Welkom bij de Beiaardschool
De Nederlandse Beiaardschool is opgericht in 1953 in Amersfoort. Sindsdien zijn er al meer dan 250 studenten afgestudeerd, waarvan bijna de helft uit het buitenland afkomstig is. Dit komt doordat de Beiaarschool een van de weinige plekken ter wereld is waar je een conservatoriumopleiding tot beiaardier of klokkenist kunt volgen. Het onderwijs aan de Nederlandse Beiaardschool is daarom ook internationaal georiënteerd.
De Nederlandse Beiaardschool maakt sinds 1985 deel uit van HKU Utrechts Conservatorium. Na het afronden van de studie krijg je de graad Bachelor of Music. Die mag je als BMus afgekort achter je naam zetten.
De Beiaardschool in het kort
- een unieke conservatoriumstudie tot beiaardier of klokkenist
- de studie heeft een internationaal karakter
- is onderdeel van de Bachelor of Music
- goede kansen op de arbeidsmarkt
Wanneer is de Beiaardschool echt iets voor jou?
Je bent gefascineerd door de klank van de beiaard. Je hebt bijvoorbeeld wel eens de toren bezocht en bedacht dat het jou ook wel wat lijkt: muziek maken op de klokken. Daarnaast spreken ook de ambachtelijke en sociale aspecten van het vak je aan: arrangeren, improviseren, beiaardbouw en contact maken met je niet zichtbare publiek.Ben je al musicus? Voor een organist of pianist kan de beiaardschool een vanzelfsprekende stap zijn. Maar ook als je nog aan het begin van een conservatoriumstudie staat is de beiaard het overwegen waard.
Het bespelen van de beiaard is een spel van uitersten. Hoog in een toren maakt de beiaardier muziek die voor iedereen te horen is. Iedere bespeling is dus meteen een concert voor een groot publiek. En ook een heel divers publiek. Je moet dus het liefst van allerlei muziekstijlen houden. Een ‘gewone’ plaats als beiaardier betekent dat je tussen de 50 en 100 concerten per jaar geeft. Het is daarom handig als je een breed repertoire hebt.