'Hydromedia: Seeing with water' is een samenwerkingsproject tussen de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (BE), de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU, NL) en de Hochschule für Gestaltung (HfG) in Karlsruhe (DE).
Residenten Meng-Chan Yu (TW/DE), Sanne Vaassen (NL), Alexandra Crouwers (NL/BE) en Mariko Hori (JP/NL) voerden in oktober 2023 onderzoek in de stad en provincie Utrecht, in samenwerking met curatoren Taco Hidde Bakker en Sjoerd Knibbeler (beiden werkzaam als docent bij HKU Media). Er hebben onder meer uitwisselingen plaatsgevonden met ecologen, ingenieurs en wetenschappers die zich op heel verschillende vlakken met watervraagstukken bezighouden. Elke resident verzorgt nu binnen dit thema een workshop. Aanmelden kan via onderstaand formulier.
De voertaal in de workshops is Engels
Meng-Chan Yu – Making Images Using Water and Soil
- Fotodok, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht
- 10.00 – 12.00 uur
- 15 deelnemers
In deze workshop kun je ervaren hoe water zich vermengt met andere substanties, waarmee vloeibare beelden kunnen worden gemaakt. Yu introduceert hoe je experimenten kunt vormgeven vanuit begrip van de kwaliteiten van materialen, waardoor de unieke aspecten ervan kunt inzetten. Op deze manier tot beelden komen, laat je anders kijken naar de werking van materialen zoals klei. De onderliggende logica kan ook op andere materialen worden toegepast. Deelnemers die zelf geen kunstenaar zijn, kunnen enkele facetten van het creatieve proces (hoe bijvoorbeeld ideeën worden gegenereerd en gematerialiseerd) ervaren. Yu zal haar installatie in de Hydromedia tentoonstelling bij AG gebruiken als voorbeeld van hoe diverse bronnen van input worden geïntegreerd en hoe dit het resultaat transformeert.
Sanne Vaassen – Water Observations
- Een wandeling langs diverse wateren in de binnenstad, te beginnen bij AG
- AG: Minrebroederstraat 16, Utrecht
- 13.30 – 15.30 uur
- 20 deelnemers
Deze workshop is een verkenning van de diverse stadia waarin water kan verkeren. De watercyclus bestaat uit drie belangrijke processen: verdamping, condensatie en neerslag. En water kan vele vormen aannemen, bijvoorbeeld als meren, rivieren, oceanen, gletsjers en wolken. Aan de hand van eenvoudige observaties en acties in de galerieruimte van AG en rondom diverse wateren in de binnenstad van Utrecht, focussen Vaassen en de deelnemers op de constante transities van water. Neem voor de zekerheid een paraplu of regenjas mee.
Alexandra Crouwers – Water in Reverse: How to Hydromance
- Een wandeling van AG naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Overvecht (bezoek aan HDSR o.v.b.)
- AG: Minrebroederstraat 16, Utrecht
- 10.00 – 12.00 uur
- 20 deelnemers
Deze workshop is een uitnodiging om samen met de kunstenaar de stappen te volgen die hebben geleid tot de productie van het digitale videowerk Nereda 2: A Hydromancy.
In deze performatieve wandeling vertrekken we vanuit de tentoonstellingsruimte naar de waterzuiveringsinstallatie in Utrecht Overvecht (HDSR), terwijl we onderworpen zijn aan de uitweidingen, afleidingen en omwegen die het artistieke proces weerspiegelen. De kunstenaar onderzoekt opnieuw de rol van water in haar werk voorafgaand aan de residentie, en de manier waarop literatuur, onderzoek en excursies het eindresultaat bepaalden.
Deze wandelende lezing gaat in op de aard van ‘hydromancy’ en hoe verschillende pseudowetenschappen kunnen worden gezien door een artistieke in plaats van een wetenschappelijke lens. We bespreken hoe we digitale hulpmiddelen kunnen gebruiken als bemiddelaars tussen de mythologische speculatie van niet-menselijke entiteiten en de ‘echte wereld’.
Idealiter eindigt de wandeling bij de waterbron van het werk: de afvoerbuis van het Nereda 2-basin bij de fabriek, waar de watergeest wel of niet kan spreken.
Mariko Hori – Archiving Things in Paper
- Fotodok, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht
- 13.30 – 15.30 uur
- 10 deelnemers + 10 toeschouwers
Deze workshop onderzoekt de mogelijkheden van zelfgemaakt papier om environmental DNA of andere vormen van data uit de directe omgeving op te slaan. Je gebruikt lokale waterbronnen, zoals een gracht of regenpoel, van waaruit je waarschijnlijk verschillende elementen meeneemt die deel worden van het papier. We maken eerst een wandeling om water te verzamelen. Als het regent, verzamelen we dat water ook. We gaan het water observeren, de vindlocaties markeren en het verzamelde water meebrengen naar Fotodok. Je gaat papier maken van door mij reeds voorbereide pulp (65% katoen en 35% karton van melkpakken, vergelijkbaar met het recept voor Zaansch Bord, een traditioneel papier gemaakt met behulp van een oude windmolen). In dit proces gebruiken we het verzamelde water, wat data kan bevatten die toekomstige wetenschappers zouden kunnen opsporen en analyseren. Het zelfgemaakte papier mag je mee naar huis nemen en invriezen voor toekomstige wetenschappelijke analyse of voor andere doeleinden.