Wanneer je werkt op de plek waar je van betekenis wil zijn, wat betekent dat voor jouw rol en positie als ontwerper of onderzoeker? Of als jouw tijdelijke werkplek voor anderen hun thuis of dagelijkse leef- en werkomgeving is? Hoe ga je om met de betekenis van de gebruiken, de vormgeving, de relaties en regels in de omgeving waar je te gast bent? De kunst zit hierbij vaak niet zozeer in het eindresultaat, maar in het artistieke en co-creatieve maakproces van het werken op locatie.
Twee inspirerende duo’s delen tijdens dit programma hun kennis en ervaring in het werken in de maatschappelijke context van zorg en welzijn. Ze zijn ontwerper en curator van interventies op zorglocaties en in wijken.
- Sjaak Langenberg en Rosé de Beer weten kunst, social design en zorg op een unieke manier met elkaar te verbinden in langdurige en nauwe samenwerkingen met zorgorganisaties. Hun aanpak leidt tot nieuwe handelingsperspectieven voor zorgmedewerkers, een andere beeldvorming rondom mensen met een beperking, en een nieuwe maatschappelijke betekenis van zorglocaties. Ze zoomen in op hun project Re-Creatie (winnaar Elisabeth van Thüringenprijs) op De Heygraeff Reinaerde in Woudenberg waarin zorg voor mens en materiaal samen komen en er een verbinding wordt gemaakt tussen een woonplek voor mensen met een ernstige meervoudige beperking en de (recreatieve) omgeving.
- Cascoland draagt bij aan de transformatie van na-oorlogse wijken in transitie naar communities of care door vanuit een kunstenaarsperspectief buurten sociaal-economisch, cultureel, en ruimtelijk te (her)ontwerpen door zich lange(re) tijd te verbinden en te vestigen op de plekken waar ze werken.
HKU wil komende jaren vanuit een kunstenaarsperspectief en ontwerpende aanpak een betekenisvolle bijdrage leveren aan de transformatie van het huidige zorgsysteem. Hiervoor werken we samen met partners uit de kunst en zorg/sociaal domein. We willen hierbij ook ruimte te maken voor residenties en artistieke interventies op relevante plekken.
Luister, deel en leer met ons mee!
- Datum: maandag 14 februari 2022
- Tijd: 14.30 – 16.30u
- Locatie: online via ZOOM
- Voor wie: studenten, docenten, onderzoekers en partners en geïnteresseerden uit de culturele sector en het zorg/welzijn/sociaal domein
- Wat: presentaties en Q&A
Aanmelden kan via deze link.