Minor Artistic CollaborationsDe minor
Vorm
Voltijd
School
Kunst en Economie
Duur
5 maanden
ECTS
30
Type
Minor
Taal
Engels
E-mail
sz@hku.nl

Artistic collaborations: new ways of organizing creatives

  • Ontdek nieuwe beproefde manieren om jezelf innovatief, kansrijk en duurzaam te organiseren op een manier die past bij jouw visie en ambities.
  • Experimenteer met alternatieve organisatie- en samenwerkingsvormen.
  • Krijg tools om samenwerkingsverbanden op te zetten en te laten groeien.
  • Ga mee op ontdekkingstocht bij bestaandde creatieve samenwerkingsverbanden zoals broedplaatsen en collectieven.
Aanmelden niet meer mogelijk


Let op! Engelstalige minor

Deze minor wordt in het Engels gegeven. Meer weten over deze minor? Ga dan naar de Engelstalige pagina van deze website.

Samenwerken als sleutel voor een sterke creatieve toekomst
Stel je voor: je bent een jonge kunstenaar of creatieveling die zijn weg probeert te vinden in een wereld vol onzekerheden. Klusje hier, onzekere subsidie daar, en steeds maar weer korte projecten die maar niet lijken te blijven plakken. Je voelt de stress, en eerlijk gezegd, het is soms lastig je hoofd boven water te houden.

Dan is deze minor er voor jou! Je leert niet alleen hoe samenwerking met andere creatieven wellicht een oplossing is, maar ook hoe je je werk daarmee impactvol en duurzaam (lees: lang leven beschoren!) maakt. Samen gaan we op ontdekkingstocht door de creatieve sector, van broedplaatsen tot vernieuwende projecten en samenwerkingsverbanden van kunstenaars of artist run initiatives.

Deze minor is als een creatieve speeltuin, waar je niet alleen over goede ideeën praat, maar ze ook echt, al samenwerkend, gaat uitproberen. Het is dé plek waar je leert hoe je jouw makerschap, ideeën of projecten kunt versterken door samenwerking. Ben jij klaar om te ontdekken, te experimenteren en jouw samenwerkingskracht naar een hoger niveau te tillen door op vernieuwende manieren samen te werken.

Praktische informatie

  • Lessen gegeven in het Engels
  • Verplichte contacturen per week: 8
  • Twee vaste dagen les, overige dagen zelfstudie of op 'urban safari'
  • Toetsing: ervaringsdossier met voorbeelden best practices, eindreflectie en presentaties bij knowledge sharing event.
Minor Artistic CollaborationsWat leer je
Minor Artistic Collaborations

Wat leer je bij ons?

Tijdens deze minor ontdek je wat jou drijft om een bepaald samenwerkingsverband aan te gaan. Hoe geef je een samenwerking structureel vorm? Wat doe je om te zorgen dat alle partners voordeel halen? Hoe kun je als groep zorgen voor een sociale beweging, maar ook: hoe kom je nu gezamenlijk tot beslissingen, en wat doe je als karakters of ideeën botsen...

We ontrafelen de geheimen achter verschillende organisatievormen, wat ze succesvol maakt en welke vormen in de praktijk écht werken. Samen duiken we in de wereld van 'best practices', inspirerende initiatieven in Nederland en daarbuiten waar samenwerking op vernieuwende wijze wordt vormgegeven. Wat maakt ze succesvol? Hoe zijn ze ontstaan? Waarom pakken ze het zo aan? En nog belangrijker, wat kunnen we ervan leren?

Maar we gaan verder dan alleen observeren en bieden niet alleen inzichten uit de theorie zoals: organisatiekunde, psychologie, projectmanagement, groepsdynamieken en ondernemerschap.

Jij gaat zelf experimenteren met nieuwe, alternatieve en onverwachte organisatie- en samenwerkingsvormen. Op deze manier laten we jou ontdekken hoe jij, als creatieve professional, jezelf kunt organiseren op een manier die past bij jouw visie en ambities.

Na afloop van de minor heb jij:

  • Kennis van de diepere motieven achter samenwerking.
  • Inzicht in de do's en dont's van een succesvolle samenwerking.
  • Bekendheid met verschillende 'alternatieve' organisatievormen (zoals netwerken, coöperatieven, commoning, social movements, ecosystemen, artist-run-initiatives, broodfondsen en meer).
  • Mogelijkheden om vernieuwende manieren van samenwerken te ontdekken of op te zetten.
  • Tools om samenwerkingsverbanden te helpen groeien en ontwikkelen.
Het mooie is dat je aan het einde niet alleen theoretische kennis hebt vergaard, maar ook praktische vaardigheden hebt ontwikkeld. Je kunt na afloop stapsgewijs een samenwerking starten of verder ontwikkelen. Je hebt de tools om helder te verwoorden hoe jouw persoonlijke ontwikkeling en ambities samensmelten met collectieve samenwerking. En wanneer je kijkt naar jouw professionele netwerk, doe je dat met een frisse blik vol mogelijkheden en kansen.

Kortom, deze minor is niet zomaar een minor vol te behalen studiepunten, maar een persoonlijke groeiervaring die je klaarstoomt voor een creatieve toekomst vol samenwerking en impact. Je weet in the end welke samenwerkingsvormen bij jou passen en hebt weer een groter (internationaal) netwerk opgebouwd!

Lesvormen

Er wordt gewerkt met een vast weekritme met afwisseling van lessen, excursies, gastsprekers en ruimte om aan eigen opdrachten te werken.

We zetten de minor op als een community of practice. Daarbinnen werken we projectmatig, met veel mogelijkheid voor eigen invulling van de studenten. En waar je niet alleen van docenten leert, maar waar we ook naar buiten gaan of buiten naar binnen halen tijdens 'urban safari's'.
Minor Artistic CollaborationsAanmelden en toelating
Minor Artistic Collaborations

Aanmelden en toelating

Past deze minor bij jou?

Deze minor is geschikt voor makers en mogelijkmakers. Zie jij de waarde van het zoeken naar nieuwe samenwerkingen en wil je deze zelf vormgeven om daarmee je eigen positie en dat van andere creatieven in het werkveld te verstevigen? Sluit dan aan bij deze minor!

Je komt in aanmerking als je een bachelorstudie volgt in een sociale, creatieve of economische richting en je propedeuse hebt behaald. Tijdens de selectie beoordelen we of de minor bij je past.

Beoordelingscriteria

Voor de toelatingsprocedure vragen we je om een aantal dingen aan te leveren:
  • Een bondig cv
  • Een korte motivatiebrief. Benoem daarin, als dat mogelijk is, voorbeelden van manieren waarop je nu reeds samenwerkt met andere creatieven, welke voorbeelden je al kent van plekken waar creatieven samenwerken en/of hoe je dat in de toekomst graag zou willen doen.
Daarna voer je een toelatingsgesprek met de coördinator van de minor (telefonisch of via zoom). Na afloop van dit gesprek hoor je of je bent toegelaten.

Aanmelden voor deze minor is niet meer mogelijk

Ben je een HKU-student? Kijk dan op de studentportal.

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling? Meld je dan aan via Kies op Maat.

Verstuur je motivatiebrief en cv. In je motivatiebrief geef je voorbeelden van manieren waarop je nu reeds samenwerkt met andere creatieven, welke voorbeelden je al kent van plekken waar creatieven samenwerken en/of hoe je dat in de toekomst graag zou willen doen.
De laatste stap is een toelatingsgesprek met de coördinator van de minor (telefonisch of via zoom). Na afloop van dit gesprek hoor je of je bent toegelaten.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Servicebalie Studentenzaken. Zij helpen je met vragen over (bijna) alles wat met studeren aan HKU te maken heeft.

Telefoon: 030 - 2091540
E-mail: sz@hku.nl



Blijf op de hoogte via onze minor nieuwsbrief
aanmelden minor nieuwsbrief