Minor International ArtsDe minor
Vorm
Voltijd
School
Kunst en Economie
Duur
5 maanden
ECTS
30
Type
Minor
Taal
Nederlands
E-mail
sz@hku.nl

Wil jij naar het buitenland voor een internationaal kunst- of cultuurproject? In de minor International Arts leer je internationaal werken in de kunst- en cultuursector. Samen met studenten van verschillende studies vertrek je naar het buitenland om een onderzoeksproject uit te voeren voor een culturele organisatie.

Meld je aan via Kies Op Maat

Minor International Arts in het kort

• Ga samen met een team 8 tot 12 weken naar het buitenland.
• Doe ervaring op met interculturele communicatie en samenwerking.
• Leer alles over de huidige uitdagingen van internationaal werken in de kunst- en cultuursector.
• Voer creatief onderzoek uit naar actuele vraagstukken in de cultuursector.
• Ervaar hoe het is om voor een internationale culturele organisatie te werken.

Praktische informatie

  • September 2025 tot februari 2026
  • Voertaal: Nederlands
  • Verplichte contacturen per week: 10 tot 20 uur per week
  • Toetsing: groepsportfolio en individueel reflectiegesprek
Minor International ArtsWat leer je
Minor International Arts

Wat leer je bij ons?

Kunstenaars, artiesten, organisatoren, curatoren, managers en producenten werken al jaren over grenzen heen. Het buitenland biedt kansen om je horizon te verbreden, inspiratie op te doen en intercultureel uit te wisselen. Maar internationaal werken brengt ook allerlei uitdagingen met zich mee: hoe ga je als maker of manager om met artistieke, sociale of economische verschillen tussen jou en je partners? Hoe houd je in je internationale project rekening met duurzaamheid? En hoe kan je gelijkwaardig uitwisselen met anderen in het buitenland? In deze minor leer je in een groepsproject met deze uitdagingen om te gaan.

Wat ga je doen?

De minor bestaat uit twee delen.
  1. In de eerste vijf weken van de minor volg je intensief les in interculturele communicatie, culturele internationalisering, ontwerpgericht onderzoek en professioneel handelen. Ook bereid je je met je team voor op je buitenlandverblijf.
  2. In de weken daarna ga je met je team in het buitenland onderzoek doen naar een internationaal vraagstuk van een culturele organisatie. Je wordt vanuit Nederland begeleid door een coach.

Opzet minor

  • Een culturele organisatie is bijvoorbeeld een festival, ambassade, residentie, biënnale, gezelschap of een ander soort organisatie in een van de volgende disciplines: muziek, beeldende kunst, design, mode, theater, media, events of crossovers hiertussen. Organisaties waarmee de minor heeft samengewerkt zijn bijvoorbeeld Amsterdam Dance Event, WhatDesignCanDo, Manifesta, de Nederlandse ambassade in Italië en UNESCO.

  • Het vraagstuk vraagt om een ontwerpgericht onderzoek waarin je toewerkt naar een ‘ontwerp’ (een product, installatie, interventie, oplossing of advies).

    Dat onderzoek kan allerlei vormen aannemen: je ontwerpt bijvoorbeeld voor een Nederlandse club een talentontwikkelingsproject met Spaanse dj’s; je zoekt naar zakelijke kansen en netwerken in Finland voor een platenmaatschappij; je doet inhoudelijke voorstellen voor de internationale programmering van een dansfestival; je ontwikkelt een uitwisselingsprogramma tussen Nederlandse en Italiaanse ontwerpers; of je bedenkt een applicatie waarmee green mobility gestimuleerd kan worden in de internationale theatersector.

    Je doet dit onderzoek in een multidisciplinair team met vier of vijf studenten van andere studierichtingen. Je zet die multidisciplinariteit om in een zo origineel en professioneel mogelijk resultaat. De uiteindelijke ontwerpoplossing van je team kan in vele vormen worden uitgedrukt zoals presentaties, websites, teksten, films, animaties, installaties of objecten – afhankelijk van de aanwezige expertise binnen het team.
  • Als onderdeel van je onderzoek is het gebruikelijk om 8 tot 12 weken met je team naar het buitenland te gaan. Je doet dit op eigen initiatief en bent zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de reis.

    Voor de kosten van de reis zoals accommodatie en vervoer is het mogelijk om een Erasmusbeurs (voor een onderzoeksstage) aan te vragen bij je eigen opleiding; die werken met eigen deadlines en beschikbaarheid van beurzen.

    Let op! Voor HKU-studenten is de deadline voor het aanvragen van een Erasmusbeurs 1 juni. Zorg dat je ruim daarvoor aangemeld staat voor de minor om zeker te zijn van een beurs. Na aanmelding krijg je in een telefoongesprek meer informatie over het aanmelden voor een beurs. Houd altijd rekening met bijkomstige kosten voor je buitenlandverblijf.

Taal

Al het onderwijs is Nederlandstalig en alle producten dienen in het Nederlands opgeleverd te worden. Het kan zijn dat je voor een organisatie werkt waar de voertaal Engels is. In dat geval kan in overleg met de coach het groepsportfolio in het Engels worden ingeleverd.

Na deze minor kun jij:

  • binnen een internationale omgeving de juiste onderzoeksvragen stellen en deze aanscherpen door bronnenonderzoek;
  • creatief onderzoek doen en je keuzes tijdens het ontwerpproces goed onderbouwen;
  • een ontwerp maken dat aansluit bij je onderzoek en dit toetsen bij de mensen voor wie je het maakt;
  • jezelf en je project professioneel presenteren;
  • terugkijken op je eigen rol en hoe je samenwerkte met anderen in het team;
  • je ontwikkeling in intercultureel samenwerken beoordelen aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Minor International ArtsAanmelden en toelating
Minor International Arts

Aanmelden en toelating

Voor wie?

Deze minor is zowel relevant voor kunstacademiestudenten als voor studenten van culturele, maatschappelijke of economische opleidingen van andere hogescholen en universiteiten zoals communicatie, journalistiek, Europese studies, erfgoed, economie, bestuurskunde of event management.

Toelating

Voor de toelatingsprocedure vragen we je om een aantal dingen aan te leveren:

  1. Een korte motivatiebrief
  2. Een bondig cv

Daarna voer je een telefonisch toelatingsgesprek met de coördinator van de minor.

Ben je een HKU-student? Kijk dan op de studentportal.

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling? Meld je dan aan via Kies op Maat.

Ben je geen HKU-student?
Studenten afkomstig van andere hogescholen worden geslecteerd op basis van:
  • Een korte motivatiebrief waarin je vertelt je over jouw interesses, leerdoelen en buitenlandervaring.
  • Een bondig CV
Ben je HKU-student?
Afhankelijk van aan welke school je een opleiding volgt, heb je al dan niet toestemming nodig van de examencommissie. Kijk op de studentportal of dit voor jou geldt.
De laatste stap is een telefonisch toelatingsgesprek met de coördinator van de minor.

Wil je meer weten?

Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Kom je er nog niet uit? Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Telefoon: 030 - 2091540
E-mail: sz@hku.nl


Blijf op de hoogte via onze minor nieuwsbrief
aanmelden minor nieuwsbrief