Keti Koti: HKU viert de afschaffing van de slavernij

  • 01 juli 2022

HKU viert vandaag Keti Koti: precies 159 jaar geleden, op 1 juli 1863, werd in Nederland een wet ingevoerd die een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Keti Koti: HKU viert de afschaffing van de slavernij

HKU staat middenin de samenleving; juist daarom vinden we het belangrijk om bij deze dag stil te staan. In en om HKU Theater aan Janskerkhof 17/18 vindt vanochtend een bijzonder programma plaats in het teken van het slavernijverleden.

Deelnemers van het programma wandelen, onder begeleiding van gidsen van Stadswandeling Utrecht, langs sporen van slavernij in de stad Utrecht. In de Grote Zaal gaat Nancy Jouwe, docent aan de de MA Fine Art van HKU en schrijver van het boek Slavernij in de stad Utrecht in gesprek met Rosa Weekers, alumna Acting van HKU Theater.

Van bewustwording naar discussie

Rosa vertelt over hoe de sporen van het koloniale verleden een rol speelt in haar werk: 'Ik verwerk het koloniale verleden in mijn werk omdat ik door de jaren heen heb gemerkt dat dit verleden vaak ook het heden is en als we er niet over praten misschien ook wel de toekomst. Daar wil ik graag verandering in brengen. Hier in Nederland is Keti Koti vooral een dag van bewustwording over een gedeeld verleden. In de toekomst zie ik graag dat mensen vaker de discussie aangaan over ons koloniale verleden, in plaats van hier alleen maar informatie over te delen. Maar hiervoor is eerst nodig dat alle partijen over dezelfde informatie beschikken, zodat daaruit een gelijkwaardig gesprek kan ontstaan.’

Heri Heri

De afsluiting van het ochtendprogramma bestaat uit een gezamenlijke lunch. Deelnemers eten samen het traditionele gerecht Heri Heri en gaan met elkaar in gesprek. Heri Heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht bestaand uit aardvruchten, vis en een ei. Heri Heri is een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbindt met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

Gezamenlijke sculptuur in Pastoe Fabriek

Ook in Pastoe Fabriek staat HKU Beeldende Kunst tijdens Exposure stil bij Keti Koti. 's Middags creëert Rosa Weekers hier samen met studenten en bezoekers een gezamenlijke sculptuur, op basis van woorden van inspiratie die ter plekke ontstaan. Om de feestelijkheid compleet te maken, is een afsluitend hapje.

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in de stad Utrecht omtrent Keti Koti? Check dan: https://www.ketikoti030.nl