FF Bloedserieus

Puck Wijdeveld

Mijn naam is Puck Wijdeveld (zij/haar). Ik ben een beelddenker, sensitief, een maker, een vertaler, luisteraar en verhalenverzamelaar. Ik houd me vooral bezig met onderwerpen als het menstruatietaboe, seksualiteit en gender binnen het domein onderwijs en gezondheidszorg. In mijn werk staat zichtbaarheid creëren voor onzichtbare verhalen centraal.

Mijn kracht ligt in het verbeelden van de urgentie van een probleem om op deze manier bewustzijn te vergroten. Verborgen kennis en ervaringen van betrokkenen zijn hierin de rode draad. Ik vind het belangrijk dat betrokkenen een stem krijgen en de transitie naar een gelijkere wereld gemaakt kan worden. Het verbeelden van deze verschillende ervaringen kan ervoor zorgen dat werelden even samen mogen komen.
De baarmoeder is een plek waar we oorspronkelijk allemaal vandaan komen. Maar, wat weten we nou eigenlijk over dit lichaamsdeel? De halve wereldpopulatie menstrueert en toch lijkt de fysiologie van de baarmoeder onderbelicht en onbesproken. Afstudeerproject FF Bloedserieus is een ontwerpgericht onderzoek naar de ondervertegenwoordiging van kennis en ervaringen rondom menstruatiecycli. Samen met ervaringsdeskundigen, betrokkenen en experts onderzoek ik hoe we de samenleving menstruatie sensitief kunnen (her)inrichten.

Menstruatie- en hormoongerelateerde klachten worden nog vaak onbegrepen of niet serieus genomen in de medische wereld, door een gebrek aan kennis over het lichaam met een baarmoeder. Menstruele voorlichting op de basisschool en het middelbaar onderwijs is er weinig tot niet. Én we hebben te maken met veel schaamte en ongemak als we spreken over menstrueren. Welke rol zouden verhalen kunnen hebben in het vergroten van het menstruele welzijn onder jongeren?

Ik besloot te onderzoeken wat mensen weten over menstruatiecycli. Ruim 40 personen tussen de 20 en 40 jaar tekenden hun huidige kennis over de werking van menstruatiecycli. Op de tekeningen is te zien wat mensen wel en vooral (nog) niet weten. Het visualiseert een gebrek aan kennis en laat zien dat mensen bij onwetendheid geneigd zijn mythes aan te halen. Oude denkbeelden houden het menstruatietaboe onbewust nog bewust in stand. De inzichten van betrokkenen werden het startpunt van FF Bloedserieus om nog meer verhalen en inzichten te verzamelen.



Lees meer op de Exposure pagina