te nemen.

Die HKU-brede samenwerking werpt nu al zijn vruchten af. De band brengt een totaalpakket, en dat is niet onopgemerkt gebleven. Koenen: ‘Eigenlijk waren deze releases voor boekers, maar het is zo goed ontvangen. We gaan nu een live album op Spotify zetten, zodat mensen het in hun playlist kunnen zetten. Daarna gaan we onze eerste EP opnemen, en we zijn al bezig met een aantal verschillende projecten, waaronder de samenwerking met een Palestijns/Spaans strijkkwartet. Het verbinden van disciplines blijft ons speerpunt, dus hopelijk kun je ons in de toekomst zien bij bijvoorbeeld een doorloop van kunstwerken, of in samenwerking met een spoken word artiest.’

Het werk